nunta gherla angela rusu sala crystal ballroom dej cluj

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata banca cooperatista alianta cluj gherla credit dobanda iclod bobalna dej pub vanzare vintage gherla locuri de munca gherla contabil mariflor dej cluj locuri de munca gherla dej cluj sala jocuri operator sloturi

ioan aurel pop

Un fiu al satului Sântioana, Ioan Aurel Pop, este noul preşedinte al Academiei Române

Născut la 1 ianuarie 1955 în localitatea Sântioana din comuna Ţaga, academicianul, scriitorul, istoricul şi rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Ioan-Aurel Pop este noul preşedinte al Academiei Române.

El a a fost ales zilele trecute de Adunarea Generală a Academiei Române cu 86 de voturi, în timp ce contracandidatul său, Victor Voicu a obţinut 56 de voturi.

Mandatul de preşedinte al Academiei Române are o durată de patru ani, iar un membru titular poate deţine această funcţie înaltă de două ori.

Nou preşedinte, care provine dintr-o familie de pe Câmpie îşi va prelua prerogataivele după 15 zile de la data alegerilor.

Academicianul şi profesorul clujean a absolvit liceul „Andrei Şaguna” din Braşov şi a urmat cursurile Facultăţii de Istorie-Filozofie a Universităţii Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o ca şef de promoţie. În anul 1989 şi-a susţinut teza de doctorat cu titlul: „Adunările cneziale din Transilvnia în secolele XIV-XVI.” A fost invitat ca profesor la universităţi din SUA, Franţa şi Italia. Din 2012 este rectorul Universităţii Babeş-Bolyai”. Între timp a fost directorul Centrului Cultural Român din New York şi directorul Institutului Român de Cultură şi Cercetarea Umanistică din Veneţia.

Este autorul a 50 de cărţi şi are peste 300 de studii, articole, recenzii, dări de seamă şi cronici în volume separate, reviste de specialitate şi publicaţii. A fost distins cu Premiul „George Bariţiu” al Academiei Române (1991) şi Premiul de Excelenţă al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni (2011).

Ioan Aurel Pop a fost prezent de mai multe ori la Gherla în ultimii ani. In 2013 a fost oaspete special la lansarea cărții „Gherla – Cetatea lui Martinuzzi”, semnată de Gabriel Rusu.  In 2014 a conferențiat la o întâlnire organizată la casa de cultură de Clubul Rotary, cu un public numeros, dornic să afle cât mai multe informaţii şi detalii privind activitatea de cercetare istorică şi didactică a înaltului oaspete, cu care au purtat şi un dialog fructuos.

In 2017, rectorul UBB a primit titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Gherla”.

Szekely Csaba

sus(29)jos(0)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns