gama optic ochelari gherla magazin service dej cluj
irrom fabrica calorifere iclod fundatura locuri de munca angajare sudor stivuitorist sef schimb dej cluj
mariflor gherla fabrica angajare inginer sofer muncitor sofer vanzator dej cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj asociatia pro vita cabinet veterinar gherla medic telefon
cutca papalugara

Tradiții reînviate la Cutca, după mai bine de 20 de ani: Păpălugăra și dansurile pe uliță, la sărbătoarea Fiii Satului – VIDEO

Anii scurși după revoluție au adus în rândul românilor mirajul occidentului și a obiceiurilor din vest. Tradițiile populare cu vechime au fost lăsate încet uitării, cu pericolul de a se pierde. Cu miniștri ai culturii schimbați tot la câteva luni, programele de conservare și promovare ale obiceiurilor tradiționale, mai ales în rândul tinerilor, au avut mult de suferit. Din fericire, oameni inimoși, cu drag de neam, reușesc, prin eforturi proprii, să reînvie și să readucă la lumină aceste tradiții, atât de frumoase și de iubite.

De câțiva ani, la Pădurenii (Țop), în comuna Mintiu Gherlii, s-a ținut din nou sărăbtoarea Goțoiului și a paparudelor. La Cutca, în comuna Sânmărtin, după mai bine de 20 de ani, o inițiativă de același fel, a adus acum pe ulițele satului Păpălugăra și dansurile populare.

Chiar în prima zi a lunii mai, sătenii s-au adunat pentru o luptă pe cinste cu apă. Păpălugăra, îmbrăcată în frunze de fag, s-a preumblat pe ulițe. Pregătiți, cu gălețile pline, localnicii au încercat să o alunge, fiind opriți doar de apărătorii cu înarmați cu rude.

Cu ceterașii alături, alaiul format s-a oprit pe la case, unde s-au umplut coșurile cu ouă, la fel ca pe vremuri. În centrul satului, mai demult, ouăle erau vândute, iar cu banii câștigați, erau plătiți muzicanții. În 2022, în coș s-au pus și bani, iar pe la case, oamenii au fost îmbiați cu bunătăți.

Startul la petrecerea adevărată s-a dat în fața căminului cultural. Aici s-a cântat și s-a dansat până s-a lăsat seara. Și cum satul nu duce lipsă de virtuozi, artiștii locali au oferit un program bogat. Au cântat Ceterașii de la Gherla conduși de Gabi Bunea, ceterașul Nucu de la Fizeș, formația Nelu Boca din Gherla, Diana Roman-Fechete, Gabi Zegrean, David Chezan. Jucăușii Clujului au prezentat un program de dansuri populare, iar apoi au lăsat locul oamenilor locului, care au umplut ulița. Costumul popular și pana din clop au fost la loc de cinste.

Vasilică Jucăușu’ este cel care a venit cu ideea sărbătorii Fiilor Satului, îmbrățișată imediat de conducerea comunei Sănmârtin, prin primarul Ioan Fârtan, dar și de localnici, care au ajutat cu tot ce a fost nevoie pentru ca evenimentul, aflat la prima ediție în această formă, să iasă bine. Și chiar așa s-a întâmplat. Ba mai mult, au venit la petrecere și oameni de la Ceaba, de la Batin, de la Gherla etc. „Am propus ca de acum încolo, în fiecare an, în Duminica Tomii, să ținem la Cutca sărbătoarea Fiii satului”, mai spune Vasilică Jucăușu’.

Evenimentul a fost filmat aproape integral, iar doritorii pot obține o copie de la fotograful Vasile Rusu, telefon 0744.476.075.

video în continuare – selecțiuni de la sărbătoarea de la Cutca

fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj tractari gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns