În urmă cu un an a început reabilitarea bisericii romano-catolice din Gherla, cunoscută ca biserica franciscană.
Lucrarea, de o complexitate aparte, este executată de firma KÉSZ România, în calitate de antreprenor general al proiectului, după un proiect realizat de Moebius Engineering & Design.
Clădirea nu a fost renovată de peste 100 de de ani și s-a degradat până la o stare care punea în pericol enoriașii și trecătorii. Cele mai moderne metode sunt folosite acum pentru reabilitarea construcției.
Pentru a prezenta publicului stadiul în care se află lucrările, Parohia Romano-Catolică Gherla, împreună cu executantul și proiectantul, a organizat joi un tur ghidat.
La întâlnire, constructorul a prezentat un scurt istoric al bisericii, alături de detalii tehnice din proiect. Vizitatorii au fost conduși în cripta de la subsol, în capela Loretto, au urcat pe schele până la bolta cu picturi, dar și în turn.
Mărturie a vremurilor grele prin care a trecut biserica stă o cruce veche de pe turn. Se pare că aceasta a fost ciuruită de gloanțe, în timpul celui de-al doilea război mondial. Un expert care a văzut găurile din cruce spune că sunt lăsate de gloanțe de calibru 7,62 mm, care se folosesc la mitraliere și că acestea ar fi fost trase de la o distanță de aproximativ 100 de metri. O altă versiune, tot neoficială, mai puțin plauzibilă, ar fi aceea că găurile ar proveni de la alice de vânătoare.
Acum crucea a fost înlocuită cu una nouă.
foto: Facebook
Ca noutate, cele două turnuri ale bisericii vor avea pentru prima dată ceasornice, pe toate cele patru laturi.
galerie foto: imagini de pe șantier
Pentru reabilitarea bisericii s-au accesat fonduri europene de aproximativ 20 de milioane de lei. Lucrările au început în 2018 și au ca termen de finalizare anul 2022.
Biserica franciscană din Gherla este monument istoric de categoria B și este una dintre cele mai reprezentative clădiri în stil baroc din Gherla. În urma reabilitării, ea va deveni o importantă destinație cultural-turistică.
Scurt istoric
- 1744 – începe construcția bisericii franciscane; în 1748 se pune piatra de temelie, sfinţită în 1758; capela sfinţită în 1760
- 1760 – începe construcţia mănăstirii franciscane
- 1770 – se dă în folosinţă Clastrumul călugaresc al mănăstirii franciscane
- 1834 – pe 15 octombrie a fost cutremur; s-a desprins o parte din tencuiala bolții sanctuarului din biserică, lumea s-a speriat foarte tare
- 1855 – 21 septembrie, seara la 20.30, arde biserica şi casa parohială de lângă mănăstirea franciscană, 45 de case şi 50 de grajduri, 13 prăvălii; clopotele s-au topit
foto: desen secolul XIX, când biserica franciscană nu avea construite cele două turnuri (în planul îndepărtat)
- 1908 – are loc ultima renovare a clădirii
- 1878 – se ridică cele doua turnuri ale bisericii franciscane
Biserica franciscană va avea o arhivă publică, bibliotecă și un muzeu
Pe cand un TUR GHIDAT pe trotuarele din zona centrala ?!!!!!….