Trei capele noi ar urma să fie construite în comuna Țaga: una în Țaga, alte două la Sântejude și Năsal. Capela de la Țaga a încins spiritele, după ce câțiva localnici, care ar avea noua construcție la gard, s-au opus proiectului. Alții sugerează că ar fi mai potrivit să se facă capela chiar lângă biserică, pentru că altfel, la înmormântări „s-ar putea ajunge doar cu elicopterul”.

foto: Google Maps
Teren pentru capelă
În vederea construcției capelei din Țaga, în luna august a anului trecut, consiliul local al comunei a aprobat cumpărarea unui teren, aflat aproape de intersecția cu drumul spre Ghiolț. Au fost 8 voturi pentru, 1 împotrivă și o abținere.
Primarul Romulus Mîrza spune că pe terenul respectiv se află în prezent o casă, care a aparținut unui grof, care nu a mai avut urmași. În timpul comunismului, casa a intrat în patrimoniul I.A.S.-ului, iar apoi a fost vândută unei persoane care locuia acolo.
Dezbatere cu scântei
În luna martie s-a organizat și o adunare cetățenească pe acest subiect, la sediul primăriei. „Au venit trei vecini din Țaga și trei din Gherla, care erau nemulțumiți de locația pentru capelă, din 800 de locuitori câți are satul. Nu îi deranjează pe ei, ci pe alții, care sunt mai departe!”, a precizat primarul. „În Codul Administrativ scrie că consiliul local nu este obligat să țină cont de păreri”.
Așa că, discuțiile din timpul adunării cu oamenii, chiar dacă au fost în contradictoriu, nu au schimbat hotârărea primăriei de a face capela în locul propus.
Reacțiile nu au întârziat să apară, iar oamenii s-au exprimat pe rețelele sociale, prin postări și comentarii.
Am aflat, doar cu o zi înainte (asta da transparență), de a avea loc, deoarece au avut grijă să ascundă anunțul, NU să îl afișeze în locuri cât mai vizibile, astfel să încât cetățenii să fie informați. Subiectul propus dezbaterii, ,,problema capelei în localitatea Țaga”. Noi, cei care suntem direct afectați de decizia primarului de a construi capela (pentru că este decizia lui), între casele noastre, am participat. Dar ce să vezi, am fost informați încă de la început, tocmai de organizatorul adunării publice domnul primar, că că am mers noi, la adunarea cetățenească, dar nu putem schimba și influiența nimic. Unii participanți au fost luați la rost, de către primar, de ce au venit la adunare, deoarece ei nu au limită comună cu imobilul în cauză. Parcă ședința era doar pentru noi, cei care avem limită comună. (…) Un vecin are copii care vor fi nevoiți să trăiască înconjurați de agitație, zgomot, oameni triști care își plâng morții. Dar pe cine interesează? Nu copiii lor, ci ei o să traiască în asemenea condiții! Urmează apoi cei care locuiesc vizavi de locația în cauză, alte trei familii. Noi toți vom fi obligați să participăm, că vrem, că nu vrem, la tot ce ,,înseamnă o CAPELĂ: depunere cadavru, păstrare cadavru, oficiere slujbă de înmormântare. Întreb atunci: de ce a mai facut adunarea cetățenească, dacă nu ține cont de opiniile și părerile celor prezenți? Ca să fie tot circul complet, a urmat ședința de consiliu local. Ședință, în care trebuia să se țină cont de opiniile și părerile prezentate în adunarea publică! Acesta era rolul adunării publice!!! Dar nu, abuz și de data aceasta!! Consiliul local a aprobat dezmembrarea terenului în două parcele!
La ședința de consiliu care a urmat, parcela respectivă a fost împărțită în două loturi, de 1936 și 588 mp. Au votat pentru împărțire 8 consilieri și s-au opus 3.
Primarul a explicat că s-a luat această măsură pentru a se obține o zonă de protecție fonică față de vecini. Dar vecinii acuză că împărțirea terenului s-ar fi făcut pentru ca primăria să nu mai depindă de acordul lor.
La cimitir, cu elicopterul
„Nu avem alt loc unde să facem capela”, spune primarul. „Cimitirele din Țaga sunt în vârf de deal, fără utilități. Nu se poate merge decât cu mașina sau cu elicopterul!”.

Într-o postare publică, un localnic se opune proiectului și acuză încălcarea legii.
În cadrul adunării cetățenești de astăzi, organizată de domnul primar Mîrza Romulus, s-a demonstrat încă o dată, dacă mai era nevoie, că totul a fost o cacealma. După ce a fost publicat anunțul, așa încăt să nu știe de el nimeni (aproape că l-au ascuns), doar întâmpalea a făcut să îl vedem, azi la adunarea publică, ce să vedeți? Am fost prezenți doar noi, cei care suntem despărțiți de un gard sau de un drum de locul pentru capelă. Am fost anunțați încă de la început, de domnul primar, că am mers, dar nu putem schimba și influiența nimic. Lui ND și fraților ML și R le era atrasă atenția mereu că nu locuiesc în Țaga. Deși dețin un imobil aici, imobil care are limită comună cu viitoarea capelă. Am putut susține noi că nu suntem de acord cu construcția capelei între casele noastre, că legea nu îi dă voie, că are nevoie de acceptul vecinilor care au limită comună cu respectivul îmobil, dânsul ne repeta întruna că la Sucutard s-a putut face. El știa una și bună. Trebuie făcută dezmembrarea astfel încăt să nu mai aibă nevoie de acordul vecinilor. Și așa a făcut! Cei prezenți la consultarea publică au rămas în continuare la ședința de consiliu local, cu speranța că se va găsi o soluție acceptată de toată lumea. Noi doream doar respectarea LEGII! Dar când mai marii județului îți spun cum să ocolești legea, nu ai frică de nimic! Ce este LEGEA? Au făcut o nouă manevră! De a ocoli… legea, bineînțeles! Deși am cerut să mi se comunice motivul pentru care cer dezmembrarea, nu am primit un răspuns. Încă o dată s-a demonstrat că face ce vrea pe raza comunei Țaga și își bate joc de cetățeni scoțînd castanele din foc cu mâna ,,vrednicilor de milă”, o parte din consilierii locali ai comunei Țaga.
Localnicii spun că de fapt ar fi loc suficient lângă biserică, aflată la aproape 1 kilometru distanță. „Legea prevede pentru sălile de ceremonii funerare o distanță minimă de 50 de metri față de clădirile de locuit”, spun ei. Unii chiar fac legătura cu un restaurant din apropiere, care ar justifica și mai bine locația aleasă.
Deocamdată, doar planuri
„Deocamdată, totul este la nivel de plan, nu s-a mișcat o piatră”, adaugă primarul Mîrza. „Capela se va face din fonduri proprii ale comunei, iar o parte din bani au fost deja alocați prin bugetul pe anul în curs. Suntem în perioada de avizare a lucrărilor, urmează obținerea autorizației de construcție.”
Pe lângă capela de la Țaga, primăria mai are în vedere altele două, la Sântejude și la Năsal. Pentru acestea ar fi spațiu la căminele culturale din cele două sate. Acestea ar urma să fie transformate, să se construiască copertinele.
Proiectele sunt în lucru și ar putea fi terminate până în această vară, a mai precizat primarul Mîrza.