irrom fabrica calorifere iclod fundatura locuri de munca angajare sudor stivuitorist sef schimb dej cluj
gama optic ochelari gherla magazin service dej cluj
angajare sofer transport mobila gherla dej cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj asociatia pro vita cabinet veterinar gherla medic telefon
film cinema nea marin

Topul celor mai văzute filme românești la cinema – producția care a bătut toate recordurile

Presa de specialitate vorbește despre o creștere a interesului pentru cinematografie în România. În ultimii cinci ani s-au produs tot mai multe filme românești. Ținta a fost de regulă publicul tânăr, cu pregătire medie sau sub medie. Cât de tare s-au înghesuit spectatorii în salile de cinema din România?

Cel mai recent film românesc, lansat în 2024, pare să fi stârnit interesul publicului. „Tati part time” a reușit să adune în scurt timp de la lansare 381.716 spectatori, potrivit datelor centralizate de cinemagia.ro.

Alte producții care au bătut recorduri în sălile de cinema în ultimii 5 ani:

  • Teambuilding (2022) – 1.000.310 spectatori
  • Miami Bici 2 (2023) – 567.986 spectatori
  • Miami Bici (2020) – 555.429 spectatori
  • Nuntă pe bani (2023) – 372.409 spectatori
  • 5Gang: Un altfel de Crăciun (2019) – 345.842 spectatori
  • Mirciulică (2022) – 328.028 spectatori

În concluzie, un milion de spectatori a reușit să aducă în sala de cinema cel mai de succes film românesc din ultimii ani, Teambuilding. Peste un milion de spectatori a mai adunat doar filmul „A doua cădere a Constantinopolului”, lansat în 1994, dacă vorbim de producțiile de după 1990.

Recenziile la „Teambuilding” au fost de toate felurile, de la „o mizerie de film, plin de înjurături, cu un joc actoricesc execrabil, film pentru cocalari, pițipoance și analfabeți”, până la „o comedie de zile mari, la care s-a râs în hohote și s-a mers chiar și a doua oară la film”.

Cifra de 1 milion de spectatori pe care a obținut-o „Teambuilding” este însă departe de ceea ce reușeau să adune filmele românești în anii ’70 și ’80.

Este adevărat, erau vremuri fără prea multe posibilități de entertainment, ceea ce ducea la asaltul sălilor de cinema, iar un bilet de intrare la cinema costa 2-3 lei, față de 20-30 de lei azi, ori chiar 40 de lei, în condiții de tehnologie superioară (3D, 4D).

Alți actori, alți spectatori

Producțiile cinematografice din  ultimii ani au scos în față o garnitură de actori tineri, unii amatori, alții profesioniști, unii viralizați pe social media.

Cinematografia s-a adaptat din mers la noile tendințe, iar vedetele de pe rețelele sociale, ori din show-urile de televiziune, au ajuns acum să fie noile „staruri” de cinema.

Exemple mai celebre în acest sens pot fi:

  • Mircea Bravo (36 de ani, originar din Beclean, studii de drept la UBB, comic cu priză pe rețelele sociale)
  • Matei Dima (36 de ani, din Constanța, vlogger, actor și regizor)
  • Cosmin Nedelcu – Micutzu (37 de ani, din Focșani, actor de film și stand-up comedy)

La polul opus vine garda veche a actorilor români, adevărați monștri sacri, care au avut perioada de glorie în anii ’60-’90: Florin Piersic, Amza Pellea, Marin Moraru, Octavian Cotescu, Toma Caragiu, Draga Olteanu Matei, Gheorghe Dinică, Dem Rădulescu, Ștefan Mihăilescu Brăila, Stela Popescu, Sebastian Papaiani, Jean Constantin, Vasilica Tastaman etc, dar nu în ultimul rând, Sergiu Nicolaescu. Ultimul, prilej de bancuri, pentru că de multe ori era în același timp, actor, cascador, scenarist și regizor la filmele sale.

Cel mai de succes film românesc din toate timpurile

În 1979 s-a lansat, în regia lui Sergiu Nicolaescu, o comedie care avea să devină cel mai vizionat film românesc din toate timpurile: „Nea Mărin miliardar„. Era produs de Casa de Filme Patru, după un scenariu de Vintilă Corbul, Eugen Burada și chiar Amza Pellea.

Primul tur de manivelă la film s-a dat în iulie 1978, la hotelul Intercontinental din București, unde tocmai sosise „Mister Juvette”, un american bogat, urmărit de interlopi pentru răscumpărarea fiicei sale, după cum dezvăluia la acea vreme revista „Cinema”.

Mr. Juvette semăna perfect cu Marin Juvete, un țăran cu care își intersectează drumurile, iar de aici apar o sumedenie de situații amuzante. Au urmat filmări pe litoral, la hotelul Amfiteatru din stațiunea Olimp. Ultima dată s-au tras secvențe pe aeroportul din Frankfurt, în Germania, pentru ceea ce avea să fie genericul filmului.

Aşa că apare nea Mărin. El însuşi. Cămaşă albă, pantaloni de dimie, cojocel cochet — e miezul verii, dar nea Mărin fără cojocel nu se poate, cum nu se poate fără pălărie… Sergiu Nicolaescu îl inspectează din cap până în picioare şi privirea i se opreşte pe pantaloni: «Doina! pantalonii au dungi! Să nu aibă! Pantalonii ţărăneşti n-au dungi! Scoate-i şi fă să dispară dunga.» «Dar n-aveau, protestează Doina Levinţa, pictoriţa de costume. S-au călcat, cum au fost ţinuţi. N-aveau!» Să n-aibă! Detaliile astea sunt foarte importante. Să nu-ţi scape aşa ceva, că mă nenoroceşti». Pînă i se «descălcă» pantalonii lui nea Mărin, Amza Pellea poate vorbi despre o comedie cu specific românesc. „Asta vrem să facem, o comedie cu specific românesc, la care lumea să se amuze copios. Şi eu, ca şi tine, ca şi toţi oamenii, simt nevoia de comedie. Suntem un popor căruia-i place veselia, care ştie să râdă, un popor cu potenţial de comedie şi am vrea să dăm ceva pe măsura acestui potenţial.

Amza Pellea: „Personajul principal e conceput de aşa manieră încât, pus într-un fel de confruntare cu moravurile occidentale, reuşeşte să lasă basma curată, în special datorită bunului simţ ţărănesc. Am pornit de la o idee simplă: cum s-ar comporta un ţăran pus în situaţii exotice şi am găsit că ar fi foarte amuzant ca la un moment dat, el purtându-se cinstit, omeneşte, faţă de cei trăiţi pe alte meleaguri, comportamentul lui să fie interpretat ca o mare viclenie, ca o mare parşivenie, drept care este şi confundat cu un miliardar american. Bineînţeles că asemănarea dintre miliardar şi nea Mărin este izbitoare, atât de izbitoare încât eu ii interpretez pe amândoi. Nici numele nu se deosebește cine ştie ce, ai văzut: pe unul îl cheamă Marlon Juvette, iar pe altul Marin Juvete. Mr. Juvette are o fată care i-a fost furată, gangsterii i-au dat un loc de întâlnire undeva în Europa, adică la noi. Întâmplarea face ca nea Mărin să doarmă o noapte în apartamentul miliardarului – rămas neocupat pentru că acesta a pierdut avionul – iar a doua zi să fie luat în mod firesc drept Mr. Juvette de către toată lumea, inclusiv de gangsteri. Şi de aici porneşte toată nebunia.”

revista Cinema, septembrie 1978

video gherla info

Întâmplări din timpul filmărilor

În perioada filmărilor, regizorul Sergiu Nicolaescu a suferit o criză de sciatică, fiind adus cu ambulanța la filmări. El era legat de o targă și ridicat într-o poziție cât mai verticală, pentru a putea coordona producția filmului.

Actorul Sebastian Papaiani a afirmat că i-a fost greu la început să-și interpreteze rolul, din cauza faptului că nu avea atitudinea potrivită a unui oltean. În film a trebuit să se împiedice de mai multe ori, iar la o cădere s-a lovit de marginea unui fotoliu și și-a fracturat două coaste. Papaiani râdea la filmări atât de tare încât regizorul l-a scos din cadru de mai multe ori. Amza Pellea și Papaiani continuau să vorbească oltenește și după filmări.

afis film nea marin miliardar« foto: afișul filmului

Draga Olteanu Matei a intrat și ea foarte bine în rol, jucând foarte convingător în scena din bar unde își făcea loc prin mulțimea care dansa, lovindu-i pe figuranți în cap cu papornița cu praz. Cei care au asistat la filmări au început să aplaude!

Dolarii din film erau doar niște hârtii imprimate pe-o singură parte, iar pe verso scria „bloc-notes”. După filmări, Sebastian Papaiani a păstrat ca amintire un „dolar”, pe care îl ținea pe masă, sub o mască de sticlă. Cineva a văzut acel dolar, iar actorul s-a trezit la ușă a doua zi cu doi milițieni, care au venit să-l întrebe de unde are valută, pentru că în acele vremuri, era interzis cu desăvârșire. Papaiani le-a arătat dolarul, iar milițienii au râs și au plecat așa cum au venit.

video gherla info

Muzica din film

Coloana sonoră a filmului Nea Mărin Miliardar a cuprins piese celebre din acea perioadă, de la „The Eve Of The War”, la „Disco Connection”, sau secvențe din artiști și trupe ca Rolling Stones, Boney M, Semnal M, La bionda. Nu a lipsit vocea inconfundabilă a interpretului Gil Dobrică, care a avut chiar și un rol în film, acela de cântăreț într-un bar, unde are loc bătaia generală cu gangsterii.

video gherla info

Câtă lume a văzut „Nea Mărin Miliardar”

Filmul a fost lansat pe 5 februarie 1979. În ianuarie 1980, revista Cinema a publicat și un clasament al filmelor pe anul anterior. Locul 1 era ocupat de „Nea Mărin Miliardar”, cu 6.758.000 de spectatori. Urma „Actorul și sălbaticii”, cu 3.109.000 spectatori și „Capcana”,  cu 2.833.000 de spectatori.

foto: promovarea filmului, în ziarele românești din 1979

nea marin miliardar promo 1979

Într-un alt clasament, întocmit de Centrul Național al Cinematografiei la sfârșitul anului 2020, același „Nea Mărin Miliardar” adunase 14.645.586 spectatori.  Era urmat de „Păcală” din 1974, cu 14.644.029 spectatori.

Sunt cifre care îi fac să roșească pe producătorii actuali de film românesc, dar în timpuri în care sălile de cinema nu mai au același lipici, iar filmele ajung la cinefili și pe alte căi, unele mai puțin ortodoxe: platforme online, piraterie etc.

video gherla info

angajare loc de munca sofer distributie gherla dej cluj fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj

Lasă un răspuns