ochelari gherla gama optic
lemnul verde cofetarie gherla prajitura tort telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon angajare mariflor responsabil manager magazin gherla dej bistrita
gherla ziua pompierilor

Ziua Pompierilor cu demonstrație de intervenție – VIDEO

Zeci de copii și trecători au luat parte la o demonstrație de intervenție a pompierilor de la SVSU Gherla, cu prilejul Zilei Pompierilor, marcată în fiecare an pe 13 septembrie.

Evenimentul a avut loc la orele amiezii în Piața Libertății. Pompierii au desfășurat un exercițiu, o simulare de incendiu la Serviciul de Taxe și Impozite, la Serviciul Evidența Populației și la Casa de Cultură, de unde au fost evacuate persoane intoxicate cu fum. Privitorii au avut apoi parte de o demonstrație de intervenție la un accident de circulație, cu evacuarea unei victime rămasă încarcerată într-un autoturism. Un alt exercițiu a fost salvarea unei persoane blocată pe acoperiș, folosind autospeciala de lucru la înălțime și sacul de evacuare.

La finalul activității, primarul Ovidiu Drăgan a înmânat într-un cadru festiv diplome de merit pompierilor, pentru activitatea depusă și devotament. La rândul său, primarul a primit un tricou de pompier de onoare, în calitatea sa de președinte al Comitetului Local Pentru Situații de Urgență, din partea șefului SVSU Gherla, Petru Mihuț.

gherla ziua pompierilor

foto: Facebook

La final, copiii prezenți au avut ocazia să urce în autospeciale, să facă cunoștință cu tehnica de intervenție și să facă poze.

video gherla info

imagini Darius Almășan

Scurt istoric

Preocupări legate de pază și apărare împotriva incendiilor au existat încă din epoca romană, în castrul de la marginea orașului. În acele timpuri, paznicii de noapte, numiți nocturnali, aveau și atribuții în acest sens.

În secolul al XVI-lea, voievodul Transilvaniei Ioan Zapolya și guvernatorul Martinuzzi au ridicat la Gherla o puternică fortificație. În cadrul cetății au stabilit și un regulament de lucru cu focul și personal care să verifice modul în care se lucrează cu acesta.

După sosirea armenilor, la 1714, consiliul orașului stabilea o persoană care să se ocupe de paza și apărarea împotriva incendiilor. În 1728 are loc un incendiu puternic, în care au ars peste 28 de case și mai multe au fost afectate parțial. Un astfel de eveniment a fost un motiv serios pentru stabilirea mai târziu, la 1778, a unei comisii formată de 16 oameni, care să se ocupe de incendii. Este practic, actul de naștere al serviciului de pompieri. Primul șef al acestui serviciu a fost Marcus Marcovics.

Cel mai grav incendiu din istoria orașului a avut loc în anul 1855. Acesta s-a soldat cu peste 45 de case de locuit arse, 50 de grajduri, 51 de depozite, 13 pravalii distruse, iar multe gospodării au fost afectate parțial.

Toate aceste întâmplări nefericite au condus la luarea de măsuri de dezvoltare a serviciului pompierilor, astfel încât  să poată acționa cu eficiență la situațiile de urgență.

În prezent, Serviciul Voluntar Pentru Situații de Urgență Gherla are 16 pompieri și un sef de serviciu. Dotarea s-a îmbunătățit mereu cu autospeciale de intervenție, donații din partea Asociației de Prietenie Nendaz-Gherla, prin intermediul OVR și a președintelui organizației, Pascal Praz.

fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj creare site web gherla dej cluj

Lasă un răspuns