La sfârşitul săptămânii trecute a avut loc la Gherla a XV-a ediţie a festivalului de folclor „Tinere speranţe”.
A fost un prilej pentru a constata câţi copii talentaţi şi cu voce foarte bună sunt în țară. Trebuie doar descoperiţi şi îndrumaţi.
Au participat 24 de tineri interpreţi de muzică populară din judeţele Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Maramureş, Cluj, Botoşani, Suceava şi Hunedoara.
Juriul a fost condus de Prof. Univ. Dr. Zamfir Dejeu, cercetător la filiala Cluj a Academiei Române. Au mai făcut parte omul de radio, Gelu Furdui, prof. Ovidiu Svart, preşedintele Asociaţiei Culturale „Svart” din Suceava, Conf. Univ. Alina Stan de la Universitatea Babe-Bolyai Cluj-Napoca şi Vasile Chiş, dirijorul fanfarei Municipale Gherla. Toți au avut o misiune foarte grea, fiindcă copiii care au onorat această manifestare culturală tradiţională au dat dovadă de mult talent, fâcănd dificilă departajarea.
Festivalul-concurs s-a desfăşurat la două categorii de vârstă: 6-9 ani şi 10-14 ani. Repertoriul concurenţilor nu a cuprins obligatoriu tradiţionala doină, ci interpretarea a două melodii sau acompaniament cu instrumente tradiţionale din zona folclorică pe care au reprezentat-o şi prezentarea costumului popular.
Cei 14 concurenţii din zonă – Cluj, Sălaj, Bistriţa Năsăud au fost acompaniaţi de taraful Casei Municipale de Cultură Gherla, condus de Emil Mihaiu. După un maraton muzical de două ore juriul a stabilit câştigătorii.
Trofeul „Tinere speranțe” a revenit tinerei de 13 ani din judeţul Botoşani, Sabrina Aiacoboaie, o interpretă de mare perspectivă, aplaudată la scena deschisă de publicul gherlean care a umplut până la refuz sala Casei Municipale de Cultură.
La categoria de vârstă 6-9 ani, pe primul loc s-a clasat Roxana Pop din Cluj-Napoca, urmată de Patricia Damian din Bihor şi Dragoş Câmpean din Cluj-Napoca, un copil de 8 anişori cu o voce plăcută şi mişcare scenică de invidiat.
Menţiuni au primit Raluca Drule, de 9 ani, din comuna Mihai Viteazu şi Ariana Fodor din Gherla.
La categoria de vârstă 10-14 ani, premiul I a revenit interpretei Oana Berdie din Oradea, județul Bihor, iar premiul II a fost atribuit elevului de 13 ani din judeţul Botoşani, Codruţ Ştirbu. Căştigătorul premiului III a fost tânăra Andrea Pop din Cătina, județul Cluj.
La această categorie de vârstă au primit menţiuni Ştefania Cristea din Bihor şi Cezara Trif din Dealu Negru, județul Cluj.
La instrumentişti, cel mai bun s-a dovedit a fi Robert Bărbos din Baia Mare, județul Maramureş, urmat de Ilie Danciu din Câmpeni şi micuţul de 11 ani din Gherla, Alexandru Maxim, membru deja al tarafului „Lăutarii Ardeleni”.
Au fost apreciate şi cele mai frumoase costume populare, titlul revenind elevelor Roxana Pop din Cluj-Napoca şi Luca Neag din Huedin.
Toţi partipanţii au primit diplome din partea organizatorilor, iar câştigătorii au fost premiaţi şi cu sume de bani. Juriul a ţinut cont de valoarea interpretativă şi repertoriul abordat, dar şi de ţinuta scenică.
galerie foto: imagini de la festival
În cadrul spectacolului de gală au evoluat Grupul folcloric „Zestrea”, condus de 25 de ani de Constantin Istici, laureat la mai multe festivaluri şi concursuri folclorice din ţară, Grupul Instrumental „Arieşul” din Câmpeni, judeţul Alba, coordonat de Gheorghe Bădău, Ansamblul de copii „Valea Someşului” din Gherla, condus de Ilie Ţegean, Grupul instrumental „Ardealul”, dirijat de Emil Mihaiu, iar ca invitaţi speciali au ridicat spectatorii în picioare prin evoluţia de excepţie Larisa Gurzău, de 12 ani, câştigătoarea Marelui Premiu anul trecut şi Alexandra Chira, laureata ediţiei din 2006 a festivalului „ Tinere speranţe”.
Prezentatorul Festivalului de folclor de la Gherla a fost interpretă de muzică populară Marinela Zegrean Istici, iar coordonatorul şi regizorul acestei maniferstări artistice dedicată copiilor, inclusă în cadrul acţiunilor dedicate Anului Centenar, a fost Constantin Istici.
Festivalul a fost organizat de Casa Municipală de Cultură Gherla, în colaborare cu Grupul folcloric „Zestrea”, Primăria Municipiului Gherla, Consiliul Judeţean Cluj şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj
Szekely Csaba