taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla locuri de munca gherla dej cluj mariflor muncitor locuri de munca gherla dej cluj mobila montaj outlet locuri de munca gherla dej cluj mecanic alis electrician
tezaur dacic

Tezaur dacic recuperat de la braconieri arheologici în Alba

Polițiștii au recuperat peste 150 de obiecte de patrimoniu, care ar fi fost sustrase de braconieri arheologici din situri arheologice situate în sudul Transilvaniei. Obiectele provin din epoca dacică și epoca romană, iar valoarea lor a fost estimată la peste 100.000 de lei.

Polițiștii specializați în protejarea patrimoniului cultural național din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au identificat o persoană în posesia căreia se aflau peste 155 de obiecte de proveniență arheologică care s-au dovedit a aparține Patrimoniului Cultural Național, categoriile Tezaur și Fond.

Din cercetări a rezultat că lotul de obiecte, format din podoabe dacice din argint, arme și unelte și obiecte casnice ar fi fost sustrase, în perioada 2015-2019, din mai multe situri arheologice situate în partea de sud a Transilvaniei, prin utilizarea de detectoare de metale.

Majoritatea pieselor prezintă depuneri de pământ și oxid de fier, ceea ce constituie dovezi ale faptului că au fost scoase din contexte arheologice (in situ) și se aflau în conexiune cu alte obiecte din diverse materiale (fier, lut ars, os).

Între piesele de tezaur se numără fibule cu noduri, lanțuri de gât, vas fragmentar, xentură din segmente de tablă, verigă cu noduri caracteristice celei de a doua epoci a fierului, fibule de fier și de bronz, provenind dintr-unul sau mai multe situri arheologice dacice și datate în sec. II a. Chr. – I p. Chr., paftale de tip LT târziu, din fier, placate cu tablă de bronz, provenind dintr-un sit arheologic dacic, piese de fier de harnașament, car și echipament militar provenit din sit dacic, braț de statuetă romană, din bronz, drachmă grecească de Dyrrhachium, monedă din argint (denar republican roman).

Acestea au fost expertizate de către specialiști din cadrul Institutului de Arheologie și Istoria Artei Cluj Napoca, care au concluzionat că aparțin Patrimoniului Cultural Național, respectiv Statului Român, valoarea totală fiind de 105.278 lei.

Tezaurul este unul dintre cele mai mari recuperate, pe cale judiciară, în ultimii 10 ani și a fost depus în custodia Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, urmând ca această instituție să parcurgă procedurile de clasare în cadrul Patrimoniului Cultural Național și de restaurare în vederea valorificării muzeale și științifice.

Polițiștii continuă cercetările, pentru identificarea persoanelor care au săvârșit faptele de acces cu detectoare de metale și utilizarea lor în zone cu patrimoniu arheologic, fără autorizare prealabilă, distrugere și furt calificat precum și a modului în care obiectele au ajuns în posesia persoanei de la care au fost recuperate.

sus(3)jos(0)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns