taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla locuri de munca gherla angajare restaurant fiesta bucatar ospatar locuri de munca gherla angajare sticlar sticla dej clujr
avion prabusit accident

Un avion militar s-a prăbuşit la Gherla, doi piloți au murit. S-a întâmplat în iarna lui 1938

Despre iarna anului 1938 din Romania, ziarele vremii scriau ca era una foarte grea. Atât de rece era vremea încat lupii au coborât din pădurile muntoase și au intrat în sate, în căutarea hranei, aflăm din arhivele de presă. Frigul teribil ar fi fost cauza unui accident aviatic, soldat cu doi morți.

Sub titlul „Iarnă severă în Europa, Crăciun alb la Paris și Londra”, ziarul Pesti Naplo care aparea la Budapesta scria în editia din 28 decembrie 1938 că peste Europa domnește o iarnă grea.

pesti naplo 1938

De Crăciun, parizienii s-au trezit cu străzile acoperite de zăpadă, așa cum nu se întamplase de mult timp. Crăciun alb a fost și la Londra, iar peste ocean, în America, ninsorile căzute au provocat o mulțime de accidente.

avion prabusit gherla 1938 cluj pesti naplo

Ziarul mai scria, citând ştirile care soseau din București și din Transilvania, că s-a dezlănțuit un viscol teribil, care a întrerupt rețeaua de telefonie în mare pare dn țară.

„La Gherla, un avion de recunoaștere militar s-a prăbușit din cauza frigului. În urma accidentului, pilotul Radwinsky și locotenentul Dinu și-au pierdut viața”, anunţa ziarul acum aproape 80 de ani.

Despre același subiect a scris și ziarul Banater Deutsche Zeitung, apărut la Timișoara, pe 23 decembrie 1938. Articolul apărut atunci mai aduce câteva lămuriri despre împrejurările în care s-a produs accidentul aviatic.

„Gheața a fost fatală pentru avioanele militare. Din București se comunică: în zona Livada, lângă Gherla, s-a prăbușit ieri un avion militar.

banater deutsche zeitung 1938

Investigația a dus la concluzia că înghețul a afectat conducta de alimentare, ceea ce a condus la căderea avionului. La locul accidentului au fost găsite cadavrele celor doi pasageri.”

În ziarul din 23 decembrie 1938, ziarul Ellenzek scria: „Cluj, 22 decembrie. În apropiere de Gherla, lângă Livada, s-a produs ieri o catastrofă, în care un avion militar a luat foc în aer și s-a prăbușit.

ellenzek

La fața locului s-a deplasat o comisie de la Aerodromul din Someșeni, care după cercetarea epavei a stabilit că din cauza frigului, conducta care alimenta motorul cu combustibil s-a fisurat și a luat foc. A durat doar câteva momente pănă ca avionul să se aprindă. Piloții ar fi observat din timp flăcările și au încercat să aterizeze urgent, dar înainte să înceapă manevrele de aterizare, rezervorul a explodat și avionul s-a prăbușit la pământ. Cei doi piloți, locotenentul Radwinski și ajunctul Dinu au murit pe loc.”

Ziarul Uj Kelet din 23 decembrie 1938 mai scria: „Cei doi piloți ai aeronavei, Locotenentul Radusinschi și adjutantul Dinu au murit în condiții groaznice. Înmormântarea a avut loc joi, 22 decembrie, de la ora 16, cu o ceremonie militară. Prin fața sicrielor s-a perindat un lung șir de piloți, alături de comandantul aeroportului militar de la Someșeni și alți ofițeri”.

foto: arhiva

sus(21)jos(5)

Lasă un răspuns