taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
pro romania tiberiu baraian pro romania gherla alegeri locale 2020 candidat
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca sofer gherla mariflor dej cluj angajare
valea fizesului peturi poluare

Valea Fizeșului din „Delta Transilvaniei” poluată cu tone de peturi. Cine e de vină – VIDEO

Valea Fizeșului, deși aflată într-o zonă ecologică protejată, oferă trecătorului imagini greu de imaginat. În locul apei cristaline, sute și mii de peturi au format la Fizeșul Gherlii un pod care acoperă complet luciul.

Sunt tone de gunoaie și deșeuri adunate din localitățile pe unde șerpuiește apa. De multă vreme, este un obicei extrem de prost al unora de a-și arunca gunoaiele în valea care le trece pe lângă case.

Nu este pentru prima dată când de la Valea Fizeșului apar imagini cu dezastrul de pe apă, cu deșeurile care vin din amonte, aruncate de oameni fără educație.

video în continuare – imagini de la cititori

Primarul din Fizeșul Gherlii spune că situația este cunoscută. „Gunoaiele vin pe apă de mai sus, de la Țaga. Sunt tone întregi, le aruncă oamenii. La asta se mai adaugă faptul că toamna trecută, cei de la compania de electricitate au tăiat crengile și acestea au făcut blocaje pe râu. Noi încercăm să le curățăm, dar deocamdată apa este mare și nu putem interveni. Încet le vom da drumul până la podul de la intrarea în sat și acolo le colectăm, cu o plasă. Noi, dacă am fi rău intenționați, le-am da drumul la gunoaie să meargă spre Mintiu, dar nu facem așa ceva”, spune Vasile Lup.

Valea Fizeșului are o lungime de 37 de kilometri. Izvorăște de lângă Cămărașu, trece prin Hodaie, Geaca, Sucutard, Țaga, Sântioana, Fizeșu Gherlii și se varsă în Someșul Mic, la ieșirea din Gherla spre Bunești.

Administratorul văii este compania Apele Române. „Ei nu fac nimic, dau doar amenzi”, mai spune primarul din Fizeș.

Nici asociațiile ecologiste care au primit fonduri consistente nu par să se implice în rezolvarea situației de pe Valea Fizeșului, denumită pompos prin reportaje „Delta Transilvaniei”. Asta deși acesteau au concluzionat că, „comunitățile pe unde trece Valea Fizeșului au un nivel redus de înțelegere și apreciere a biodiversității zonei, a contribuției pe care o are la bunăstarea și prosperitatea membrilor ei. Aceasta este principala cauză a multor probleme care persistă, între care obiceiurile de ardere a vegetației, poluarea și deșeurile”.

sus(4)jos(25)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns