taxi gherla telefon
mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon excavator gherla dej cluj
telefon femeie

Telefoanele fixe fără fir pot cauza probleme, iar deținătorii pot fi amendați – VIDEO

O campanie de informare cu privire la deţinerea, punerea în funcţiune şi utilizarea telefoanelor fixe wireless de tip DECT 6.0 fără marcajul CE (Conformitate Europeană) este derulată de ANCOM.

Echipamentele fără marcaj CE, care provin de regulă din afara Uniunii Europene şi nu respectă standardele de alocare a frecventelor radio la nivel european, provoacă interferenţe prejudiciabile serviciilor de comunicaţii mobile, iar utilizarea lor poate fi sancţionată conform legii.

Acţiunile de monitorizare şi control a spectrului radio efectuate de echipele tehnice ale ANCOM au evidenţiat o creştere semnificativă a cazurilor de interferenţe cu serviciile de comunicaţii mobile (telefonie şi internet) cauzate de utilizarea telefoanelor fixe wireless de tip DECT 6.0 fără marcaj CE de către utilizatori persoane fizice. Doar în prima jumătate a acestui an, numărul telefoanelor de tip DECT 6.0 care au provocat interferenţe prejudiciabile serviciilor de comunicaţii mobile a crescut cu mai mult de 50% faţă de numărul total de cazuri raportate anul trecut.

Telefoanele DECT 6.0 fără marcaj CE

Telefoanele fixe de tip DECT 6.0 fără marcaj CE provin în cea mai mare parte din Statele Unite ale Americii, Canada sau state din Asia şi sunt destinate utilizării în aceste ţări.

În cele mai multe dintre cazurile identificate şi soluţionate de ANCOM, telefoanele fără marcaj CE au fost introduse în România de către persoane fizice care au călătorit pe continentul american sau au ajuns în ţară fiind trimise de alte persoane, în general rude ale utilizatorilor. Ele erau folosite în locuinţe particulare, pentru uz personal.

De ce produc interferenţe

Telefoanele fixe fără fir de tip DECT 6.0 funcţionează în benzi de frecvențe care în România sunt destinate altor servicii, şi anume celor de telefonie mobilă şi internet mobil de bandă largă de generaţia a treia. În momentul în care un astfel de aparat neconform este pus în funcţiune pe teritoriul României, el produce interferenţe care perturbă funcţionarea serviciilor de telefonie mobilă.

Ce se întâmplă când se produc interferenţe

Atunci când o staţie de bază pentru telefonie şi internet mobil este afectată de o asemenea interferenţă, se produc o serie de efecte în cascadă: staţia de baza îşi restrânge zona de acoperire, numărul utilizatorilor care pot folosi serviciul de telefonie sau internet mobil în zona respectivă scade semnificativ, apelarea devenind uneori imposibilă, iar apelurile în curs se întrerup.

În cazuri extreme, interferenţele cauzate de aceste tipuri de telefoane pot afecta apelarea numerului de urgenţă 112. Resursele de spectru radio sunt limitate, iar interferenţele prejudiciabile asupra acestei resurse pot afecta, direct sau indirect, orice cetăţean.

De reţinut

Utilizatorii care deţin telefoane fixe wireless de tip DECT trebuie să verifice existenţa marcajului CE pe aparat. În cazul în care acesta nu există, utilizatorii trebuie să scoată imediat aparatul din funcţiune (atât terminalul portabil cu acumulatori/baterii, cât şi staţia de baza a acestuia care poate fi cu acumulatori/baterii sau poate fi conectată la o sursă de alimentare de la reţeaua electrică).

Telefoanele DECT 6.0 fără marcaj CE pot produce interferenţe prejudiciabile serviciilor de comunicaţii electronice în momentul în care sunt conectate la sursa de energie.

Şi alte tipuri de echipamente radio pot afecta serviciile de telefonie mobilă atunci când nu au marcajul CE: telefoane mobile, echipamente de supraveghere a copiilor (baby monitoare), desktop PC, tablete, laptopuri, telecomenzi radio, routere, jucării teleghidate prin radio, drone, console şi controllere pentru jocuri video etc. Şi unele echipamente non-radio pot cauza interferenţe în lipsa marcajului CE: corpuri de iluminat, întrerupătoare automate, echipamente electrocasnice, telecomenzi cu infraroşu etc.

Sancţiuni aplicabile

În cazul în care cei care deţin astfel de echipamente continuă să le folosească, sunt încălcate prevederile Hotărârii Guvernului nr. 740/2016 privind punerea la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor radio, fapta fiind sancţionată cu amendă contravenţională cuprinsă între 500 şi 5.000 lei.

Mai multe informaţii privind echipamentele electronice şi electrocasnice neconforme, marcajul CE şi obligaţiile care le revin producătorilor, distribuitorilor şi consumatorilor sunt disponibile pe website-ul ANCOM.

video, în continuare

sus(0)jos(4)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon apartament chirie gherla

Lasă un răspuns