hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej cluj stiri pentru viata gherla dentist stomatologie cabinet artdent telefon tigla metalica depozit gherla mondial dej cluj salon masaj gherla vitality cabinet orl gherla dej cluj spatiu birou gherla chirie

cryptolocker virus ctb

Un criptovirus extrem de agresiv ameninta calculatoarele. A ajuns si la Gherla! Daca iti intra in computer, poti sa-ti iei adio de la toate fisierele!

„CTB Locker” este un virus care odata intrat in calculator, iti cripteaza toate fisierele. Cripto-virusul ar putea fi eliminat cu bani reali sau virtuali – bitcoins, insa sunt utilizatori care au ramas si cu banii dati, si cu computerul criptat.

Daca pe monitor iti apare un mesaj prin care esti anuntat ca toate fisierele ti-au fost criptate si ca trebuie sa platesti pentru a le putea recupera, inseamna ca te-ai procopsit cu un astfel de cripto-virus. Pentru a scapa de el, esti anuntat ca trebuie sa platesti o suma in dolari, euro sau in moneda virtuala – Bitcoin, intr-un timp limitat. In unele variante ale virsului, cheia de decriptare se afla tot pe calculator, dar daca nu platesti in timpul stabilit, ea se auto-sterge. Mai ai inca o sansa de a primi o noua cheie, dar la un pret si mai mare.

Virusul se raspandeste rapid in toata lumea. In ultimele trei saptamani au fost sesizate mai multe cazuri inclusiv in zona Gherla, iar cel mai recent caz de infectare s-a produs joi, pe un calculator al Primariei.

Cum il recunosti?

Una dintre modalitatile prin care se raspandeste virusul este emailul. La deschiderea acestuia, pe ecran apare o ferestra de tip pop-up. Utilizatorul este tentat sa o inchida rapid, folosind „X”-ul din coltul din dreapta-sus sau dintr-un buton care apare, gen „Cancel”. Un click pe oricare dintre acestea este suficient pentru a instala virsul pe calculator, iar fisierele sunt criptate in cel mai scurt timp. Iti apare o fereastra care te anunta sa te pregatesti sa scoti banii, daca mai vrei sa-ti recuperezi informatiile.

Cum functioneaza cripto-virusul?

In momentul in care acest virus extrem de agresiv s-a instalat pe un calculator cu sistem de operare Windows, incepe procesul de criptare a fisierelor. Nu scapa nici fisierele de back-up – System Restore. Virusul schimba extensiile tuturor fisierelor, iar acestea nu vor mai putea fi deschise. Recent a aparut o versiune noua a virusului, care cripteaza in caractere chinezesti tot ce ai pe calculator. In plus, pierzi si calitatea de administrator.

Ce trebuie sa faci?

In primul rand, sa nu deschizi emailuri de la persoane pe care nu le cunosti. Atacatorii sunt insa extrem de perspicace: poti primi un email care pare a veni de la o persoana cunoscuta. Daca ceva ti se pare suspect, sterge urgent emailul respectiv.

Daca totusi ai accesat emailul si iti apare fereastra de tip pop-up, nu cumva sa dai vreun click pe ea! Ai la indemana o optiune foarte simpla: apasa simultan tastele CTRL+ALT+DEL, care deschid Task Manager. Identifica la aplicatii sau la procese fereastra pop-up a browserului cu care navighezi, pe care dai click-dreapta ->”End Task”.

Daca totusi virusul te-a pacalit, inchide urgent calculatorul si deconecteaza-l de la orice retea, fiindca este posibil sa afecteze si alte calculatoare. Oricum, procesul de criptare a fost pornit si nu se mai poate face mare lucru.

Nu-ti ramane decat sa te adresezi unui specialist, care ti-ar putea recupera datele ramase necriptate. Iar daca te gandesti sa faci o plata, dupa instructiunile ce apar pe ecran, mai gandeste-te o data: din datele oficiale, un procent extrem de mic dintre cei infectati au primit cheia de decriptare. Risti sa ramai si cu banii dati, si cu datele pierdute.

sus(21)jos(4)

laborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestely tractari auto gherla dej cluj telefon

1 comentariu

  1. In lumea asta, toata lumea este specialista in calculatoare. Toata lumea se pricepe sa repare computere pana cand se intalnesc cu o astfel de situatie (isi viruseaza PC-ul) si pe deasupra ii mai infecteaza si pe altii. CURIOS este ca intr-o institutie publica se intampla astfel de lucruri. Primaria din Gherla ar trebui sa-si revizuiasca politicile de securitate sau poate cineva nu respecta aceste politici si atunci ar trebui antentionati acei utilizatori rau voitori pt. ca se utilizeaza echipamentele institutiei nu a lor. Domnule primar ce masuri luati pentru a nu ne trezi maine cu datele noastre in mainile unor persoane rau voitoare ?

    sus(13)sus(0)

Lasă un răspuns