taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca bontida gherla dej cluj mecanic auto hayak gherla stand up comedy ivanov
gherla oameni strada armeneasca

Telenovelă cu drumurile din Gherla, cine sunt actorii și de ce se ceartă

O adevărată telenovelă a început la Gherla de câteva luni. Certurile, acuzele, dezvăluirile, șicanele, duelurile, sunt ingredientele de succes ale filmului, care are ca subiect modernizarea drumurilor din oraș.

Actorii sunt locuitorii, dar și firme private – toți nemulțumiți de felul în care se fac și de modul în care avansează lucrările, primăria – care a semnat contractul și deține pușculița cu bani, constructorul – care are probleme serioase la calitatea lucrărilor și la termenele de execuție. Și-au luat câte un rol proaspăt în acțiune și două partide, organizațiile locale ale USR și PSD.

Filmul are succes garantat la public, iar locuitorii orașului nu-și refuză plăcerea de a comenta spumos pe rețelele sociale, după fiecare episod.

De la începutul lucrărilor de modernizare la străzile din oraș, din luna martie, au fost postate pe internet zeci de fotografii și filmulețe cu problemele apărute – borduri montate strâmb, gropi apărute în asfaltul proaspăt turnat, reclamații legate de  compoziția și grosimea straturilor turnate, de lipsa canalizării corespunzătoare, față de îngustarea drumului, teama de igrasie la case, nemulțumiri față de pietruire, de lucrările care bat pasul pe loc, nedumeriri legate de destinația pietrelor vechi de pe drum.

Postările au atras sute de comentarii, în care oamenii s-au revoltat față de ceea ce se întâmplă pe străzile lor, iar alții au făcut chiar haz de necaz. Administrația locală a fost arătată cu degetul pentru că nu ar reacționa la cele ce se întâmplă.

Spiritele s-au încins și mai tare după o postare publica pe Facebook a organizației locale a USR, în care primăria este acuzată că ar fi dat contractele de execuție unor firme de casă și că pietrele vechi, scoase din pământ, ar avea o destinație nu tocmai clară.

Episodul 1 – la rampă iese USR

Într-un articol publicat în urmă cu o săptămână pe site-ul USR Cluj și semnat Carmen Turcanu, sunt prezentate câteva fotografii cu lucrările de pe străzile din Gherla și se face un îndemn la strângerea de semnături.

gherla piatra cubica

Ultimele pietre cubice de pe str. Armenească au fost înlocuite cu un desen penibil în beton, din lipsă de piatră. Dar noi știm că această stradă era deja pavată cu piatră cubică, care a fost scoasă și mutată, probabil aruncată sau vândută pe sub mână, deși era în condiții bune. Deci nu poate fi vorba de lipsă de material!

O firmă de construcții care își permite să facă astfel de gesturi arată lipsă totală de respect pentru plătitor și lipsă de frică în fața legii. Cine dintre noi și-ar permite să își facă treaba atât de prost încât să insulte cu bună știință clientul, să lase la vederea tuturor o greșeală rușinoasă şi să plece?

Se pare că doar firmele de casă care obţin contractele atât de ușor în Gherla, încât nu au de ce se teme. Dacă întotdeauna ai primit plocon de la Primăria Municipiului Gherla contractele, indiferent de felul în care te-ai achitat de sarcină, de ce să-ți pese de banul public, de client sau de imaginea pe care o lași în urmă?

Precedente sunt destule:
– de săptămâni întregi nu se mai lucrează nimic, pe niciun șantier;
– str. Parcului a fost reparată execrabil și a cedat la nici o săptămână după darea în folosință;
– str. Ștefan cel Mare a fost spartă deşi lucrările nu înaintau nici pe celelalte şantiere deschise deja;
– Biblioteca Municipală merge cu repeziciune spre al treilea an de nefolosință, tot din nepăsarea constructorilor și a responsabililor.

Aceasta din urmă nu este decât o altă insultă pe care și-o permit firmele care câștigă contracte cu statul în Gherla. Nu e prima și nu va fi nici ultima, până când licitațiile și atribuirile de contracte nu se fac cinstit şi transparent şi până când autoritățile publice nu reprezintă cu responsabilitate cetățeanul, modul de lucru nu se va schimba.

Dar lucrările efectuate prost nu ar trebui acceptate de către Comisia de Recepţie a Primăriei!

Dacă vă aflați în situaţia de “beneficiar” de astfel de lucrări, fie pe strada dumneavoastră, fie ca obiectiv de interes public, să nu uitați că aveți un cuvânt de spus: puteți să îi atenționați prin sesizări oficiale către Primărie, care să sublinieze felul defectuos de îndeplinire a sarcinilor şi inadvertențele față de proiect. Iar pentru a oferi greutate solicitării dumneavoastră, vă recomandăm să strângeți semnături de la locatari sau concetăţeni pe care îi afectează lucrarea respectivă.

Sub presiunea publicului și din frica de a vă pierde votul, se vor gândi de două ori înainte de a mai considera încheiată cu succes o astfel de reparație!

sursa: usr.cluj.ro

Episodul 2 – PSD anunță proces pentru declarații false. Breaking News: manipulare

A urmat o replică a PSD Gherla, care a simțit un atac politic în poziția USR. În răspusul la acuzele aduse primăriei, acestea sunt considerate false și avertizează cu acționarea în judecată.

psd manipulare

Nesimțire și aroganță în cursa pentru acapararea orașului

E ușor să arunci piatra, mai ales atunci când îți dorești să faci valuri, pe care să le privești bucuros, convins că nu te pot atinge. Totuși, stimați domni și stimate doamne de la USR Gherla nu ar trebui să uitați că cine seamănă vânt, culege furtună! Iar la cât de rupți de realitate sunteți, credem că veți culege ditamai uraganul!

Când doriți să discutați despre un subiect, dacă vă e necunoscut, informați-vă.

Dacă nu sunteți capabili de asta, abțineți-vă! Rămâneți la subiectele care v-au consacrat: gunoiul lângă containere, iarba necosită, digul fără iarbă, parcul artificial.

Administrația publică este ceva care nu se face după ureche, în stil pompieristic. Vă recomandăm cartea d-lui Ovidiu Podaru, Legile administrației publice. Ovidiu Podaru este conferențiar la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, titularul cursului de Drept administrativ si al celui de Drept contraventional (nivel licență), respectiv al cursului Domeniul public in dreptul roman si comunitar (nivel master), avocat in Baroul Cluj, doctor in drept din anul 2003. Vă costă 27 lei, dar merită! Știe ce vorbește!

Stimați domni și doamne, afirmațiile false pe care le faceți vă vor aduce în fața instanței!

Afirmați: “Dar noi știm că această stradă era deja pavată cu piatra cubică, care a fost scoasă şi mutată, probabil aruncată sau vândută pe sub mână, deşi era în condiţii bune. Deci nu poate fi vorba de lipsă de material!”
Piatra cubică scoasă de pe străzile în lucru este depozitată în vederea unei eventuale scoatere a ei la licitație.

Afirmați: “Se pare că doar firmele de casă care obţin contractele atât de uşor în Gherla, încât nu au de ce se teme. Dacă întotdeauna ai primit plocon de la Primăria Municipiului Gherla contractele, indiferent de felul în care te-ai achitat de sarcină, de ce să-ţi pese de banul public, de client sau de imaginea pe care o laşi în urmă?”

Vi s-a mai spus de multe ori care sunt pașii pe care o primărie trebuie să-i facă pentru a demara lucrările pentru reabilitarea unei străzi. O să vă mai spunem și azi, pentru că repetiția este mama învățăturii!
1. Autoritatea locală trebuie să constate starea de degradare a străzilor.
2. Se întocmește o temă de proiectare a modernizării unor străzi, pe diferite categorii.
3. Se întocmește o notă conceptuală aferentă fiecărei străzi.
4. Se întocmește un caiet de sarcini.
5. Se inițiază o licitație pentru elaborarea Studiului de fezabilitate.
6. Se obțin avizele necesare pentru susținerea aprobării indicatorilor tehnico-economici, de către Consiliul Local.
7. Se alocă resursele financiare necesare pentru derularea proiectului, în bugetul de execuție al autorității locale și în lista de investiții.
8. Urmează contractarea lucrărilor de execuție. Fiind vorba despre lucrări complexe, la licitație pot participa constructori care pot dovedi că au capacitatea de execuție a unor astfel de lucrări. Datorită numărului limitat de astfel de firme de construcție, la licitații întâlnim de multe ori aceiași ofertanți, care nu o dată, apelează la subcontractanți sau la terți susținători pentru a face față condițiilor impuse prin documentația de licitație.
9. Cei care pierd licitația pot contesta rezultatele, iar apoi pot iniția procese în instanță, care practic blochează execuția lucrărilor de către câștigători. În această perioadă legea interzice orice acțiune de reparare a străzilor care fac obiectul contractului.

Un exemplu concret: la licitarea pentru reabilitarea sediului primăriei s-a organizat procedură de licitație în SICAP (fostul SEAP) de două ori și nu s-a prezentat niciun ofertant.
Toți acești pași, obligatorii prin lege, duc la imposibilitatea administrației publice locale de a soluționa urgent problema arzătoare a drumurilor.

Licitațiile sunt transparente. Pentru a vedea asta puteți accesa platforma SEAP, nu trebuie să vă logați, intrați apoi pe licitații.ro și se căutați, cu filtrul, istoricul procedurii.

Ne-am dori să existe firme care să execute lucrările la ordin, asta ar asigura străzi noi și impecabile. Dar firmele despre care vorbiți sunt ca Moș Crăciun: toată lumea vorbește despre ele, atâta doar că sunt imaginare!

Afirmați: “de saptamani intregi nu se mai lucreaza nimic, pe niciun santier”.
Fals. Ați fost greșit informați sau doar mințiți pur și simplu.

Afirmați: “str. Parcului a fost reparată execrabil şi a cedat la nici o săptămână după darea în folosinţă.”
Fals. Lucrările pe strada Parcului nu au fost finalizate, deci nu a existat nicio dare în folosință.

Afirmați: “str. Ştefan cel Mare a fost spartă deşi lucrările nu înaintau nici pe celelalte şantiere deschise deja”.
Vă contraziceți singuri, când mai sus ați afirmat că nu se lucrează nicăieri.

Afirmați: “Dar lucrările efectuate prost nu ar trebui acceptate de către Comisia de Recepţie a Primăriei!”
Tocmai pentru că lucrările proaste nu sunt acceptate de factorii de decizie din Primăria Municipiului Gherla, biblioteca nu este încă deschisă cititorilor. Pentru a vă răspunde și la acestă întrebare, doar sugerată, biblioteca va fi deschisă în curând pentru cititori.

La recomandarea dumneavoastră: “vă recomandăm să strângeţi semnături de la locatari sau concetăţeni pe care îi afectează lucrarea respectivă” a și răspuns prompt, chiar concomitent (de parcă v-ați fi înțeles), o persoană la fel de preocupată. Orice inițiativă cetățenească este binevenită. Constructorul va vedea că nu doar cei din Primărie îl presează să facă o muncă de calitate, cu respectarea prevederilor contractuale.

Și pentru a încheia în același ton ca și dumneavoastră, sperăm ca “sub presiunea publicului şi de frică de a vă pierde votul”, o să vă gândiți de două ori înainte de a mai face în scris afirmații care nu au acoperire!

sursa: Facebook

strada stefan cel mare gherla

foto: lucrările pe strada Ștefan cel Mare

Episodul 3: lupta se încinge, îndemn la proteste

În replică la replica PSD, USR aduce în atenție pe lângă drumuri și situația de la bibliotecă și cheamă lumea la proteste.

***

Răspuns la postarea PSD Gherla: atunci când puterea reacționează la obiecțiile opoziției prin amenințări este un semnal de alarmă pentru societatea civilă!

Semnul că lucrurile degenerează spre autoritarism se resimte în postarea dumneavoastră prin amenințările de acționare în judecată ale formațiunii socialiste precum și din folosirea de maxime precum “cine seamănă vânt culege furtună”. De asemenea, a acuza de dorință de acaparare a orașului pe cei care vă critică este o falsă echivalare, o acoperire care încearcă să bagatelizeze orice observație. Întreg acest comportament este specific sistemelor totalitare în care opoziția este interzisă, iar voi v-ați obișnuit de prea multă vreme cu o opoziție tăcută și părtașă, motiv pentru care nu știți cum să reacționați când ea se manifestă real! Dar toate se rezolvă cu timpul, prin exercițiul democrației, prin dezbatere publică reală, prin transparență și răspundere asumată!

