taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj fundatura iclod irrom fabrica calorifere salariu
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla
reteta medicala medic doctor

Autoritățile acuzate de dispreț față de cetățean, pacient și medic, din cauza măsurilor care vizează medicii de familie

Societatea Națională de Medicina Familiei/Medicină Generală constată cu indignare că există o nouă “tradiție“, cel puțin imorală dacă nu și ilegală, cea a emiterii de acte normative care privesc sistemul medical (medici și pacienți), fără consultare cu practicienii sau cu reprezentanții pacienților, după cum se arată într-un comunicat de presă al SNMF.

„În acest context se încadrează și recenta OUG 180 /2020 care prevede că bolnavii de COVID-19 asimptomatici sau cu forme ușoare de boală rămân la domiciliu, fără o evaluare inițială prin investigații de laborator sau imagistice.

Actul normativ utilizează noțiuni punitive și imperative ca “penalizare” sau “obligație” – ilegală, de altfel – și nu stipulează nimic care să clarifice proceduri de testare și de îngrijire, de atitudine în fața pacientului asimptomatic cu comorbidități semnificative sau a pacientului care refuză testarea. Singurii vinovați pentru tot ce s-ar putea petrece vor fi medicul și eventual pacientul.

Astăzi, într-o reală dar nedeclarată oficial stare de urgență, fapt atestat de de numărul zilnic de cazuri noi, acest act normativ, aproape fără conținut, reprezintă dovada lipsei de considerație față de un sfert dintre medicii din România și pacienții lor.

Ignorați voit de autorități în ultima jumătate de an, medicii de familie sunt redescoperiți doar pentru a fi împovărați cu noi responsabilități birocratice și pedepse atunci cînd sistemul nu mai face față. Înrobirea medicilor de familie cu contracte obligatorii și pedepse nu va salva nici sistemul și nici vieți omenești. Ba dimpotrivă!

Vrem să asigurăm populația că noi, medicii de familie, la fel ca toți ceilalți profesioniști din sănătate, vom fi în continuare alături de toți pacienții noștri și îi vom îngriji cu toate resursele și capacitatea noastră, așa cum am făcut de la începutul pandemiei.

Vom utiliza consultația la distanță și vom îngriji astfel pacienții cu COVID-19 fără a pune în pericol pe ceilalți pacienți neinfectați cu SARS CoV-2 și care în continuare au nevoie de ajutorul nostru, mai ales în contextul actual al reducerii semnificative a accesului la alte servicii medicale. Pentru că da, atât cei infectati și contacții lor, cât și contacții contacților sau cei care au auzit de SARS-CoV-2 doar la televizor, au nevoie de noi.

Vom găsi soluții pe care decidenții încă nu le-au identificat pentru că, în relație directă cu pacienții și cu boala, cunoaștem realitățile sistemului mult mai bine decât le cunosc politicienii și funcționarii din birouri și vom continua să ne îndeplinim menirea, protejarea pacientului și a comunităţii. Așa am făcut și atunci când s-a hotărât, împotriva tuturor semnalelor noastre și a evidentelor nonsensuri, reintroducerea cardului de sănătate.

Avem nevoie de resurse suplimentare, dar avem nevoie, mai ales, de respect și de colaborare din partea autorităților”.

foto: arhiva

sus(8)jos(3)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns