taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
gama optic gherla ochelari rabla oftalmologie analize medicale dej cluj
apartament vanzare gherla
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla angajare infirmiera camin varstnici rebeca santioana taga gherla cluj creare site web gherla dej cluj
iosif ghemant iojica gherla vioara

Filmare unicat, din pădurile de lângă Gherla, cu un artist desăvârşit: Iosif Ghemant. Povestea unui mare violonist – VIDEO

Dar ce se aude în pădure? Triluri de ciocârlii? Cocoşei? Păsărele? E mult mai mult de atât. O filmare făcută acum 10 ani într-o pădure de la marginea oraşului, apărută în premieră în urmă cu câteva zile, prilejuieşte o reîntâlnire memorabilă cu Iosif Ghemant, cunoscut mai bine că „Iojica”, artistul pentru care vioara a însemnat totul în viaţă.

În filmul realizat în anul 2005, Iosif Ghemant reuşeşte să farmece păsările din pădure cu arcuşul sau. Iojica imită cu vioara sa sunete din natură cum nu a mai reuşit nimeni altcineva. La un moment dat, păsărelele vrăjite chiar încep o conversaţie cu violonistul.

Înregistrarea a fost publicată de Joe Townsend, un violonist din Anglia, care a fost fascinat de talentul lui Ghemant şi care l-a vizitat pe maestru pentru a învăţa câteva din marile sale secrete în mânuirea arcusului.

Iosif Ghemant s-a născut la Bont, în 1939. A luat vioara în mâna la vârstă de 4 ani şi de atunci nu s-a mai despărţit de ea. A cunoscut-o pe Maria Tănase, pe Fărâmiţă Lambru, Ioana Radu. A cântat pentru preşedinţii Nicolae Ceauşescu, în Orchestra Filarmonicii de Stat, dar şi pentru Ion Iliescu sau Emil Constantinescu. A participat la numeroase turnee în ţară şi străinătate, a cântat la zeci şi sute de nunţi şi spectacole. Boala l-a răpus în anul 2011, când s-a stins, la vârstă de 72 de ani.

Televiziunea NCN a realizat in anul 2007 o emisiune dedicată marelui violonist din Gherla.

vezi pe acelasi subiect:

sus(33)jos(0)
apollo livada mobila angajare muncitor angajare sofer tir gherla dej cluj

Faci un comentariu sau dai un răspuns?