Mergând mai departe, apreciem că ați observat o parte din subiectele care ne-au consacrat și repetăm pe această cale că mediul este una dintre preocupările fundamentale ale USR!

Da, gunoiul este lăsat cu zilele lângă containere; da, iarba este necosită cu săptămânile; da, digul este neîngrijit și absolut deloc pus în valoare, iar în ce privește Parcul Mare, da, acesta este prin definiție artificial, pentru că este o formă de natură importantă în mijlocul orașului, un import urbanistic care trebuie îngrijit și ținut sub control, nicidecum o formă spontană și sălbatică de manifestare a naturii. Nu oameni buni, Parcul Mare nu s-a născut în Gherla, ci a fost gândit și implementat de administrații mult mai competente, dând dovadă de ceva ce vouă vă lipsește cu desăvârșire: Viziune!

Vă mulțumim totuși pentru recomandarea de lectură și vă asigurăm că o luăm în considerare, chiar dacă ea a fost făcută într-un mod tendențios, dând dovadă de aroganță și zeflemea prin aducerea în discuție a prețului. Asta mai ales dacă ne amintim că trăim într-o țară care își tine poporul la limita sărăciei pentru “beneficiul” dependenței de factorul politic…

Dar să analizăm și acuzele pe care ni le aduceți și pentru care ne amenințați cu procese:

Spuneți că mințim când afirmăm că piatra cubică nu este folosită și este păstrată cu alt scop. Dar dacă “piatra cubică scoasă de pe străzile în lucru este depozitată în vederea unei eventuale scoatere a ei la licitație”, înseamnă că ea ar fi putut fi folosită și la reparația de față, nu? Sau trebuie să o scoateți la licitație și din banii obținuți să cumpărați altă piatră cubică? Chiar așa ne batem joc de banii publici în circuite inutile?

În privința procedurilor, cunoaștem pașii necesari pentru demararea unei licitații. De asemenea, știm că dimensiunea loturilor de străzi este intenționat gândită în calup foarte mare, pentru a nu permite firmelor mici și medii să se înscrie, rezervând astfel locurile pentru jucătorii mari. Același lucru îl susține de altfel și City Managerul administrației dumneavoastră, Vlad Bărbos, într-un interviu acordat Gherlainfo (https://bit.ly/2JWOJNM). De ce nu ați împărțit străzile în loturi mai mici, pentru a fi licitate de mai multe firme care să se ocupe în paralel de proiecte și în decursul unui singur an să fie reparate toate?

Ne acuzați că greșim când spunem că nu se mai lucrează pe niciun șantier. Vă întrebăm: pe ce stradă se lucrează în acest moment? Sunt lucrările în grafic? Se vor respecta termenele de predare? Este vreo stradă finalizată? Și nu, a sparge o stradă nu înseamnă a lucra. Înseamnă doar a deschide un șantier pe care să se efectueze lucrări ulterioare. După cum se vede, pe str. Ştefan cel Mare NU SE MUNCEȘTE.

Dar ca să revenim la jucătorii mari din piața construcțiilor, vă amintim că aceași firmă care se ocupă de drumuri, este responsabilă și de “repararea” Bibliotecii Municipale… iar aceasta este inchisa de 2 ani si jumatate! De altfel este un gest simbolic: de când e PSD la guvernare, Cultura este suspendată… Nu vi se pare o rușine să dureze 2 ani jumate repararea a două camere, când vorbim despre singura bibliotecă a municipiului? Nu vi se pare incompetență să nu ceri socoteală constructorului și să nu ceri penalizări pentru întârzieri? Asta a considerat chiar și Avocatul Poporului care a început investigarea cazului (https://bit.ly/2PlZVGl).

În parcursul textului ne mai acuzați de alte câteva fapte normale într-o societate liberă, precum colaborarea cu cei care au strâns semnături pentru a nu fi recepționate lucrările prost făcute. Este această colaborare ilegală? În statul dumneavoastră neocomunist conlucrarea segmentelor din societatea civilă nu este permisă? Suntem elemente periculoase pentru stabilitatea autorității? Vă rugăm să vă abțineți de la manifestări totalitare și de la nostalgii tovărășești! Iar noi îi încurajăm în continuare pe toți cei nemulțumiți de calitatea administrației publice din municipiul Gherla să se manifeste, să se asocieze, să protesteze, să strângă semnături și să-și facă auzită vocea prin orice cale legală! USR încurajează și susține lupta anti corupție și anti incompetență, indiferent de amenințările și atacurile corupților și incompetenților!

sursa: usr.cluj.ro

 

Episodul 4: intră în decor administratorul public

intalnire gherla strada armeneasca

Joi spre seară a avut loc pe strada Armenească o „adunare ad-hoc” a locuitorilor de pe strada Armenească. Au fost prezenți câțiva zeci de oameni, inclusiv afaceriști care au firme în zonă, care spun că au de suferit serios pe partea de vânzări, din cauza drumului.

