irrom fabrica calorifere iclod fundatura locuri de munca angajare sudor stivuitorist sef schimb dej cluj
gama optic ochelari gherla magazin service dej cluj
mariflor gherla fabrica angajare inginer sofer muncitor sofer vanzator dej cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj asociatia pro vita cabinet veterinar gherla medic telefon
tiple director penitenciar gherla

Penitenciarul Gherla și-a prezentat raportul de activitate pe anul 2022

De un an dificil în perioada de pandemie, personal deficitar în anumite sectoare și spațiu insuficient pentru deținuți a avut parte Penitenciarul Gherla în anul 2022. Datele privind anul încheiat, problemele cu care s-a confruntat unitatea de maximă siguranță, realizările și planurile de viitor pe diverse obiective au fost prezentate în cadrul Raportului de Activitate.

Prezentarea raportului de activitate al Penitenciarului pe anul 2022 a avut loc vineri, la restaurantul Merion din Gherla. La eveniment au fost invitați prefectul Clujului, primarul municipiului Gherla, directorul ajunct al ANP, reprezentanți ai IPJ Cluj, Poliția Gherla, ISU Cluj, Brigada Mobilă de Jandarmi Cluj, Inspectoratul de Jandarmi Cluj, Curtea de Apel Cluj, judecătorul delegat de la Penitenciarul Gherla. Au fost prezenți la întâlnire conducerile penitenciarelor din regiunea nord-vest – Spitalul Penitenciar Dej, Penitenciarele Bistrița, Oradea, Satu Mare și Baia Mare, precum și zeci de cadre cu funcții de conducere ale Penitenciarului Gherla.

Prezentarea raportului a fost făcută de către directorul Penitenciarului Gherla, comisar șef de poliție penitenciară Iulian Marin Țiple. În deschidere, preotul capelan Truță Efrim a rostit o rugăciune.

Obiectivele Penitenciarului Gherla pentru anul 2022 au fost structurate pe două capitole, în raport cu „Obiectivele generale care rezultă din Planul de management al ANP pentru anul 2022”, respectiv al celor rezultate din actele normative de organizare și funcționare ale unității, din aplicarea curentă a legislației, din protocoalele și proiectele în care unitatea este parte.

timis director penitenciar oradea

În cuvântul său, directorul Penitenciarului Oradea, comisarul șef de poliție penitenciară Ciprian Timiș a mulțumit pentru invitație, a felicitat Penitenciarul Gherla pentru activitatea din 2022 și a apreciat că datele și cifrele prezentate reflectă în doar o mică măsură eforturile facute de polițiștii de penitenciare în fiecare zi , într-un mediu complicat, cu multe provocări și dificultăți. „Este o muncă care presupune cooperare, efort în echipă, integritate, responsabilitate, profesionalism”.

jeler penitenciar spital dej

A luat cuvântul și directorul Spitalului Penitenciar Dej, dr. Ioan Claudiu Jeler, care a adus în atenție dificultățile create în unitate de pandemia SARS-COV 2, de deficitul cronic de personal, de dificultățile de a externa toți pacienții într-un interval optim, de invalidarea unor cazuri datorită refuzului pacienților de a rămâne internați 48 de ore. Cu toate acestea, a informat vorbitorul, s-a reușit internarea, tratarea și externarea unui număr de 2.038 de pacienți, s-au efectuat 175 de intervenții chirurgicale, 13.623 de analize medicale, 1.250 de investigații radiologice și 509 ecografii abdominale. S-au efectuat 441 consultații interclinice și 157 consultații în ambulatoriu.

director anp iulian marian

Comisarul șef Ilie Marian, director general adjunct în cadrul ANP a transmis mulțumirile Administrației Naționale a Penitenciarelor față de activitatea din Penitenciarul Gherla într-unul din cei mai grei ani prin care sistemul penitenciar a trecut. De asemenea, a mulțumit instituțiilor partenere reprezentate la întâlnire, al caror sprijin este  considerat foarte important. Vorbitorul a profitat de ocazie pentru a îndemna conducerea Penitenciarului Gherla ca o parte din încasările realizate de instituție din diverse activități să fie alocată pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă ale personalului. La final, a adus un omagiu unui profesionist al penitenciarului Gherla, stins recent din viață. Colonel (r) Petru Chiorean a pregătit generații de subofițeri și ofițeri, apoi agenți și ofițeri, a fost
un om cu caracter, care a modelat destine. „Calitatea muncii sale ne obligă pe toți ceilalți să ducem mai departe această tradiție pe care o are în primul rând Penitenciarul Gherla, dar și celelalte unități”.

prefect irina munteanu cluj gherla penitenciar

A adresat mulțumiri și felicitări pentru munca complexă a celor din Penitenciarul Gherla și prefectului Clujului, Irina Munteanu. A fost vorba mai ales despre implicarea în campania de vaccinare, al cărei succes s-a datorat fiecărui angajat din instituțiile publice ale județului Cluj. Prefectul a apreciat tinerețea echipei Penitenciarului Gherla și a exprimat deschiderea și sprijinul instituției pe care o reprezintă.

dragan ovidiu primar gherla penitenciar

Primarul Ovidiu Drăgan i-a felicitat pe cei prezenți pentru activitatea desfășurată în 2022 și le-a urat succes pentru 2023, iar polițiștilor de penitenciare care sunt locuitori ai municipiului le-a mulțumit pentru calitatea civică și sprijinul acordat municipalității.

penitenciar gherla curtea apel cluj

În numele Curții de Apel Cluj s-au transmis felicitări pentru activitatea desfășurată, colaborarea bună și efortul deosebit făcut în anul încheiat.

raport gherla penitenciar

Penitenciarul Gherla în 2022, în câteva cifre și date

  • La data de 31.12.2022 Penitenciarul Gherla avea în custodie un număr de 915 persoane private de libertate (742 la Sediul din Gherla și 173 la Secția Exterioară Cluj-Napoca). Efectivul mediu în cursul anului 2022 a fost de 917 deținuți, cu 63 mai putini față de anul 2021. Au ieșit din penitenciar ca liberate, transferate, predate la organele de poliție un număr de 2440 persoane private de libertate și au fost depuse în penitenciar un număr de 433. Efectivul rulat în cursul anului a fost de 4977 persoane private de libertate.
  • Capacitatea normală de cazare – În Pavilionul 1 de deținere sunt 752 paturi instalate, la o capacitate legală de deținere de 387 locuri, existând 581 deținuți, rezultând astfel un grad de ocupare de 150,12%. În Pavilionul 3 de deținere sunt 34 paturi instalate, la aceeași capacitate legală de deținere, existând 16 deținuți, rezultând astfel un grad de ocupare de 47.05%. La Secția Exterioară Cluj-Napoca sunt 204 paturi instalate, la o capacitate legală de 104 locuri, existând 173 deținute. Grad de aglomerare 166,34 %. Capacitatea legală de deținere totală, raportată la spațiile cu destinație normală, este de 525 locuri. În Centrul Terapeutic ”Lotus” sunt 62 de paturi instalate, la o capacitatea legală de 72 locuri, existând un efectiv de 48 rezidente, rezultând astfel un grad de ocupare de 66.66 %.
  • la organele de urmărire penală și instanțele de judecată au fost prezentate un număr de 2416 persoane private de libertate, în creștere cu 1813, reprezentând un procent cu 400% mai mare față de anul 2021 când au fost prezentați 603 deținuți, fiind deservite în medie un număr de 2,27 locații la organe judiciare pe zi;
  • un număr de 1435 persoane private de libertate au fost audiate prin sistem de videoconferință implementat în contextul epidemiologic, mai puține ca în anul 2021 cu 2800 persoane private de libertate, din cauza încetării stării de alertă și a prevederilor favorabile prezentării prin intermediul videoconferinței și a creșterii numărului prezentărilor fizice în fața organelor de judecată;
  • activități de control de specialitate și antiterorist executate asupra persoanelor civile ce au intrat în locul de deținere, respectiv în sectorul de deținere, asupra deținuților, precum și asupra personalului ce a tranzitat posturile de control în afara orelor de program: 21.564 (21.564/365 zile=59,07/zi). Urmare acestor controale au fost descoperite: în postul de control nr. 1 la accesul în locul de deținere asupra aparținătorilor, un telefon mobil și două cartele SIM, 7 telefoane mobile, 2 cartele SIM și încărcător cu cablu de date, o bancnotă de 100 de lei; la sectorul vizită (asupra aparținătorilor): un stick USB marca APCER, un cablu de date; în postul de control nr. 3: 12 (doisprezece) telefoane mobile; 1 smart wtach, 9 cartele SIM, 2 cuțite improvizate, 6 cabluri de date
  • s-au organizat 12 percheziţii parţiale (lunare) ale locului de deținere, în baza planurilor de acțiune întocmite, fiind percheziționate 317 camere și 2303 deținuți, fiind percheziționați cu 72% mai mulți deținuți ca în anul precedent. Au fost percheziționate și 19 spații în care au acces deținuții. S-au organizat 2 percheziții parțiale cu ocazia exercițiilor de alarmare, fiind percheziționați 680 deținuți, 85 camere și 19 alte spații unde au acces deținuții. În perioada iulie – august au fost întocmite 13 Planuri de percheziție generală parțială. La aceste acțiuni de percheziție au participat inclusiv echipe de percheziție de la penitenciarele Bistrița, Aiud, Baia Mare și Penitenciarul Spital Dej. Au fost efectuate 8 acțiuni de către polițiști de penitenciare din cadrul Penitenciarului Gherla și 5 acțiuni de percheziție de către echipe de percheziție de la penitenciarele menționate anterior. Au fost percheziționați un număr de 1069 deținuți și un număr de 130 camere de deținere. Urmare a tuturor perchezițiilor arătate mai sus au fost descoperite în secțiile de deținere: 21 telefoane mobile, 12 cartele SIM, 5 încărcătoare de telefon mobil, 43 pliculețe și hârtii cu posibil conținut de substanțe stupefiante, 383 de pastille, 41 cuțite improvizate, 11 cabluri USB, 7 aparate de tatuat improvizate și 2 tuburi cu tuș, aproximativ 100 litri fermentație alcoolică, 55 instalații electrice improvizate, 23 baterii, 22 de fierbătoare improvizate, 2 mașini de tuns, 3 perechi de căști, 4 penuri cu insulină, 3 seringi cu ac, 1 ecran de telefon mobil, 1 baterie de telefon mobil, 1 boxă audio. Au fost efectuate un număr de 8 controale inopinate în camerele de deținere fiind descoperite 2 telefoane mobile, improvizații sport, fermentație alcoolică. Au fost efectuate în număr de 57 acțiuni de scanare a semnalului GSM, fiind descoperite un ecran de telefon marca Nokia, 4 telefoane mobile și 2 cartele SIM.
  • funcționarea unității canine a fost reorganizată începând cu trimestrul III 2022 prin numirea unui nou conductor câine și prin achiziționarea unui câine Malionois – urmând a se desfășura activitatea de instruire cu privire la descoperirea de telefoane mobile și droguri;
  • situațiile și problemele semnalate de persoanele private de libertate au fost soluționate cu ocazia celor 6.134 audiențe
  • dreptul la petiționare și dreptul la corespondență a fost asigurat în integralitate, prin distribuirea a 15.692 scrisori la sediul din Gherla și 5.997 scrisori la Secția Exterioară Cluj-Napoca. Unui număr de 73 deținuți care nu au dispus de mijloace bănești le-au fost distribuite plicuri timbrate; acordarea dreptului la convorbiri telefonice este asigurat prin intermediul telefoanelor publice instalate pe holurile secțiilor de deținere, în camerele de deținere, pe holurile sălilor de sport și la curțile de plimbare (în total 173 posturi telefonice) fiind efectuate un număr de 913 216 apeluri telefonice, cu 41 038 apeluri mai mult decât în 2021;
  • dreptul la vizită a fost asigurat prin cele 6.976 vizite acordate la Penitenciarul Gherla: 4664 vizite cu dispozitiv de separare, 1719 vizite fără dispozitiv de separare, 593 vizite intime, din care 561 de 3 ore și 32 vizite de 48 ore (la cupluri căsătorite). La Secția Exterioară Cluj au fost acordate un număr de 1927 vizite.
  • dreptul la comunicare on-line a fost acordat prin cele 2163 sesiuni Skype la sediul din Gherla, din care 1166 la secția Exterioară Cluj-Napoca
  • dreptul la activități în aer liber: în ianuarie 2022, a fost actualizat programul de plimbare și sport, acesta fiind reactualizat în lunile martie, aprilie, mai, iunie, iulie;
  • îmbunătățirea condițiilor de detenție: în cursul lunii anului 2022, au fost executate lucrări de reparații, zugrăvit, igienizat, la un număr de 38 de camere (din care 10 camere la Secția Exterioară Cluj-Napoca); în interesul menținerii igienei camerelor de deținere s-au efectuat acțiuni de dezinfecție, dezinsecție și deratizare, operațiuni ce s-au efectuat cu firme autorizate, trimestrial, cu rapel la 10-14 zile în funcție de ciclul biologic al insectelor sau de câte ori este nevoie cu personal din cadrul unității noastre, în toate spațiile de cazare din cadrul penitenciarului, precum și în celelalte spații în care desfășoară activități peroanele private de libertate; au fost efectuate activități de dezinfecție în cadrul secțiilor de deținere precum și a spațiilor în care se desfășoară activități cu deținuți, asigurându-li-se materiale individuale de protecție împotriva virusului SARS-COV2 în primul trimestru al anului 2022. Ca urmare a admiterii unui număr de 26 de plângeri cu privire la dreptul de a avea asigurat un spațiu individual minimum de 4 m² de către judecătorul de supraveghere a privării de libertate, acestea au fost contestate de către administrația penitenciarului la Judecătoria Gherla. În urma contestațiilor, judecătoria a admis un număr de 20 plângeri care prin demersurile efectuate de către administrația penitenciarului, au fost soluționate, prin respectarea de îndată a dreptului cu privire la spațiul individual minimum. Pentru asigurarea spațiului minimum de 3 m² deținuților predați în baza unui mandat european de arestare din state în fața cărora statul român s-a angajat prin convenții la asigurarea de garanții privind cazarea au fost gestionați 65 de deținuți.
