irrom fabrica calorifere iclod fundatura locuri de munca angajare sudor stivuitorist sef schimb dej cluj
gama optic ochelari gherla magazin service dej cluj
mariflor gherla fabrica angajare inginer sofer muncitor sofer vanzator dej cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj asociatia pro vita cabinet veterinar gherla medic telefon
biblioteca gherla lansare carte

O fostă absolventă al liceului „Petru Maior” s-a reîntors la Gherla cu o nouă carte

In sala de lectură a Bibliotecii Municipale Gherla am asistat joi la momente emoţionante, pline de căldură sufletească, prilejuită de lansarea cărţii „Cuib de lumină: Şcoala din Leşu” – Dascăli şi învăţăcei, Memorialistică şi istorie”, scrisă de Veronica Oşorheian, fostă absolventă (anul 1967) al Liceului „Petru Maior”, dar născută pe meleagurile năsăudene, în pitoreasca localitate Leşu, în prezent trăind în municipiul Alba Iulia.

Nu întâmplător, la această întâlnire de suflet organizată de Cenaclul literar „Ion Apostol Popescu”, Casa Municipală de Cultură şi Biblioteca Municipală Gherla, a participat şi un grup de foşti profesori ai acestei renumite şcoli din învăţămîntul transilvan.

Lansarea a fost deschisă într-un cadru festiv de Simona Mişca, responsabilul bibliotecii, care a urat bun venit tuturor participanţilor, între care s-a aflat viceprimarul Iulia Trif, care manifesta un mare interes şi preocupare faţă de acţiunile culturale şi literare desfăşurate în oraş.

Volumul a fost prezentat de scriitorul Iulian Dămăcuş, domnia sa remarcând, înainte de toate, ca această carte este de fapt un omagiu adus dascălului, intelectualului de la ţară, care are un rol important în formarea multor generaţii de copii.

Doamna Veronica Oşorheian este coordonatorul cărţii, fiindcă în cele 355 de pagini ale apariţiei editoriale, scoasă de sub tipar de prestigioasa editură clujeană „Grinta”, găsim amintirile şi memoriile despre activitatea profesională desfăşurata la Leşu a unui număr de 34 de dascăli şi foşti absolvenţi. Este întoarcerea spre zarea nostalgiei – cum  mărturiseşte chiar la început coordonatorul volmului.

Din fiecare amintire răzbate bucuria şi satisfacţia reântoarcerii în vremuri mai tinere şi mai ales în locuri dragi, păstrate în adâncul sufletului.

Cea care a luat iniţiativa de a publica cartea a oferit prilejul nu numai foştilor dascăli, ci şi foştilor elevi, de a evoca anii de şcoală de la Leşu, pentru a oglindi real şi fidel procesul de învăţământ derulat pe acele plaiuri mioritice.

Tot ce s-a pus pe hârtie în acest volum este expresia recunoştinţei faţă de dacălii pomeniţi. Este un document deosebit de valoros, care are tangenţă cu oraşul Gherla, fiindcă autorul, Veronica Oşorheian de acolo a pornit pe lungul drum al carierei de profesor, secretar de şcoală sau scriitor cu multe cărţi de poezii şi de memorialistică.

La discuţiile purtate pe marginea acestui moment literar au participat dr. Mihai Meşter, directorul Muzeului de Istorie al Municipiului Gherla, profesoara pensionară de limba română de la Liceul Teoretic „Petru Maior”, Lucia Petean, preşedintele filialei Năsăud a Ligii Scriitorilor, Ioan Mititean, care a şi donat cărţi bibliotecii şi scriitoarea din Dej, Raveca Vlaşin, ultima onorând toate manifestările literare organizate la Gherla.

Prezentarea de carte de la Biblioteca Municipală s-a încheiat într-o atmosferă sărbătoreacă, cu un superb şi înălţător recital de nai, susţinut de Constantin Istici.

Szekely Csaba

biblioteca gherla lansare carte

foto: Centrul Turistic Gherla

tractari auto gherla dje cluj fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj

Lasă un răspuns