Pe 25 octombrie, la Carei, în județul Satu Mare, au avut loc festivități dedicate Armatei Române. La defilare au participat și tineri din Gherla, membrii ai Grupului de reconstituire istorică Linia Frontului.
La sfârșitul lunii octombrie 1944, trupele românești și sovietice eliberau ultima palmă de pământ românesc, aflată sub ocupație horthystă. După patru ani, Ardealul ocupat prin Dictatul de la Viena, populat în majoritate de români, revenea la România, iar armata germană și maghiară erau alungate.
Ziarele din 13 octombrie 1944 anunțau eliberarea Clujului. „Regimentele înfrânte ale lui Horthy şi trupele de doi ani bătute pe toate fronturile ale lui Hitler se retrag în faţa avântului soldaţilor români şi a camarazilor lor din armata roşie biruitoare”, scria ziarul Universul.
foto: demonstrație la Cluj, după eliberare
În comunicatul Marelui Stat Major al Armatei asupra operațiunilor din Transilvania din 13 octombrie 1944 se informa populația că „În Transilvania Centrala, trupele române, luptând în colaborare cu cele sovietice, au continuat înaintarea și înfrângerea rezistențelor inamice. Au fost dezrobite numeroase localități, printre care Huedin, Sic, Sava, Mureșenii de Câmpie, Sucutard. În Ungaria și Transilvania de vest, trupele sovietice, în legătură cu unități române, au ocupat Oradea Mare, precum și alte localități învecinate”.
A doua zi era eliberată și Gherla. „Unităţile române de vânători de munte şi infanterie au ocupat, prin lupte, oraşul Gherla şi alte 30 localităţi între care Sântioana, Bonţ, Hăşdate, Iclod, Bonţida, Jucu de Jos, Livada, Borşa, Răscruci şi Lunca de Jos”, anunța Statul Major.
Pe 25 octombrie, trupele erau la granița cu Ungaria din 1940. „În Transilvania de nord-vest, trupele române de sub comanda generalului de corp de armată Avramescu Gheorghe, în strânsă legătură cu cele sovietice, au ocupat oraşele Carei și Satu Mare, după care au depăşit frontiera româno-maghiară, dezrobind astfel întreagaTransilvanie. După două luni de lupte îndârjite, trupele române au reuşit într-o primă fază, să distrugă forţele germane din interiorul ţării noastre, capturând 52.000 ofiţeri şi soldaţi germani, printre care 14 generali şi să facă pe un front de aproape 450 km acoperirea marşurilor şi concentrărilor nestingherite de inamic, a forţelor sovietice. Într-o a doua fază, Iuptând în strânsă colaborare şi bună camaraderie cu puternicele şi vitezele trupe sovietice, diviziile noastre au contribuit larg la înfrângerea şi nimicirea forţelor germano-maghiare din Transilvania şi Banat. Jertfele de sânge ale armatei noastre în aceste două luni de lupte neîntrerupte au fost însă mari. Peste 1.500 de ofiţeri, 1.400 de subofiţeri şi 64.000 trupă – morţi, răniţi şi dispăruţi – au căzut pentru dezrobirea Ardealului”, anunța Marele Stat Major.
80 de ani de la eliberarea Ardealului
Ziua Armatei României a fost sărbătorită pe 25 octombrie printr-o serie de manifestări, organizate în principalele garnizoane din ţară, la București, Cluj-Napoca, Păuliș, Carei, Satu Mare, dar și în străinătate.
La Carei, programul a cuprins o depunere de coroane, jerbe și buchete de flori, sosirea „Ștafetei Veteranilor Invictus” și defilarea gărzii de onoare. Detașamentul de onoare a fost constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej”, Batalionului 812 Infanterie „Bistrița”, Batalionului 17 Vânători de Munte „Dragoș Vodă”, Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”, Batalionului 52 Geniu ,,Tisa”, Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”, Regimentului 69 Artilerie „Silvania”, și din militari ai Inspectoratului Județean de Jandarmi „General de brigadă Ioniță Borșan” Satu-Mare, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Someș” al județului Satu Mare alături de Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.
Acestora s-a alaturat un grup de tineri, membri ai grupului de reconstituire istorică Linia Frontului, din cadrul Asociației Transylvanian Diggers.
foto principală: opiniedecarei.ro