taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon
hayakaghak gherla armeni

Muzică și dansuri armenești și evreiești la întâlnirea „Între prieteni” de la Cluj

Casa Tranzit din Cluj-Napoca a fost duminică seara gazda celei de a VIII-a ediţii a întâlnirii „Între prieteni”, tradiţionala manifestare culturală organizată de Comunitatea Evreilor din Cluj-Napoca şi Comuntatea armenească din Gherla.

Este vorba de o întâlnire de suflet, unde membrii celor două comunităţi îşi prezintă valorile artistice, într-un programul bogat şi variat.

Înainte de a începe cântecul şi dansul, asistenţa a fost salutată de preşedintele Comunităţii evreilor din Cluj-Napoca, Schwarz Robert, preşedintele sucursalei Gherla a Uniunii Armenilor din România, Ioan Esztegár şi preşedintele sucursalei Cluj-Napoca a Uniunii Armenilor din România, Sebesi Karen Attila. Cu toţii şi-au exprimat cele mai bune gânduri cu privire la continuitatea acestor relaţii de colaborare.

A urmat prezentarea unui scurt colaj despre viaţa şi activitatea pictoriţei Azaduhi Varduca Horenian, originară din Gherla, decedată recent, un omagiu adus artistei de origine armeană. De asemenea, a fost proiectat un filmuleţ despre sărbătoarea evreiască „Tu Bişvat – Anul Nou al Pomilor”.

cor armenesc gherla

Spectacolul artistic a fost deschis de formaţia de muzică klezmer Mazel Tov condusă de Vasile Socea, după care a urcat pe scenă Corul armeano-catolic din Gherla, dirijat de Molnár Árpád, care a interpretat toate piesele corale religioase şi populare în limba armeană, o premieră în cadrul acestor întâlniri. O impresie plăcută a făcut şi Corul comunităţii evreieşti din Cluj-Napoca „Shira Hadasha”, dirijat de prof. Halmos Katalin. Solişti vocali au fost Gheorghe Eisikovits şi Ofelia Eisikovits. O evoluţie de succes au avut surorile Kasabian de la UAR Cluj-Napoca, cinci fete care au delectat publicul cu muzică tradiţională armenească.

evrei muzica cluj

La finalul reprezentaţiei, formaţia de dansuri armeneşti Hayakaghak din Gherla, coordonată de Esztegár Erika, a prezentat jocuri armeneşti. Din grup au făcut parte și copii aflaţi pentru prima oară pe scena unei manifestări de acest gen.

La evenimentul de la Cluj a fost prezentă şi o delegaţie a armenilor gherleni, împreună cu preotul Küsmödi Attila.

Ediţia a IX-a va avea loc în această toamnă, la Gherla.

Szekely Csaba

sus(6)jos(0)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns