taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca bontida gherla dej cluj mecanic auto hayak gherla stand up comedy ivanov
sic dansuri szek

Zile de cântec, joc şi voie bună la Sic

La sfârşitul săptămânii, în comuna Sic s-au încheiat activităţile taberei de dansuri populare şi târgul de artă populară, tradiţionala manifestare culturală organizată în fiecare an, în luna august, de Primăria şi Consiliul Local.

Timp de o săptămână, peste o sută de copii şi adulţi din zona Transilvaniei s-au iniţiat în frumoasele jocuri populare specifice Câmpiei. Coregrafii Németh Ildikó, Szabó Szilárd, Gémesi Zoltán, Bardóczi Lehel, Barta Aranka si Bardóczi Katalin au prezentat cele mai cunoscute dansuri populare din localităţile Sic şi Chesău. Cursul de interpret popular a fost coordonat de Tasnádi Erika, iar acompaniamentul muzical a fost asigurat de taraful Ördöngös.

Tot în cadrul taberei, participanţii au fost angrenaţi în diferite activităţi meşteşugăreşti, cum sunt brodatul, cusutul sau vopsitul mobilei, Sicul fiind renumit în această privinţă. Aici fiecare gospodărie este un adevărat muzeu de artă populară.

În urmă cu nouă ani, în pitoreasca aşezare din vecinătatea municipiului Gherla s-a stabilit olandezul Michael van Langerveld, care a cumpărat o casă frumoasă, unde a înfiinţat un muzeu al satului cu o bogată colecţie de artă populară şi unde în fiecare weekend organizează Casa Dansului Popular.

Oaspeţii taberei au făcut o vizită şi la acest adevărat lăcaş de cultură, unde sunt expuse peste o mie de obiecte şi documente.

Ca de obicei, tabăra de la Sic se încheie cu două zile dedicate concertelor, concursurilor de gătit şi spectacolelor folclorice. Manifestările au debutat sâmbătă cu demonstraţia carelor populare, care au traversat localitatea de la intrarea în sat până la târgul de lângă terenul de sport. Aici, pe o scenă în aer liber, evenimentele au fost deschise de primarul Sallai Ioan, care i-a salutat pe reprezentanţii comunelor înfrăţite din Ungaria şi Slovacia prezenţi şi la această ediţie la Sic şi pe toţi oaspeţii.

A urmat un bogat program cultural-artistic. Au evoluat pe scenă preşcolarii şi elevii şcolii gimnaziale din localitate, grupurile folclorice ale comunelor vecine, soliştii şi instrumentiştii ansamblurilor artistice din Sic, taraful Ördöngös, formaţiile de muzică pop-rock Knock Out şi Corax. De succes s-a bucurat și recitalul interpretei Kovács Nóri.

Reprezentaţia de duminică seara s-a finalizat cu foc de artificii, un episod mult gustat atât de copii, cât şi de adulţi, mulţi veniți din Gherla şi Cluj-Napoca.

Szekely Csaba

sus(4)jos(0)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns