taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla locuri de munca gherla dej cluj mariflor muncitor locuri de munca gherla dej cluj mobila montaj outlet locuri de munca gherla dej cluj mecanic alis electrician
centrul turistic gherla ie

Ziua iei la Gherla

Ia, cămașa tradițională românească, a fost propusă în 2013 ca brand de țară. Pe 24 iunie s-a sărbatorit prima dată  Ziua Universală a Iei, odată cu sărbătoarea de Sânziene (Drăgaica).

Provocarea zilei de 24 iunie a fost să îmbrăcăm elementul care definește cel mai bine identitatea noastră de români: ia, cămașa tradițională sau spătăcelul. A fost o provocare lansată de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Gherla. Aici au fost întâmpinați vizitatorii cu o pictură a artistului Albin Kaczka „Dansatorii de pe Someș”, iar personalul centrului a îmbrăcat cămașa tradițională.

În anii trecuți, acest eveniment a prilejuit manifestări artistice și culturale în curtea Muzeului de Istorie, în parc sau la Muzeul Etnografic din incinta Bisericii Ortodoxe Sfânta Treime.

Piesa principală a costumului popular românesc este cămașa, care este croită în formă de cruce, dintr-o singură bucată de pânză și cu o deschizătură în partea de sus. Motivele cusute sunt stilizate, geometrice sau inspirate din natură.

Szekely Csaba

sus(10)jos(1)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns