taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla vindecare tratament terapeut terapie bowen gherla dej cluj
escape restaurant gherla locuri de munca angajare bucatar pizzer dej cluj
castel banffy bontida

Ziua Porților Deschise la Castelul Banffy de la Bonțida, ce ți se pregătește – ACUTALIZARE, eveniment anulat

Fundația Transilvania Trust organizează o nouă ediție a Zilelor Porților Deschise la Castelul Banffy de la Bonțida în data de 16 mai 2021. Alături de tradiționalele vizite ghidate în limba română și maghiară care prezintă istoria castelului Bánffy, programul cuprinde testarea a patru trasee de drumeție și cicloturism elaborate în cadrul proiectului Dezvoltarea ecoturismului culturale teritoriul GAL Someș Transilvan, comunele Bonțida, Borșa, Sic, Vultureni.

Duminică sunt propuse două drumeții: una care vizitează parcul castelului Bánffy și traseul bisericilor monumente istorice din Bonțida (biserica reformată și cea catolică).

Pentru iubitorii ciclismului se pregătește testarea traseului Bonțida – Răscruci – Borșa – Borșa-Cătun – Răscruci – Bonțida, pe o lungime de 30.5 km și o diferență de nivel de 190 de metri, cu o oprire mai lungă la castelul Bánffy din Borșa. Spitalul de boli psihice și cronice a părăsit domeniul Bánffy din Borșa în anul 2019, iar castelul a intrat în proprietatea Bisericii Reformate din Orașul de Jos (biserica cu două turnuri din Cluj). Cu această ocazie participanții turei de biciclete pot face o vizită, după care se întorc la Bonțida. Ghidul turei: Bogya Zoltán.

Bogya Tamás îi va ghida pe cei care doresc să testeze traseul Bonțida – Giula – Sic – Giula – Tăușeni – Bonțida, pe o lungime de 26,2 km și o diferență de nivel de 215 metri. Bicicliștii se vor opri la Sic pentru a vizita stufărișul și biserica reformată recent reabilitată.

Pentru tururile ghidate este necesară înscriere în prealabil.

Ultimul punct de program al evenimentului va fi vernisarea expoziției M21 reANIMA a studenților de la Universitatea de Artă și Design din Cluj, în prezența creatorilor, a coordonatorilor de proiect Kalló Angéla și Andrei Budescu, respectiv a profesorilor universitari invitați: Dorel Găină și Feleki Károly.

Program

10.00 Excursie cu bicicleta la castelul Bánffy din Borșa, ghid Bogya Zoltán, pornire de la poartă

10.00 Excursie cu bicicleta la Sic, ghid Bogya Tamás, pornire de la poartă

11.00 Vizita ghidată a castelului în limba română, pornire de la poartă

11.30 Drumeție la Biserica reformată și catolică din Bonțida – monumente istorice, pornire de la poartă

14.00 Drumeție la parcul Castelului Bánffy, pornire de la poartă

15.00 Vizita ghidată a castelului în limba română, pornire de la poartă

16.00 Vernisajul expoziției M21 reANIMA

Artiști expozanți: studenții și masteranzii Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca

Coordonatori proiect: conf. univ. dr. KALLÓ Angéla, lect. univ. dr. BUDESCU Andrei

Invitați: prof. univ. dr. FELEKI Károly și prof. univ. dr. Dorel GĂINĂ

Participarea la programele evenimentului este liberă. Purtarea măștii de protecție și respectarea reglementărilor în vigoare pentru prevenirea infectării cu SARS-CoV 2 este obligatorie.

ACTUALIZARE

Organizatorii au anunțat marți că din cauza evoluției numărului de cazuri Covid, organizatorii evenimentului Ziua Porților Deschise la Castelul Banffy din Bonțida vor restructura în viitorul apropiat programele evenimentului, care nu mai poate avea loc în data de 16 mai 2021.

foto: arhiva

sus(5)jos(2)

Lasă un răspuns