A fost prezent și Vlad Bărbos, administrator public la primăria Gherla. Acesta a explicat că s-a aflat acolo în calitate de persoană fizică, dar care a primit, în calitate de funcționar public, mai multe sesizări de la cetățeni privind problemele apărute. „Am fost acolo în timpul meu liber, l-am invitat și pe domnul primar să vină”.

De altfel, în urmă cu o lună de zile, Bărbos a avut o ieșire publică, în care a anunțat că a depus pe masa primarului un referat privind problemele de la drumuri și a propus luarea în considerare a variantei dure, cea a rezilierii contractului.

La întâlnirea din drum, oamenii și-au spus of-ul și dorința de a discuta direct cu responsabilii.

 

Episodul 5: la masa tratativelor

Marți, de la ora 10, la sediul primăriei a fost organizată o întâlnire între oameni, administrația locală și constructori. Au luat parte în jur de 100 de persoane, locuitori de pe străzile Armenească, Mihai Viteazu, Crișan, reprezentanții celor două firme care execută lucrări – Samus și Perom Construct, primarul Ioan Neselean, administratorul public Vlad Bărbos.

Timp de două ore, subiectul a fost întors pe toate părțile. Constructorii au admis că sunt probleme și că la final vor fi probleme de confort. S-a justificat prin lipsa de mână de lucru și s-a promis un nou grafic de execuție a lucrărilor. Pentru a permite tuturor să vadă cum va arăta lucrarea la final, s-a luat decizia de a finaliza o parte din strada Armenească, cu rostuirea pietrelor de pe drum și trotuare.

În ce privește rezilierea contractului, aceasta ar putea fi o misiune imposibilă, dar există varianta modificării acestuia, respectiv o nouă soluție tehnică.

S-a vorbit în cadrul discuțiilor despre faptul că s-a ales o variantă nefericită cu tipul de piatră pentru pavare, dintre cele trei disponibile – ciobită, fasonată, tăiată, dar că varianta aleasă a fost cea mai ieftină.

Pentru începutul lunii august a fost stabilită o nouă întâlnire, cu toate părțile implicate, pentru a vedea cum evoluează „telenovela” de la Gherla. Spectatori sunt, actorii sunt tot mai nervoși, acțiunea se încinge, succes de casă garantat!

sus(16)jos(36)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

3 comentarii

 1. Am inteles, factorii responsabili sunt tari in " intalniri de lucru " la care numai se discuta, se analizeaza dar nimeni nu demisioneaza, nimeni nu este sanctionat, firmele raman contractante desi nu au demonstrat nimic,......situatia a devenit insuportabila pentru locuitorii orasului,...... noroc ca ciorile pleaca dimineata si se intorc seara'''''

  sus(38)sus(2)
 2. Pricep orice sunt român dar DE CE PIATRĂ CUBICA ? , DE CE ??? CUI ÎI TREBUIE - ÎS HANDICAPATI TOTI GHERLENII DE MERG PE STRADA MIHAI VITEAZU SĂ NU AIBĂ TULBURĂRI ? Adica le trebuie ca pe Mihai Viteazu sau ca in cartierul din spate de la Lidl ? Nu se poate pe banii noștrii cum vrem noi , numa cum vrea un anumit grup? Să scoatem tot , băltoaie și canal de dejecții pe mijlocul străzii să fim in Ev Mediu Timpu cred că asta vrem da nu știm că sîntem mulți da ......

  sus(30)sus(1)
 3. PSD a-ti votat. PSD aveti. Toti oamenii competenti care au fost in administratia publica, au fost dati de-o parte cand a intrat Neseleanu pe fir.
  Puteti face cate hartii si petitii vreti, voi chiar credeti ca il intereaseaza pe ei?

  sus(34)sus(2)

Lasă un răspuns