taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla vindecare tratament terapeut terapie bowen gherla dej cluj
escape restaurant gherla locuri de munca angajare bucatar pizzer dej cluj
baraj somesul rece cluj

Treziți din somn de mesaj Ro-Alert care le-a cerut evacuarea zonei, noaptea trecută, a fost pericol de inundație la barajul Someșul Rece

Un mesaj Ro-Alert prin care s-a cerut oamenilor să evacueze zona fost transmis de autorități în noaptea de duminică spre luni, în jurul orei 1. A fost vorba despre o aerie locuită cuprinsă între localitățile Măguri Răcătău și lacul de acumulare din localitatea Gilău, din județul Cluj.

ro alert evacuare somesul rece cluj inundatie baraj

Pe parcursul nopții a fost înregistrată o creștere a acumulării apei în barajul Someșul Rece I, situat în Defileul Someșul Rece, peste cota de siguranță a acestuia, ca urmare a precipitațiilor abundente și a topirii zăpezii din zona de munte.

S-a constituit Comitetul Județean pentru Situații de urgență, iar o comisie din cadrul acestuia, condusă de către prefectul județului Cluj, alături de specialiști din cadrul Hidroelectrica și reprezentanți ai autorităților locale s-au deplasat la fața locului, începând cu ora 22.00, pentru a evalua situația și eventualele pericole care ar putea fi pentru populația din zonă.

Au fost luate măsuri de închidere a vanelor a două dintre aducțiunile subterane către barajul de acumulare, pe lângă deschiderea vanelor de fund ale barajului care asigurau un debit de scurgere de peste 3 mc/s.

Cu toate acestea, acumularea de apă a crescut în continuare, ajungând, în jurul orei 01.00, la peste 1 cm peste deversorul de suprafață și s-a produs o deversare peste cotele de siguranță ale barajului și în aval de barajul de acumulare.

Astfel, a fost luată decizia de a se transmite, preventiv, un mesaj prin sistemul RO-Alert către terminalele mobile, situate într-o arie selectată geometric de-a lungul râului Șomeșul Rece, prin care se solicita populației să ia măsuri de autoevacuare din zonă.

arie evacuare somesul rece inundatie baraj cluj

Din fericire, creșterea nivelului de acumulare s-a oprit. În cursul dimineții era în scădere, iar locuințele și locatarii acestora din zona respectivă sunt în siguranță.

La fața locului, comisia de specialitate evaluează în continuare situația privind eventualele modificări care pot să apară.

foto principală: arhiva/hidroconstructia.ro

sus(18)jos(4)

Lasă un răspuns