Ia, cămașa tradițională românească, a fost propusă în 2013 ca brand de țară. Pe 24 iunie s-a sărbatorit prima dată Ziua Universală a Iei, odată cu sărbătoarea de Sânziene (Drăgaica).
Provocarea zilei de 24 iunie a fost să îmbrăcăm elementul care definește cel mai bine identitatea noastră de români: ia, cămașa tradițională sau spătăcelul. A fost o provocare lansată de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Gherla. Aici au fost întâmpinați vizitatorii cu o pictură a artistului Albin Kaczka „Dansatorii de pe Someș”, iar personalul centrului a îmbrăcat cămașa tradițională.
În anii trecuți, acest eveniment a prilejuit manifestări artistice și culturale în curtea Muzeului de Istorie, în parc sau la Muzeul Etnografic din incinta Bisericii Ortodoxe Sfânta Treime.
Piesa principală a costumului popular românesc este cămașa, care este croită în formă de cruce, dintr-o singură bucată de pânză și cu o deschizătură în partea de sus. Motivele cusute sunt stilizate, geometrice sau inspirate din natură.
Szekely Csaba

