irrom fabrica calorifere iclod fundatura locuri de munca angajare sudor stivuitorist sef schimb dej cluj
gama optic ochelari gherla magazin service dej cluj
mariflor gherla fabrica angajare inginer sofer muncitor sofer vanzator dej cluj
alegeri locale gherla 2024 primar psd vasile bagacean
balastiera fundatura angajare muncitori iclod
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj asociatia pro vita cabinet veterinar gherla medic telefon
sic stufaris stuf rezervatie

Un nou proiect de protejare în Bazinul Fizeşului, în Delta Transilvaniei

Un nou proiect de protejare și îmbunătățire a infrastructurii rețelei de zone umede din interiorul Bazinului Fizeșului a fost lansat de Asociația Ecotransilvania, în perteneriat cu Asociația Ecochoice.

Proiectul are o durată de 12 luni si un cost total de 90.000 de franci elvetieni, cu o cofinantare de 70.000 de franci. Proiectul își propune să implice comunitatea locală și să crească vizibilitatea ONG-urilor care au rol de custozi ai ariilor protejate.

Proiectul este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană Extinsă.

Conform raportului WWF Planeta Vie, în ultimii 100 de ani s-au pierdut 64% din zonele umede de la nivel mondial.

În România, există peste 300.000 ha de zone umede, din care 85.000 sunt protejate la nivel european datorită importanței lor pentru conservarea păsărilor, iar 35.000 ha sunt protejate datorită prezenței habitatelor valoroase sau a unor specii periclitate. Delta Transilvaniei este o zonă extrem de bogată în ceea ce privește biodiversitatea, iar frumusețea ei este unică nu doar la noi în țară. Astfel că, în urma ultimului proiect derulat în zona protejată a siturilor Natura 2000, ne-am dorit să revenim cu unul care să consolideze și să întrețină permanent această deltă dar care să și contribuie la dezvoltarea turismului ecologic din zonă”, spune Cosmin Moga, biolog Ecotransilvania.

Proiectul „Delta Transilvaniei, prin implicarea comunităților locale în gestionarea trainică a zonelor umede din Bazinul Fizeșului”, va contribui la protecția și îmbunătățirea infrastructurii uneia dintre cele mai importante rețele de zone umede interioare din România, precum și la dezvoltarea unor legături de durată între comunitate și ONG-urile implicate în gestionarea lor.

Printre activitățile specifice se numără reabilitarea și îmbunătățirea infrastructurii de vizitare, ateliere practice pentru localnici, instalarea obiectivelor turistice de informare, dezvoltarea unui parteneriat comunitar pentru gestionarea și promovarea destinației ecoturistice Bazinul Fizeșului.

Printre atracțiile naturale unice ale zonei se numără cel mai mare stufăriș compact din România după Delta Dunării (Stufărișurile de la Sic, peste 250 ha), cel mai adânc lac natural din Transilvania și singurul pe care se formează plaur – insule de stuf plutitoare (Lacul Știucilor), cea mai mare colonie mixtă de stârci cenușii și stârci de noapte din Transilvania (Pădurea Ciuașului, 270 de cuiburi), precum și ultimele vestigii ale vechilor sărături transilvane (habitat prioritar)”, adaugă Cosmin Moga.

Asociația Educațional Ecologică Ecotransilvania a fost înființată în anul 2004 de un grup de tineri ecologi din Sighisoara, pasionați de ocrotirea valorilor naturale deosebite ale României – în special din interiorul arcului carpatic.

Echipa Ecotransilvania, membră și a rețelei Wetlands Link International, studiază impactul antropic asupra biodiversității și, în special, relația dintre modurile de utilizare ale terenurilor și diversitatea organismelor vegetale și animale. Asociația Echochoice este o organizație nonguvernamentală cu caracter științific, cultural și profesional, având ca principal obiectiv cercetarea, monitorizarea și promovarea principiilor dezvoltării durabile. Din martie 2011 asociațiile Ecotransilvania și Ecochoice au în custodie cele peste 4600 de hectare ale ariilor naturale protejate din Bazinul Fizesului, județul Cluj.

fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj

Lasă un răspuns