hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata

locomotiva aburi gherla gara cfr

Așa ceva vezi mai rar: o locomotivă cu abur prin Gherla. Incotro? VIDEO

Locomotivele cu abur au început să fie scoase din funcțiune în urmă cu zeci de ani, fiind înlocuite. cu cele Diesel și electrice. Tocmai de aceea, au devenit o prezență extrem de rară pe șine. Mai pot fi observate însă prin unele gări, cum ar fi la Cluj-Napoca sau la Dej, expuse ca piese de muzeu.

O astfel de locomotivă, spectaculoasă prin aspectul arhaic, dar viu colorată, a ajuns în urmă cu câteva zile la Gherla. A fost vorba despre o locomotivă veche de 70 de ani, care se deplasa de la Apahida spre Bistrița, cu destinația de exponat de muzeu în aer liber.

Locomotiva, construită după al doilea război mondial, în 1947, la Uzinele Reșița și recondiționată la Atelierele CFR din Cluj, a ajuns pe 8 august în Gara Bistrița, unde urmează să fie expusă într-un parc, ca atracție turistică.

Locomotiva fost construită după modelul german DR 50, cu numeroase îmbunătățiri făcute de ingineri români. A funcționat în depoul de locomotive Dej și Cluj și a fost scoasă din serviciu în anul 1960. Prindea o viteză maximă de 80 km/oră, arderea era mixtă – cărbuni și păcură, era destinată transporturilor grele de marfă și avea o forță de tracțiune de 20.365 kgf. Si lungimea ei este impresionantă: are 21,56 metri! A fost retrasă din circulație în 1975.

„Locomotiva are numărul 150.010 și a aparținut în trecut Depoului Dej”, spune Florin Nan, specialist în reparații locomotive. „De la Dej a ajuns la Caransebeș prin anii ’70, când la Dej au început să vină din fabrică locomotivele diesel-electrice. Locomotiva a fost readusă cu ani buni în urmă de la Caransebeș pentru a fi expusă în gara din Cluj, în locul celei actuale, dar s-a renunțat tot în favoarea dejencei 150.139, care a remorcat trenuri turistice la Dej până în anul 2002”, mai spune specialistul.

In 2018, locomotiva a fost recondiționată la Secția de Reparații Linii și Utilaje din Cluj Napoca.

foto: locomotiva cu numărul 150.010, așa cum arăta înainte de recondiționare

locomotiva aburi 150.010

foto: cfr.stfp.net

O locomotivă identică a fost expusă la Dej, 150.105.  „Este locomotiva cu numărul 1000 fabricată la Reșița în anul 1955. A fost prima locomotivă restaurată de noi în anul 1992”, mai precizează Florin Nan.

Transportul inedit care a poposit la Gherla a fost însoțit de un împătimit al trenurilor de epocă, care a primit permisiunea de a filma chiar din tren deplasarea de la Apahida până la Gherla.

video în continuare / LDEGM Trainspotter

sus(26)jos(0)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns