taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla locuri de munca gherla angajare restaurant fiesta bucatar ospatar locuri de munca gherla angajare sticlar sticla dej clujr
oua paste teka gherla szamsoujvar

Tradiții de Paște la Gherla

Ouăle încondeiate sunt o mărturie a datinilor, credinţelor şi obiceiurilor, iar obiceiul, îndrăgit deopotrivă și de cei mari, și de cei mici, se respectă la fiecare sărbătoare de Paști.

Oul roşu este purtătorul unor semnificaţii profund legate de Învierea lui Iisus Hristos, dar și de reînnoirea vieții, a naturii. Creştinii încondeiază ouă, pictate cu motive decorative.

Asta au făcut timp de câteva zile în preajma sărbătorilor pascale catolice toţi cei care au onorat activitatea de încondeiere a ouălor organizată de Fundaţia Culturală „Téka” din Gherla. Coordonați de Egri Hajnal, participanţii la acest curs au realizat mici opere de artă, zeci de ouă viu colorate. Ouăle au fost aduse de participanţi de acasă, iar vopselele şi celelalte ustensile au fost asigurate de organizatori. Pe lângă localnici, la aceste activităţi pascale au mai fost prezenţi oaspeţi din Cluj-Napoca, Dej şi Sic, care s-au inițiat împreună în acest meşteşug popular de mare tradiţie.

iepure lemn sculptura galgoczy gherla paste

Tot legat de Paşte, sculptorul Ioan Galgóczy a realizat din nou lucrări din lemn în ton cu sărbătoarea. Lucrările sunt expuse la Centrul Turistic din centrul orașului.

iepure lemn sculptura galgoczy gherla paste

Szekely Csaba

foto principală: Facebook

sus(13)jos(1)

Lasă un răspuns