taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon
urs baile tusnad gabriel galgoczy

Emoții la capturarea a doi ursuleți, ce s-a întâmplat cu ei – VIDEO

În Munții Hășmașului există din 2004 un orfelinat pentru urși, iar aici activează cu pasiune Gabriel Galgoczy, fiul meșterului sculptor Ioan Galgoczy din Gherla. Zilele trecute, Gabi a fost implicat în capturarea a doi ursuleți, care au ajuns pe străzile din Băile Tușnad, în județul Harghita.

Gabriel a povestit cum s-a întâmplat totul.

„Miercuri seara, două ursoaice, fiecare cu câte trei pui, s-au luat la bătaie, la Băile Tușnad. Urletele animalelor au trezit localnicii, care au sunat la 112, iar în scurt timp s-a dat o alertă, prin care oamenii au fost îndemnați să rămână în case, pentru a evita orice pericol.

În lupta dintre ursoaice, unul dintre pui a fost omorât. Alții doi ursuleți s-au urcat într-un copac și au rămas acolo. Cele două ursoaice au plecat, dar una dintre ele s-a întors după puiul mort și l-a dus în pădure”.

Autoritățile au trimis echipaje, care au stat de veghe în zonă până a doua zi. Dimineață, AJVPS Harghita a anunțat Centrul Pentru Reabilitarea Urșilor Orfani pentru a captura puii de urs. Au intervenit Gabi și colegul său, Leo.

„Capturarea a fost o misiune dificilă”, spune Gabi. „Puii erau pe vârful unui molid înalt de vreo 20 de metri. Leo a urcat după pui și a încercat să-l prindă pe unul dintre ei cu un laț. În acel moment, s-a rupt vărful bradului, iar ursuleții au căzut pe o creangă aflată mai jos. Apoi au început să coboare pe trunchi, asta în timp ce se adunaseră numeroși curioși, care urmăreau cu emoție ce se întâmplă, în afara zonei securizată cu jandarmi. Eu eram la baza copacului, iar când a coborât primul urs, a sărit din copac. Am fugit după el, am reușit să-l prind  după vreo 100 de metri și l-am băgat într-o cușcă. Chiar atunci cobora și cel de-al doilea pui, am lăsat cușca, iar până am ajuns la copac, ursul a ieșit din cușcă și a fugit. Pe cel de-al doilea ursuleț l-am prins în timp ce cobora din copac. Apoi l-am căutat și pe primul, care se refugiase în curtea unui localnic, l-am recuperat și pe acesta după vreo 10 minute”.

Cei doi ursuleți au fost duși apoi la orfelinat, unde mai sunt încă șapte urși. „Vor sta închiși vreo săptămână, până se acomodează unii cu alții. La început nu se înțeleg, mai urlă unul la celălalt, se mai mușcă, dar nu grav. Este o etapă de socializare, în care sunt foarte guralivi, dar după o săptămână vor fi ca frații”, a explicat Gabi.

„Puii nu sunt periculoși, dacă știi cum să-i iei. Sunt mici, au cam patru luni, dar pot mușca și zgâria destul de serios. Le-am făcut un scurt control medical, sunt sănătoși, au luat deja prima masă la orfelinat”.

Bear Again, centrul de reabilitare a urșilor orfani, s-a înființat în anul 2004 și este singurul proiect de acest fel din Europa. În cadrul proiectului activează fondatorul Leonard Bereczki și Gabriel Galgoczy, care se ocupă de partea de comunicare și de muncă efectivă cu urșii, în ultimii trei ani.

Până acum au beneficiat de serviciile centrului peste 150 de urși. Doritorii pot vizita orfelinatul, doar în anmite condiții, detaliate pe site-ul centrului, bear-again.com.

video în continuare

sus(11)jos(1)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns