taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
pro romania tiberiu baraian pro romania gherla alegeri locale 2020 candidat
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca sofer gherla mariflor dej cluj angajare xtru locuri de munca cluj tamplarie pvc gherla dej
somesul mic inundatie

Vin ploi grele, lapoviță și zăpadă în zonele înalte, posibile inundații. Când se îndreaptă vremea

Începând de luni, de la ora 14.00 și până marți seara, cea mai mare parte a României se va afla sub incidența unor atenționări meteorologice de Cod Galben de vreme severă.

Până luni seară la ora 23, în Muntenia, cea mai mare parte a Moldovei, în Transilvania, Dobrogea și la munte, vor fi perioade de instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină și averse torențiale. Se pot acumula cantități de apă care vor depăși 25 – 35 l/mp.

O altă atenționare este valabilă începând de luni seara de la ora 23 până marți la ora 23. În Transilvania, Maramureș, cea mai mare parte a Moldovei și jumătatea de nord a Munteniei vor fi averse, ce vor avea și caracter torențial și se vor acumula cantități de apă ce pot ajunge, pe alocuri, la 50 – 60 l/mp. Aversele vor fi însoțite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat de grindină.

Mai ales pe parcursul zilei de marți, vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor cu rafale cuprinse în general între 55 și 65 km/h.

Se recomandă populației ca, în situația manifestării vântului puternic și căderilor de grindină, să rămână în spații închise care le asigură protecția și să evite deplasarea în zone cu copaci înalți, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, este necesar ca autoturismele să fie parcate în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

În zonele montane, dar și în Transilvania și Subcarpații Moldovei, precipitațiile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, iar la altitudini de peste 1.500 m vântul va avea intensificări de peste 70 – 80 km/h spulberând zăpada.

Pentru evitarea situațiilor extreme ce pot pune în pericol viața şi sănătatea populației, se recomandă celor care pornesc la drum în zonele montane să se informeze asupra traseelor pe care le au de parcurs și să aibă autovehiculul echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă.

Alertă de fenomene cu producere imediată

Luni până la ora 15 este valabilă o avertizare de tip nowcasting. Se vor semnala frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, averse care vor cumula local 20…25 l/mp, grindină de dimensiuni mici.

Alerta este valabilă în județul Cluj, în zona localitășilor Apahida, Frata, Cojocna, Ceanu Mare, Bonțida, Jucu, Mociu, Sic, Cămărașu, Căianu, Cătina, Țaga, Suatu, Sânmărtin, Geaca, Pălatca, Buza.

Alertă de inundație

INHGA a emis o atenționare cod galben de inundații pe mai multe râuri din centrul și nordul țării. Avertizarea este valabilă în intervalul 6 mai, ora 16 – 7 mai, ora 24.

FENOMENELE VIZATE: Scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale COTELOR DE ATENŢIE.

Atenționarea afectează râurile din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş), Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud și Cluj), Mureş – bazin superior amonte S.H. Glodeni (judeţele Harghita şi Mureş), Târnava Mică, Târnava Mare (judeţele Harghita, Mureş şi Sibiu), Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă Târnava – amonte S.H. Radna (judeţele Alba, Hunedoara şi Arad), Gilort – bazin superior (judeţul Gorj), Olt – bazin amonte S.H. Hoghiz (judeţele Harghita, Covasna şi Braşov), afluenţii Oltului aferenţi sectorului aval S.H. Hoghiz – amonte Ac. Ioneşti (judeţele Braşov, Sibiu, Argeş şi Vâlcea), Olteţ – bazin superior (judeţele Gorj şi Vâlcea), Vedea – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Argeş, Olt şi Teleorman), Argeş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Ilfov şi Giurgiu), Ialomiţa – bazin amonte S.H. Coşereni (judeţele Dâmboviţa, Prahova, Ialomiţa şi Ilfov), Buzău – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu (judeţele Braşov, Covasna şi Buzău), Putna – bazin superior (judeţul Vrancea), Trotuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Harghita, Neamţ, Bacău şi Vrancea), Bistriţa – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Harghita, Suceava, Neamţ şi Bacău), Moldova – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Suceava şi Neamţ), Suceava – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Suceava), Jijia – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Botoşani şi Iaşi).

Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele: Braşov, Sibiu, Dâmboviţa şi Prahova.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă.

VREMEA ÎN CONTINUARE

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat luni prognoza meteo valabilă până pe 19 mai 2019. Specialiștii spun că media temperaturilor maxime în Transilvania va scădea de la 17 grade, în ziua de luni, 6 mai, până spre 8 grade în ziua de marți, 7 mai, când vremea va fi deosebit de rece.

Apoi, valorile termice din timpul zilei vor fi în creștere, astfel încât în perioada 9-18 mai vor fi cuprinse în medie între 15 și 18 grade, iar în ultima zi a intervalului, în data de 19 mai, vor tinde spre 20 de grade.

Temperaturile minime vor fi cuprinse în medie între 5 și 7 grade, exceptând nopțile din 8 și 9 mai, când media
acestora se va situa în jurul valorii de 2 grade.

Temporar va ploua în cea mai mare a intervalului, iar în cursul zilei de 6 mai și în noaptea de 6/7 mai cantitățile de apă vor fi însemnate. Local, averse, în general moderate cantitativ se vor semnala și în perioada 12-14 mai.

foto: arhiva

sus(0)jos(3)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns