taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla vindecare tratament terapeut terapie bowen gherla dej cluj
accident tren apahida cluj 1894

Un tren a deraiat între Cluj și Apahida – cum arătau accidentele de tren de altădată – FOTO

Pe 10 iunie 1894, adica acum exact 124 de ani, ziarele vremii anunțau producerea unui dramatic accident feroviar.

Era începutul lunii iunie 1894, când un accident feroviar, considerat la acea vreme foarte grav, s-a produs pe calea ferată de la Cluj la Gherla, în apropiere de Apahida.

Calea ferată respectivă a fost dată în folosință în 1873, după ce la începutul anilor 1870, compania Ungarische Ostbahn a construit o serie de căi ferate care legau cele mai mari orașe din Transilvania cu orașele din Ungaria Centrală. Aceste linii au trecut puțin mai târziu în proprietatea companiei feroviare maghiare de stat MAV.

Pe 15 septembrie 1881 a fost inaugurată calea ferată Apahida – Gherla – Dej, construită de compania feroviară locală Számostalbahn. La început circulau patru trenuri pe zi, două spre Cluj și două spre Dej. Trenurile aveau vagoane pentru cinci clase și o clasă specială, pentru militari.

Ziarul Vasarnapi Ujsag scria în numărul din 10 iunie 1894 despre un „mare accident feroviar”. Știrea era ilustrată cu fotografii realizate de frații Dunky.

În ziua de 3 iunie a avut loc un accident pe calea ferată, care după pagubele produse la vagoane și la linii, este de prim rang. Providența a făcut că în accest teribil accident să nu piară oameni.

Trenul de pasageri cu numărul 506 plecase la ora 20.56 din Cluj-Napoca spre Predeal, dar după o cursa scurtă, de 10 minute, călătorii au început să fie scuturați puternic, după care s-au auzit pocnituri și țipete înfricoșătoare.

În momentele următoare, cei mai mulți călători s-au împrăștiat pe lângă calea ferată, lângă vagoanele distruse, îngroziți de cele întâmplate.

 accident tren apahida cluj 1894

Cel mai tare au fost afectate vagoanele de clasa a III-a, dintre care unul s-a răsturnat, ajungând cu roțile în pământ, altul a ajuns cu cu roțile în sus și altul a căzut într-o parte, peste șine. Un vagon de clasa I și unul de clasa a II-a au rămas pe sine, dar roțile au ajuns pe pietrișul dintre linii.

În tren se aflau 70-80 de călători. Dintre aceștia au fost răniți în jur de 60, dintre care cinci mai grav.

La început s-a crezut că sunt mai mulți morți, întrucât oameni plini de sânge săreau din vagoanele distruse, iar alții plângeau când auzeau strigăte de ajutor. Potrivit martorilor au fost scene de groază, despre care și astăzi vorbesc cu greu.

accident tren apahida cluj 1894

Primul ajutor pentru răniți l-au acordat echipaje de salvatori de la Cluj, veniți cu torțe la fața locului, unde au acordat primele îngrijiri victimelor, le-au bandajat și le-au transportat la spitalul Karolina din Cluj.

Se vehiculează mai multe ipoteze privind cauzele producerii accidentului. Între acestea, șinele deteriorate, starea tehnică a vagoanelor, neglijența sau alunecările de teren. Alții avansează ideea că ar fi vorba despre un atentat românesc, întrucât pe linia ferată respectivă urma să vină un tren accelerat de la Turda, în care se afla fiul președintelui EMKE.

Adevăratul motiv va fi lămurit în urmă cercetărilor.

Pagubele produse pentru companie depășesc 20 mii de forinți.

traducere și adaptare din lb. maghiară de Szabo Szilard

Cronologie din ultimii 10 ani a accidentelor feroviare în care au fost implicate trenuri care au deraiat în zonă

  • 21 septembrie 2009 – un tren încărcat cu motorină deraiază între Boju și Valea Florilor (județul Cluj); șapte vagoane se răstoarnă într-o râpă, după ce două locomotive, una în față și alta în spate, ar fi mers cu viteze diferite.
  • 5 ianuarie 2015 – în jurul ore 6.40, un tren lovește o turmă de bivoli aflată pe șine la Aghireș Sat; locomotiva a deraiat, au murit 6 bivoli, cei 25 de călători au scăpat teferi
  • 14 octombrie 2015 – trei vagoane ale unui tren care transporta combustibil, între Câmpia Turzii și Valea Florilor, deraiază; ultimele două vagoane s-au răsturnat
  • 6 februarie 2016 – în jurul orei 1 noaptea, un tren încărcat cu sare deraiază între Dej și Jibou, în apropiere de localitatea Letca, 10 vagoane au sărit de pe calea ferată
  • 24 septembrie 2017 – în jurul orei 23, trenul Iași-Timișoara deraiază la ieșirea din Dej, locomotiva și 6 vagoane sar de pe șine
sus(8)jos(0)

Lasă un răspuns