Peste 70 de garaje de pe strada Parcului din Gherla urmează să fie demolate. Chiriașii au fost anunțați că trebuie să elibereze terenul.
Pe porțile celor 73 de garaje din parcul mare au fost lipite notificări, prin care cei care le-au construit sunt anunțați că în termen de 30 de zile, trebuie să le desființeze, pe cheltuială proprie.
„Desființarea construcțiilor a fost dispusă întrucât terenul pe care sunt edificate a primit o nouă destinație”, se precizează în notificările transmise de primărie.
Terenul pe care sunt construite garajele este proprietate publică.
Parcare în loc de garaje
Municipalitatea a demarat un proiect de modernizare a parcului mare și de regenerare urbană. În urma acestuia, zona unde azi sunt construite garaje urmează să capete destinația de parcare auto, spune administratorul public Paul Măhălean.
Acesta a precizat că în luna decembrie 2024 s-a semnat contractul de finanțare pe fonduri europene pentru acest proiect, în valoare de 5,5 milioane de euro. Pasul următor este licitația pentru proiectare și execuție.
Noua parcare ar uma să deservească parcul central și stadionul din imediata apropiere. Sunt prevăzute 89 de locuri de parcare, dintre care trei vor fi pentru persoane cu dizabilități și trei pentru autocare.
Povestea garajelor în chirie la Gherla
Primele terenuri pentru construcția de garaje la Gherla au fost închiriate la începutul anilor ’80, când au început să apară tot mai multe autoturisme personale.
Numărul proprietarilor a explodat după 1990, iar primăria a început să fie asaltată cu solicitări pentru locuri de garaje. Locurile de joacă pentru copii dintre blocuri au început să fie ocupate de autoturisme.
De exemplu, în 1992 și 1993, administrația locală a organizat mai multe licitații, prin care a închiriat doritorilor amplasamente pentru construcții de garaje, pe străzile Avram Iancu, Victoriei, Primăverii, Clujului, Grădinarilor, Parcului, Morii.
Pe strada Morii, locul potrivit a fost găsit în apropiere de podul peste canal. Aici, ani de zile, persoane certate cu bunul simț, și-au aruncat deșeurile, pe malul drept al canalului până aproape de stadion, sau chiar direct în apă. O parte din deșeuri au fost înghițite în timp de pământ și vegetație. S-au mai făcut lucrări de igienizare, terenul a fost nivelat și s-au început construcțiile.
garajele de pe strada Morii, 1995 – imagini Vasile Rusu
Ulterior s-au făcut și asfaltări în fața garajelor, astfel încât chiriașii să beneficize de condiții civilizate.
De la construcție, la demolare
După 20 de ani s-a produs și prima demolare de garaje la Gherla. În 2011, primăria a anunțat locuitorii care dețineau garaje pe strada Clujului, în spatele blocurilor, ca vor trebui să le desființeze.
Oamenii au povestit atunci că inițial au avut garaje pe un teren privat și au fost somați de la primărie să le mute pe terenul public. Apoi au trebui să le demoleze, pentru că „cineva vrea să construiască nu știu ce”. Ulterior în zona respectivă s-a construit un ansamblu imobiliar, de către un investitor privat.
demolări garaje, strada Clujului, 2011
În timp, garajele din Gherla s-au transformat în adevărate depozite, economisindu-se astfel spațiul liber de acasă. Renunțarea la ele nu va fi ușoară și nici plăcută pentru chiriașii actuali. Ei au investit bani și timp pentru un acoperiș la mașini, iar acum vor trebui să cheltuiască din nou, pentru desființare.
Printre cei mai afectați vor fi cei care și-au cumpărat recent garaje pe strada Morii. Unii au plătit în jur de 2.000 de euro pentru o astfel de afacere.