taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca bontida gherla dej cluj mecanic auto hayak gherla stand up comedy ivanov
ambulanta gherla parc mort

Un om a murit cu zile în parc, ambulanța a venit după o oră, trecătorii i-au făcut resuscitare

Dovada că se poate muri cu zile în România secolului XXI s-a produs luni seara, la Gherla.

Un bărbat de 74 de ani care se plimba cu nepotul prin parcul mare, ajuns la podul peste canal, s-a prăbușit la pământ.

Un bărbat care are un magazin în apropiere a sunat imediat la 112, după ajutor. Era ora 17. Acesta a povestit că i s-a făcut legătura la pompieri, deși a anunțat un posibil infarct și a cerut să se trimită urgent o ambulanță.

Până atunci, persoane care se aflau în apropiere au încercat să facă manevre de resuscitare și spun că omul avea puls, respira și chiar a mai putut vorbi. Dar pe măsură ce timpul s-a scurs, semnele vitale au dispărut. „Încă vreo 20 de minute a mai trăit, putea fi salvat!”, au povestit oamenii.

Abia după o oră a sosit și o ambulanță, venită tocmai de la Cluj-Napoca. Dar medicii nu au mai putut decât să  constate decesul.

ambulanta gherla parc mort

În cursul serii, un echipaj de la Compartimentul Criminalistic din cadrul Poliției Gherla a făcut cercetarea la fața locului.

Un sistem care te lasă să mori

Cele întâmplate luni seara la Gherla și încheiate dureros, cu decesul unui om, arată că sistemul medical românesc are deficiențe extrem de grave.

Lipsa medicilor și a ambulanțelor duc la astfel de situații, însă explicațiile nu au cum să țină de cald rudelor celor decedați, cum s-a întâmplat acum.

De ani de zile, serviciile de Ambulanță din Gherla și Dej au câte un singur medic, care lucrează în ture, alternativ. Luni seara, ambulanțele de la Gherla erau plecate la alte cazuri, la fel și cele de la Dej. S-a trecut la varianta de rezervă, trimiterea unei ambulanțe de la Cluj.

„Este o situație cât se poate de tristă”, recunosc și cei de la Ambulanță. „Nu avem medici, nu avem mai multe mașini. Dacă se face apel la 112 și suntem trimiși la cazuri, suntem obligați să mergem, fără excepție. Dar de multe ori avem parte de oameni care acuză dureri de cap, de picioare sau au tensiunea mărită. În timp ce noi mergem la 20-30 km de casă ca să facem o injecție, la un caz care nu era urgent, alți oameni au nevoie de ajutorul nostru în altă parte și nu avem cum să-i ajutăm.”

Înființarea unui centru SMURD la Gherla, despre care s-a tot discutat în ultima vreme, ar fi o bulă de oxigen, care ar permite o reacție mai bună la urgențele medicale. Dar până la construcția unui sediu și punerea pe roate a salvatorilor, mai este ceva vreme.

Oamenii care trec prin situații medicale de urgență sunt în continuare în pericol. Acum, familia unui om care putea fi salvat, se pregătește de înmormântare.

Un om a murit pe drum, ambulanțele erau chemate la alte cazuri – VIDEO momente dramatice

sus(8)jos(387)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns