taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
gama optic gherla ochelari rabla oftalmologie analize medicale dej cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla spalatorie auto gherla casa antik
escape restaurant gherla locuri de munca angajare bucatar dej cluj
gherla gradina de vara lac

Cooperativa de Consum Gherla a tras linia la finalul anului 2017 – care sunt rezultatele

Adunarea generală a membrilor de la Cooperativa de consum Gherla constituie în fiecare an un adevărat forum al unităţii, care în pofida concurenţei marilor lanţuri de magazine, a concurenței, rezistă pe baricade.

Cu toate problemele şi greutăţile cu care s-au confruntat cooperativa care are 26 de angajaţi, veniturile totale realizate în 2017 sunt de 3.470.428 lei, din care vânzări mărfuri de 2.830.138 lei, în crestere faţă de cei 2.406.664 lei realizati în 2016. Deşi este o creştere per ansamblu de 17,5%, nu toate unităţile membre reuşesc să realizeze profit din activitatea de bază, comerţul.

La Adunarea Generală a Cooperativei de consum Gherla a fost prezentă şi preşedinta UJCC şi Federalcoop Cluj, Viorica Berindean Viorica, care în cuvântul său a apreciat eforturile colectivului de muncă de la Gherla pentru menţinerea unităţii pe linia rezultatelor bune obţinute în ultimii ani.

La începutul anilor ’90, cooperativa din Gherla a asigurat în totalitate aprovizionarea populaţiei cu mărfuri alimentare şi industriale prin cele 44 de unităţi comerciale. Apariţia privatizatilor şi a celor patru supermarketuri – Profi, Unicarm, Lidl şi Kaufland – a contribuit la scăderea drastică a vânzărilor, dar şi inflaţia a avut un cuvânt greu de spus în privinţa rentabilităţii.

În prezent cooperativa are 10 unităţi comerciale, din care 5 cu profil alimentar, 3 industrial şi 2 de alimentaţie publică. Cel mai rentabil este Restaurantul „Parc” – Grădina de vară, aflat în mijlocul parcului mare, unde în cursul anului 2017 s-au realizat incasari de 498 mii lei, rod al investiţiilor făcute. S-a modernizat toată clădirea, fiind amenajată şi o terasă aflată în mijlocul naturii, unde sunt create condiţii ideale pentru petrecerea timpului liber, dar şi locul diferitelor manifestări culturale, cum a fost toamna trecută „Jocul la Şură”, cu peste 300 de participanţi.

Aşa cum reiese din raportul preşedintelui Cooperativei de Consum Gherla, Ioan Cornea, în acest an vor fi continuate investiţiile. Astfel, va fi extinsă Băcănia „Obor”, va fi reparat acoperişul Autoservirii 1, se va izola tavanul la magazinul induastrial „Utilcoop”, la Restaurantuil „Parc” va fi înlocuită conducta de apă, în toate unităţile comperciale fiind montate aparate de aer condiţionat, necesare mai ales în perioada verii. Sunt preocupări gospodăreşti ce denotă seriozitarea cu care conducerea cooperativei priveşte viitorul şi rentabilizarea unităţii.

Înainte de 1989, comerţul din Gherla s-a bazat numai pe Cooperativa de consum, oraşul de pe Someş neavând comerţ de stat – OCL sau ICS, ca şi Clujul sau Dejul. Meritul fostei şi actualei conduceri este de a continua aceste tradiţii, în ciuda reducerii drastice a magazinelor şi a personalului.

La această unitate bine clasată la nivelul UJCC şi Federalcoop Cluj se practică un comerţ civilizat, cu un personal amabil şi receptiv. Planul de investiţii pe 2018 aprobat de Adunarea Generală desfăşurată marţi, 10 aprilie 2018, dovedeşte încă odată că se doreşte şi pe viitor o concurenţă loială cu marile supermarketuri. Important este faptul că cooperativa nu are datorii, iar anul trecut din chirii s-au obţinut peste 100 mii de euro. Şi asta e ceva, în condiţiile în care peste tot în ţară aceste unităţi cooperatiste ori s-au desfiinţat, ori duc tot mai greu, de pe o zi pe alta. La Gherla baza materială a rămas, iar cooperativa este o adevărată familie. Mică, dar ambiţioasă.

Szekely Csaba

sus(32)jos(14)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?