taxi gherla telefon
psd gherla alegeri locale ioan neselean
pro romania tiberiu baraian pro romania gherla alegeri locale 2020 candidat
boca ioan pmp gherla alegeri locale 2020
alin tise pnl cluj
locuri de munca gherla dej cluj fundatura iclod irrom fabrica calorifere salariu
kasza tamas alegeri locale gherla primar 2020
usr plus gherla alegeri locale 2020 candidat
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon nisip balast gherla canalizare fose septice transport materiale constructii gherla dej cluj angajare bucatar locuri de munca gherla dej cluj conte restaurant angajare locuri de munca infirmier camin varstnici rebeca snatioana gherla dej cluj
elena suciu bacaoanu

O femeie la înălţime: Elena Suciu-Băcăoanu din Iclod, campioană mondială la paraşutism

O fiică a comunei Iclod câstiga în urmă cu aproape 60 de ani medalia de aur la Campionatul Mondial de Paraşutism din Cehosolovacia, un titlu care nu a mai fost doborât de atunci.

Elena Suciu s-a născut la Fundătura, în comuna Iclod din judeţul Cluj, pe 16 februarie 1936. Clasele primare le-a făcut în satul natal, iar liceul la Bucureşti.

In aviaţie a intrat în anul 1953. Avea doar 17 ani, dar făcea planorism şi a primit brevetul A pe ICAR. În acelaşi an a făcut şi paraşutism.

elena bacaoanu suciu parasutismPână la despărţirea de paraşută a sărit de peste o mie de ori. A făcut salturi de noapte, a făcut antrenamente şi la Nisipurile de Aur din Bulgaria, a făcut salturi demonstrative şi antrenamente pe apă la lacul Herăstrău si la Marea Neagră.

După mulţi ani de sport, din cauza numeroaselor aterizări dure, s-a ales doar cu probleme de sănătate la picioare. Asta după ce a concurat într-o disciplină în care orice greşeală putea aduce moartea, după cum mărturisea chiar ea.

Unul dintre salturi l-a efectuat dintr-un avion I.A.C.-18, pilotat de Ion Giorgi, în timp ce acesta executa un looping. Când a ajuns în zbor pe spate, ea nefiind legată de scaunul avionului cu centura, a executat saltul, cu capul în jos.

Printre zecile de medalii cucerite, cea mai preţioasă este cea de aur, de la Campionatele Mondialele de Parasutism din august 1958, desfăşurate la Bratislava, în Cehoslovacia, pentru proba de stil – 2.500 metri cădere liberă, cu executare de figuri impuse în aer. De atunci, nici o altă româncă n-a mai atins această performanţă.

elena suciu bacaoanu bratislava 1958

Pentru titlul din 1958 am primit 6.000 de lei şi dreptul la un apartament cu o cameră în plus. În acelaşi an am primit şi Medalia «Meritul Sportiv clasa I», rememora cea mai titrată paraşutistă din istoria României pentru ziarul Libertatea, în urmă cu câţiva ani.

video: imagini din 1958, de la campionatul mondial de sărituri cu paraşuta

In 1958, Elena s-a căsătorit cu Ştefan Băcăoanu, paraşutist şi planorist, membru al lotului naţional sportiv, stabilindu-se în Bucureşti.

PALMARES

Campioană mondială (1958), campioană balcanică (1961), 16 titluri de campioană naţională, patru recorduri mondiale (între 1961 şi 1964), Medalia de Merit a Federaţiei Aeronautice Internaţionale, Maestru Emerit al Sportului, de două ori Meritul sportiv cl. I (1968 şi 2006), 1.560 de salturi.

Elena Băcăoanu s-a stins din viaţă în 2012, lasând în urmă o carieră de invidiat şi un titlu care încă nu a fost doborât.

surse şi foto: aviatori.ro, libertatea.ro

sus(20)jos(0)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon parbriz luneta gherla dej cluj atelier service

1 comentariu

  1. Dar de Smaranda Brăescu nu ați auzit?
    Smaranda Brăescu, (n. 21 mai 1897, Hănțești, România – d. 2 februarie 1948, Cluj-Napoca, România) a fost prima femeie parașutist cu brevet din România, campioană europeană la parașutism (1931) și campioană mondială (în 1932, cu recordul de 7200 m la Sacramento, SUA).
    Mai multe puteți citi aici pe Wikipedia.

    sus(15)sus(1)

Lasă un răspuns