  • împotriva deținuților a fost declanșată procedura disciplinară pentru un număr de 668 rapoarte de incident, s-au aplicat 548 sancțiuni disciplinare, 182 dosare au fost clasate, iar 120 au fost trimise în alte unități ca urmare a transferului; în urma analizării deţinuţilor în comisia de disciplină au fost formulate 5 propuneri de schimbare a regimului într-unul mai sever şi 10 propuneri de repartizare a deţinuţilor în categoria celor care prezintă risc pentru siguranţa penitenciarului. Cele 548 de sancțiuni disciplinare au fost aplicate pentru: altercații fizice – 80; distrugere – 65; atitudine necuviincioasă – 119; autoagresiune – 120; amenințare cadre – 8; nerespectare ROI – 47; deținere obiecte interzise – 40; alte abateri – 69. Au fost înregistrate 407 evenimente negative: descoperire telefoane mobile – 36; descoperire obiecte înțepătoare/tăietoare – 41; descoperire alcool – 9; descoperire substanțe susceptibil a avea efecte psihoactive la deținuți – 15; auto-agresiuni – 88; hetero-agresiuni – 69; agresiuni sexuale – 3; tentative suicid – 2; situații în care s-a folosit forța împotriva deținuților -28; distrugeri de bunuri provocate de deținuți – 48; refuz de hrană individual – 47; decese – 1; ultraj – 18; tentative evadare – 2. În anul 2022 au avut loc două tentative de evadare din interiorul locului de deținere ale aceluiași deținut, una în data de 16.06.2022 de la sectorul vizită și una în data de 25.06.2022 din sectorul de deținere. În urma acestor tentative s-a întocmit un plan de măsuri pentru remedierea deficiențelor care au contribuit la producerea evenimentelor și s-a procedat la reinstruirea întregului personal.
  • Selecţionarea la muncă a deţinuţilor – comisia de selecționare la muncă a deținuților s-a întrunit în 65 de ședințe  (68 în 2021) și a analizat 1430 de deținuți. Aceștia au prestat munci la persoane fizice și juridice, cei mai mulți la DeLonghi
  • deficitul de personal în sectorul operativ, atât la nivel de conducere cât și de execuție, duce la o coordonare și o susținere cu eforturi deosebite a activităților zilnice din penitenciar. Gradul redus de încadrare cu personal din sectorul operativ (85.53%), au dus la acumuluarea unui număr și mai mare de ore suplimentare, precum și la întârzieri în acordarea concediilor de odihnă. Nu toate orele suplimentare efectuate au putut fi recuperate.
  • Obiective propuse pentru anul 2023: continuarea actualizării Mapei șefului de tură – sediu și la Secția Exterioară Cluj-Napoca (măsură permanentă); demersuri pentru instalarea de camere de luat vederi în secţiile de deţinere și la curțile de plimbare la Secția Exterioară de Deținere Cluj-Napoca;  demersuri pentru extinderea/modernizarea sistemului de pază, supraveghere video și a sistemului control acces prin instalarea de camere video pe perimetrul locului de deținere, punct primire deținuți, la sălile de sport, curțile de plimbare, sălile de mese, biserică, căile de acces din sectorul de deținere, punctele comerciale, puncte de lucru interioare, curți de plimbare, alte spații în care se desfășoară activități cu deținuții; demersuri pentru îmbunătățirea dotării pentru siguranța misiunilor și activităților: (îmbunătățirea sistemului de siguranță pe tronsonul A prin montarea de supraînălțări și sârmă tip lamele, 1 mijloc de transport deținuți 22 de locuri (16 locuri pentru deținuți), 30 stații RTP, 5 mijloace de imobilizare pe timpul transportului, 7 seturi curele de imobilizare din piele/material textil); selecționarea la muncă a deținuților în acord cu prioritățile unității;  identificarea de beneficiari pentru desfășurarea de activități lucrative și în spații din interiorul locului de deținere, în funcție de personalul existent; sprijinirea derulării lucrărilor de reparații de întreținere ale camerelor de deținere și spațiilor comune din sectorul de deținere.
  • Promovarea și implementarea, împreună cu instituțiile publice ce au atribuții în domeniul asistenței postdetenție, a Strategiei naționale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate – a continuat implementarea de proiecte pentru sensibilizarea comunității cu privire la problematica reinserției sociale a persoanelor private de libertate; astfel, s-a asigurat participarea cu lucrări artistice și de creație literară la 3 expoziții: Expoziția Națională de Caligrafie pentru Deținuți Artă din condei, ediția a V-a; Expoziția 1 Martie Mărțișor; Expoziția Nunta Zamfirei, ambele organizate la Centru Național de Promovare și Informare Turistică Gherla. În scopul îmbunătățirii abilităților de interrelaționare, a promovării comunicării cu persoanele din afara mediului penitenciar și a creșterii reprezentativității mesajului recuperativ al pedepsei privative de libertate în societate, au fost organizate 9 ieșiri în comunitate, cu implicare unui număr de 68 persoane private de libertate. Pe parcursul anului 2022, au fost organizate 3 întâlniri în scopul prevenirii criminalității, cu implicarea elevilor și cadrelor didactice de la unitățile școlare din municipiu, dar și a persoanelor private de libertate. Nu au fost identificate persoane private de libertate pentru care să fie necesară informarea Serviciilor Publice de Asistență Socială pentru preluarea cazurilor după liberare.
  • Asigurarea accesului deținuților la informare – a fost asigurat prin difuzarea, în toate camerele de deținere, a programelor TV și a canalelor de radio, ca urmare a derulării contractului de servicii încheiat la nivelul unității; difuzarea de emisiuni cu caracter educativ-informativ și filme artistice prin televiziunea cu circuit închis; gestionarea și verificarea unui număr de 215 de televizoare la Gherla și 35 la Secția Exterioară Cluj-Napoca;  din fondul de carte existent în bibliotecă (16.796 volume), au fost distribuite spre lectură 3.815 cărți, ca urmare a 1.848 de solicitări; editarea revistei de informare; 11 abonamente la publicații naționale asigurate din fondurile unității și un abonament la solicitarea unui deținut, din fondurile proprii.
  • Asigurarea asistenţei medicale – au fost acordate un număr de 30989 consultaţii de medicină generală, pentru afecţiunile intercurente, în cadrul dispensarizării bolnavilor cronici și urgențe medico-chirurgicale‚ 723 consultaţii stomatologice şi 139 internări în infirmeria unităţii, la un număr lunar de 542 bolnavi cronici aflaţi în evidenţa cabinetului medical, cu următoarea structură: boli psihice – 225; boli respiratorii (Astm bronsic+BPOC) – 9; boli cardio-vasculare – 107; boli digestive – 70; boli reumatice – 15; boli endocrine şi de metabolism – 48; epilepsie – 11; boala renală cronică – 2; boli neoplazice – 3.
  • Organizarea și desfășurarea activităților de instruire școlară – compensarea deficitului educaţional s-a realizat și prin includerea persoanelor private de libertate la cursuri de instruire şcolară nivel primar, gimnazial, liceal și universitar la Penitenciarul Gherla și învățământ primar A doua șansă la Secția Exterioară Cluj-Napoca. În anul şcolar 2021-2022, din cei 127 de deținuți înscriși la cursurile de instruire școlară, 71 au fost declarați promovați la sfârșitul anului școlar. În anul școlar 2022-2023, 112 deținuți au solicitat frecventarea cursurilor, la data de 31.12.2022, activitatea de instruire școlară derulându-se cu 81 elevi.
  • Organizarea și desfășurarea activităților de formare profesională a persoanelor private de libertate, în concordanță cu evoluția pieței forței de muncă – în anul 2022 s-au derulat 2 cursuri de calificare profesională în meseriile de cofetar (la Penitenciarul Gherla, Centrul terapeutic) și manichiură-pedichiură (la Secția Exterioară Cluj-Napoca), finalizând un număr de 14 deținute. De asemenea, s-au organizat 9 activități de informare, consiliere și mediere a muncii, în colaborare cu Agenția Locală de Ocupare a Forței de Muncă Gherla, la care au participat 67 deținuți. Facilitarea reinserției persoanelor private de libertate pe piața muncii s-a realizat și prin participarea la bursa locurilor de muncă, organizată de Agenția Locală de Ocupare a Forței de Muncă Gherla și Compania Bosch România.
  • Penitenciarul Gherla are prevăzut între obiectivele de investiții construcția Pavilionului detenție nr.4. Prin acesta se propune respectarea dreptului la condiții decente de detenție al persoanelor private de libertate, prin eliminarea supraaglomerării și sporirea capacității de cazare a persoanelor private de libertate cu 300 locuri de cazare, respectiv 76 de locuri pentru cazarea persoanelor private de libertate care execute pedeapsa în regim de maximă siguranță și 224 de locuri pentru cazarea persoanelor private de libertate care execută pedeapsa în regim închis. Alte obiective de investiții sunt transformarea unui atelier tâmplărie în bloc alimentar și împrejmuire unitate tronson nr. 1. Pentru anul 2023, Penitenciarul își propune reautorizarea lucrărilor de construcții și încheierea contractului pentru restul de executat.
tractari auto gherla dje cluj fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj

Lasă un răspuns