taxi gherla telefon
mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon
parlament

Zlati in Parlament, despre relaxarea fiscala si despre noul presedinte al senatului

Deputatul de Gherla Radu Zlati a sustinut marti dimineata o declaratie politica in Parlamentul Romaniei, pe tema relaxarii fiscale, informeaza Agerpres. Deputatul se arata pesimist in discursul sau asupra punerii in aplicare a masurilor anuntate de guvern.

 

Declarație politică – Despre relaxarea fiscală, un pod prea îndepărtat pentru guvernele Ponta

Domnule președinte de ședință, doamnelor și domnilor parlamentari

Azi domnul premier Victor Ponta ne va prezenta Programul de acțiune al guvernului pe care îl conduce. Un program, în mare, realizat prin bine-cunoscuta metodă copy-paste, folosindu-se ca materie primă Programul de guvernare al USL precum și crâmpeie din aspirațiile nutrite de colegii noștri din UDMR. Nu mă voi opri asupra unei analize complete a acestui program de acțiune.

Vreau numai să atrag atenția dumneavoastră și opiniei publice că, în domeniul fiscal, noul program înlocuiește niște angajamente ferme față de electorat, făcute sub influența componentei liberale a USL, cu niște promisiuni condiționate de un refren: ‘ în măsura în care cadrul fiscal — bugetar o va permite.’ Cu alte cuvinte — niciodată.

Mă sprijin în argumentarea afirmației mele pe următoarele considerente:

 • faptul că în 2014, în condițiile suspendării accizei pe carburanți, bugetul va trebui să fie ajustat negativ sau se va crește fiscalitatea — altfel va fi imposibilă o relaxare fiscală fără a se încălca angajamentele față de instituțiile creditoare ale statului român;
 • în 2015 nu vor putea fi aplicate concomitent mai mult de două măsuri de relaxare fiscală, dintre cele mai multe enumerate în Program: reducerea TVA la 19%, reducerea TVA la 9% la anumite categorii de mărfuri agro-alimentare, reducerea CAS, scutirea de impozitare a profitului reinvestit. În fapt necesitatea stringentă de a se relua o minimă și decentă politică de investiții din venituri proprii (politică abandonată de către guvernele Ponta de până acum) ar trebui să ducă la o creștere oarecare a fiscalității, iar nu la reducerea acesteia;
 • în 2016, an de alegeri locale și parlamentare, este greu de crezut că se va opera la o relaxare fiscală în condițiile în care practica ultimilor cicluri electorale ne-a arătat că anul alegerilor generale este an de pomeni fiscale concretizate în cheltuieli sporite de la buget; deci practic va fi imposibilă o relaxare bugetară care să văduvească bugetul, pe termen scurt, de necesarele venituri destinate redistribuirii către categoriile sociale care votează în mod tradițional PSD.

Cele de mai sus, acompaniate de faptul că se prevede o creștere a salariului minim pe economie, mă fac să fiu convins că în mod conștient Guvernul Ponta 3 a renunțat la aplicarea măsurilor liberale din domeniul fiscalității, legându-le de o condiționalitate greu (dacă nu imposibil) de îndeplinit.

Pentru o relaxare fiscală ar fi nevoie de o reală voință politică, pe care nici premierul, nici partidul și nici nici alianța pe care le conduce nu le posedă. Mai repede sau mai târziu, acest guvern va trebui să fie înlocuit cu un guvern de dreapta care să aplice măsuri de relaxare fiscală, singurele care pot duce la reînvigorarea economiei în mod sustenabil, măsuri liberale de care România are atât de multă nevoie.

București, 11 Martie 2014

Radu Zlati, deputat PNL circumscripția electorală 13 Cluj, colegiul uninominal nr. 5 Gherla

 

 

Radu Zlati a facut luni, 10 martie, si o declaratie de presa, in legatura cu numirea lui Calin  Popescu-Tariceanu in functia de presedinte al Senatului Romaniei:

 

Declarație de presă – Domnul Tăriceanu președintele PSD al Senatului

Azi s-a înscris o pagină tristă în istoria parlamentarismului românesc. Un fost președinte de partid este luat, cu arme și bagaje (puține, de altfel) de către un partid major, doar pentru a dăuna imaginii și acțiunii politice a unui alt partid major.

Iar acest fost președinte de partid nu numai că a consimțit, ci el însuși a făcut primii pași înspre această’ preluare’.

Poate că domnul Tăriceanu, fost președinte de partid și fost liberal și-a plătit astfel datoriile față de PSD, contractate în perioada în care guvernul său a supraviețuit doar prin sprijinul parlamentar oferit de către partidul social-democrat; perioadă în care a fost șantajat de către foștii și actualii săi aliați să aplice politici sociale care numai liberale nu era.

Poate că domnul Tăriceanu și-a îndeplinit, prin alegerea să ca președinte al Senatului, pofta ce a poftit-o: de a mai fi, măcar o dată, în prim planul politicii românești. Și poate că fostul premier liberal și-a satisfăcut astfel măcar parțial frustrările acumulate în perioada 2009-2014.

Dar prețul plătit de către domnul Călin Popescu Tăriceanu pentru satisfacerea acestor mărunte orgolii și datorii personale este, după părerea mea, prea mare. Este drept, la masă verde la care domnii Ponta și Tăriceanu s-au așezat pentru a se tocmi pe cariera politică a fostului lider PNL, nu au fost invocate cuvinte precum onoare, demnitate, bun simț.

Poate că fostul nostru coleg și conducător și-a imaginat că face un compromis greu, dar necesar (cui ?). Dar nici domnul Tăriceanu nici alții nu ar trebui să ignore faptul că pe drumul rușinii doar primul pas este mai greu, ceilalți sunt făcuți mult mai ușor. Și cred că primul pas pe acest drum al rușinii a fost deja făcut de către domnul Tăriceanu.

Îmi exprim deci sincerele regrete pentru această zi în care fostul liberal Tăriceanu s-a încolonat în cohorta celor care invocă, în frunte cu generalul Oprea și folosind același limbaj, interesul național.

Radu Zlati, deputat colegiul uninominal nr. 5 — Gherla, județul Cluj

sus(0)jos(0)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon apartament chirie gherla

4 comentarii

 1. Dle Zlati unde este Campusul Scolar promis in campania electorala si cum de ati reusit performanta de a nu aduce nici un leu de la Guvern pentru Gherla ???

  sus(0)sus(0)
 2. Domnul Zlatni ZERO pentru Gherleni !!!Asta e PURUL adevar !!1

  sus(0)sus(0)
 3. In cazul in care mai ramanea PNL la guvernare domnul deputat Radu Zlati se zbatea sa aduca fonduri in Gherla.Trebuie sa comentam declaratia domnului deputat pt ca desprea asta se scrie, nu despre ce a facut el pentru Gherla.Pentru unii oameni este un necunoscut nu un "ZERO pentru Gherleni",datorita faptului ca a ajuns deputat nu are cum sa fie un "ZERO pentru Gherleni".

  sus(0)sus(0)
 4. Domnule deputat,sunteți atât de paralel de problemele gherlenilor încât nici nu mă mai enervez.Scaunul de consilier prezidențial este tot mai departe.Nu mă interesează declarațiile tale dacă n-au legătură cu Gherla!!Până în 2016 când v-om scăpa de tine,mai este o eternitate!!!LASĂ-NE!!!

  sus(0)sus(0)

Lasă un răspuns