irrom fabrica calorifere iclod fundatura locuri de munca angajare sudor stivuitorist sef schimb dej cluj
gama optic ochelari gherla magazin service dej cluj
angajare tehnoredactor gherla librarie gutenberg dej cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj asociatia pro vita cabinet veterinar gherla medic telefon
gherla strada armeneasca piatra cubica

Măsura extremă ce s-ar putea lua în cazul străzilor din Gherla, aflate în lucru de 3 luni – VIDEO

De la sfârșitul lunii martie se lucrează pe mai multe străzi din Gherla. Este un proiect uriaș, de modernizare a 27 de străzi, care costă imens orașul. După trei luni de zile, rezultatele nu sunt deloc spectaculoase: nicio stradă nu este finalizată, sunt numeroase reclamații privind modul în care se fac lucrările, iar perspectivele sunt cât de poate de sumbre.

La zi, e jale

Pe strada Parcului au fost semnalate probleme la aliniamentul bordurilor, borduri sparte, gropi apărute după primul strat de asfalt, crăpături în drum.

Pe strada Armenească, după aproape trei luni de lucru, s-au pavat trotuarele până la jumătatea străzii, iar în ce privește drumul, s-a pus piatră cubică pe aprixmativ un sfert din lungime. Lucrările au fost întârziate și de ploile abundente căzute în lunile mai și iunie.

Localnicii de aici au început să se teamă pentru casele lor, din cauza trepidațiilor făcute de utilaje, dar și pentru infiltrațiile care le-ar putea aduce igrasia pe pereții exteriori. Au apărut multe voci care nu agreează pavarea cu piatră cubică a acestei străzi, aflată în centrul istoric al orașului. Șoferii sunt nemulțumiți că vor fi zduncinați la greu, la fel și mamele care își vor scutura cărucioarele cu copii pe trotuare. Totul ar fi și mai complicat la iarnă, pe gheață.

Probleme asemănătoare sunt și pe strada Vasile Alecsandri.

Și pe strada Fizeșului lucrările par să fi început cu stângul. Aici s-a pus la început bordură din granit pe o porțiune, apoi a fost luată jos și înlocuită cu bordură din beton. Aflată chiar la poalele dealului, strada este cu risc de inundație la ploi mai puternice, iar canalizarea din proiect nu era adaptată pentru astfel de situații. Problema a fost luată în mână de oameni, care au cerut oprirea lucrărilor și modificarea proiectului.

După trei luni, problemele de la drumuri, la primărie

Problemele apărute în timpul execuției lucrărilor au fost constatate și de dirigintele de șantier, care le-a adus în atenția administrației locale.

La sfârșitul săptămânii trecute, toate aspectele negative privind lucrările au fost centralizate într-un referat depus pe masa primarului. Vlad Bărbos, administratorul public de la Primăria Gherla, spune că în aceste condiții s-ar impune chiar rezilierea contractului cu executanții. Între motive s-ar afla:

  1. Întarzierea nepermisă a lucrărilor pe toate tronsoanele începute, peste problemele datorate condițiilor meteorologice;
  2. Lucrări de o calitate îndoielnică și neconformă, vizibile cu ochiul liber și de nespecialiști, cum ar fi bordurarea și pavarea cu piatră cubică;
  3. Deteriorarea și craparea stratului inițial de asfalt pe strada Parcului
  4. Probleme legate de ridicarea canalelor și construirea de șanțuri/rigole neconforme cu situația geografică a construcției;
  5. Problemele ce le ridică calitatea lucrărilor de pavare cu piatră cubică a unor străzi circulate și care în timp vor ridica probleme mari – deteriorarea rapidă, deteriorari la imobile, zgomotul produs de traficul auto, aderența slabă pe piatră, probleme cu traficul pietonal;
  6. Valoarea foarte mare a loturilor licitate pentru cele 27 de străzi
  7. Nefinalizarea lucrărilor la strada Parcului în termenul convenit, până la Zilele Municipiului Gherla.

video gherla info

În ședința de consiliu de luni, 24 iunie, consilierii locali au întors pe toate părțile necazurile apărute la lucrările de modernizare. S-a adus în atenție varianta rezilierii contractului, care ar crea noi probleme, legate de refacerea proiectelor și organizarea unei noi licitații, situație care ar dura din nou foarte mult.

S-a mai propus să se finalizeze lucrările începute, iar pentru celelalte străzi să se facă asfaltare prin ADP Gherla.

La sfârșitul acestei săptâmâni este programată o întâlnire cu toate implicate – administrație locală și constructor, pentru a se lua o măsură.

video: discuțiile din consiliul local

 

Piatra cubică la Gherla, ce se discuta acum 5 ani

Studiul de fezabilitate privind modernizarea cu piatră cubică a fost votat în consiliul local în martie 2014 și chiar de atunci au existat voci care au atenționat că pavarea cu piatră cubică nu ar fi cea mai fericită idee. La o ședință de consiliu de la acea vreme, se atrăgea atenția asupra problemelor ce ar putea apare. Primarul de atunci, Marius Sabo, explica faptul că este vorba despre un proiect pe termen lung care se jusitifică în această formă pentru a putea accesa fonduri europene. „Este un proiect de 8 milioane de euro, bugetul orașului pe un an”, spunea Sabo.

Proiectul primăriei a fost votat de consilierii locali în septembrie 2016 și cuprindea modernizarea cu piatră cubică a străzilor din centrul istoric al orașului – George Coșbuc, Crișan, Armenească, Mihai Viteazu, Dragoș Vodă, Ștefan cel Mare, Piața Libertății, Vasile Alecsandri, Avram Iancu, George Barițiu, Gheorghe Șincai, Papiu Ilarian și Piața Unirii și modernizarea cu asfalt pe Aleea Brazilor, străzile Parcului, Depozitelor, Fizeșului, Cărămizii, Stăruinței și  Victoriei.

 

Strazile din centrul istoric, asfaltate sau pavate cu piatră cubică? VIDEO

fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj

7 comentarii

  1. Ma mir ca membrii Consiliului Local nu sunt interesati in rezolvarea situatiei, pentru a schimba situatia este necesara implicarea lor, altfel, Primarii nu cred ca vor putea lua hotariri singuri….
    Desi a trecut ceva timp, inca nu este tarziu pentru a lua decizia de a asfalta toate strazile cu exceptia unor portiuni care trebuie finalizate cu piatra cubica aprovizionata…..

  2. S-o trezit si Barbos dupa ce o frecat menta pe un salar de 9.000 de lei ani la rand sa comenteze, ca „ia uitati-va ce fac astia, noi nu suntem ca ei„ ca na se apropie alegerile. Pana acum unde a fost distinsul domn si ce a facut?
    Si acum ce facem? Reziliem contractu, facem alta licitatie in sap, sau 2-3 pana se gaseste un doritor… Si uite asa stam cu una din cele mai aglomerate strazi din oras inchisa vreo 5-6 luni de zile cel putin. Voi ganditi cu posterioru?

    @ab – membrii consiliului local (cel putin din partea PSD) sunt niste amarati pusi acolo, care se pun in patru labe cand da ordin primaru. – parerea unui cetatean

  3. Politia locală nu e pe fonduri europene – da face câteva străzi modernizate pe an finanțat … Și din salariul de CityManager ies metrii buni de lucrare – el e răsplătit pentru poziția 4 labe a consilierilor proprii , deci cam tot ca poliția locală de inutil ( sau mai mult ) .
    Deci dacă nu suntem în stare de fonduri europene să tăiem de unde nu ne doare .
    Nu văd nici opoziția sa profite de situație – alegerile locale sunt la anul – se găsește că oricare ar fi e depășit .
    SPERĂM SĂ FIE GANDUL BUN – Așa cum e pilda creștină că sa ne rugam nu e limitat .
    Să cumpere utilaje , să dea salarii la ADP că la poliția locală , să-i doteze și cu Genel ÎNAINTE ! – da comisioane alea de nu există dar din când în când apare câte o sentință definitivă ???

Lasă un răspuns