Gherlenii au avut totdeauna un mare respect şi admiraţie faţă de cele mai importante momente ale istoriei noastre. Aşa s-a întâmplat şi în ultimele zile, când au avut loc numeroase manifestări, dedicate Unirii Principatelor Române de la 1859, înfăptuită sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
Celebrarea Unirii din 24 ianuarie 1859 s-a realizat în cadrul Comisiei Metodice de Învăţători, de la Şcoala Gimnazială Nr.1 – Gherla.
Pe lângă referatul de specialitate „Mica Unire, un pas mare pentru istoria României”, întocmit şi expus de învăţătoarea Turcu Miruna Gabriela, au fost prezentate două scurte evocări realizate de elevii clasei a III-a A, îndrumați de învățătorul Ioan Rus şi a III-a B, cu învățătoarea Daniela Hăran.
Preșcolarii de la grădinița Arici Pogonici au sărbătorit joi Unirea Principatelor Române prin cântece și prin hora unirii, alături de educatoarele Sabina Aliman (grupa mijlocie) și Diana Oltean (grupa mare).
Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită și în acest an de către elevii și profesorii liceului „Petru Maior”. Activitățile au fost realizate de elevii din ciclul gimnazial și de către liceeni, sub coordonarea profesorilor Mihaela Kezdi și Mircea Câmpean.
În deschiderea programului, eleva Alexandra Rus, din clasa a XI-a C, a prezentat etapele Unirii Principatelor, iar despre Alexandru Ioan Cuza și Mihail Kogălniceanu, figuri emblematice ale momentului 1859, au vorbit elevele Ofelia Măhălean, Constantina Torac și Sonia Mogojan din clasa a X-a D.
Momentele artistice ale activității au fost realizate de elevii Vlad Tămaș (clasa a V-a) – discurs Mihail Kogălniceanu,
Tudor Prunean (clasa a V-a) – discurs Al. I. Cuza, Iulia Moldovan, Maria Grigoraș, Cornea Luca (clasa a V-a), Denisa Ștef și Andreea Țepar (clasa a X-a C) – momente poetice.
Finalul programului a stat sub semnul unui exercițiu de admirație față de țară, propus prin intermediul proiectului „Motive să iubești România”, realizat de Andrada Pop și Rareș Macavei, elevi în clasa a XI-a D.
galerie foto: imagini de la manifestări
Vineri seara, sala Casei Municipale de Cultură a fost plină de spectatori la un spectacol festiv, organizat de Primăria şi Consiliul Local ,în colaborare cu Casa Municipală de Cultură.
O sală arhiplină a asistat la programul oferit de gazde. În deschidere a evoluat fanfara municipală, condusă de Vasile Chiş. Au răsunat piese muzicale de promenadă, iar la final, Hora Unirii, în aplauze.
A urmat evoluţia micilor instrumentişti pregătiţi de Emil Mihaiu, membrii cursului iniţiat chiar de conducătorul grupului. Din repertoriu nu putea lipsi folclorul, prin cursanţii canto popular Gherla din cadrul Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca.
A cântat apoi talentatul interpret de muzică populară din Dej, Ovidiu Varian, absolvent al cursului de canto popular Gherla, promoţia 2019, care a cucerit publicul cu o frumoasă melodie de pe Someş. A fost acompaniat, ca de altfel şi grupul vocal al Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda”, de taraful dirijat de Emil Mihaiu.
Din programul manifestării festive nu putea lipsi dansul popular, cu jucăuşii Ansamblului folcloric „Valea Someşului”, condus de Ilie Ţegean. Tinerii formaţiei au prezentat două suite de dansuri populare din zona noastră, apreciate de public cu vii aplauze.
Prezentatorul spectacolului a fost tânăra solistă de muzică populară, câştigătoare a mai multor concursuri de artă interpretativă desfăşurate în ţară, Larisa Gurzău.
După reprezentaţie, artiștii și spectatorii s-au adunat în centrul oraşului, unde s-au prins în Hora Unirii.
Szekely Csaba