taxi gherla telefon
mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon excavator gherla dej cluj
ordongos szamosujvar gherla ungaria

Taraful „Ördöngös” din Gherla în finala unui concurs TV de talente în Ungaria – VIDEO

Taraful „Ördöngös” al Fundaţiei „Téka” din Gherla a evoluat cu succes în finala concursului TV de interpretare „Fölszállott a páva” (Păunul și-a luat zborul, lb. maghiară) din Ungaria.

În cadrul concursului desfășurat la Budapesta și destinat comunităților maghiare din România, Serbia, Ucraina, au fost prezentate piese de folclor în patru categorii: solişti vocali, instrumentişti, dansator solo şi perechi de dansatori şi ansambluri, manifestarea artistică având că scop valorificarea şi păstrarea tradiţiilor populare şi descoperirea de noi talente din domeniul muzicii şi dansului popular. Pe 29 decembrie 2017, televiziunea Dună TV a transmis în direct finala competiției, în care a intrat și taraful din Gherla.

Cei şase membri au trecut cu brio de preselecții, apoi au intrat în semifinale și în cele din urmă, în marea finală. Ei au prezentat în concurs melodii din comună Buza, din Fizeșu Gherlii și Huedin.

Evoluția din finală a tarafului „Ördöngös” a fost apreciată cu note de 9 și 10 de juriul format din specialişti şi cercetători din domeniul folclorului, iar spectatorii și telespectatorii au putut vota prin SMS favoriții.

ordongos szamosujvar gherla ungaria

capturi foto, video: Duna TV

A fost o mobilizare pentru prietenii, cunoscuții, familiile și colegii tinerilor instrumentiști de la liceul cu predare în limba maghiară din Gherla. „Am anunțat la școală prin stația de radio despre acest eveniment și i-am îndemnat pe toți să sprijine taraful, iar acest lucru a contat foarte mult în rezultatul final” spune Melinda Szekely, diriginta clasei în care învață cei mai mulți dintre membrii formației.

În cele din urmă, taraful din Gherla s-a clasat pe locul al II-lea, un rezultat foarte bun, care i-a dezamăgit puțin pe concurenți, dar care le va da motive că la ediția de anul viitor a concursului să fie și mai buni. De menționat și faptul că au concurat cu instrumentiști mai maturi și mai experimentați, „Ördöngös” fiind printre cei mai tineri participanți.

Ei sunt a treia generație că taraf muzical la Fundația Teka, fiind elevii primului ansamblu, „Harmadik”. În urmă cu două ediții și „Harmadik” a ajuns în finala aceluiași concurs.

Orchestra „Ördöngös” a fost înfiinţată în urmă cu doi ani, dar membrii ei, cu vârste de 16-18 ani, cânta de mici. Membrii sunt originari din Gherla și Sic, iar lor li s-a alăturat un student de lângă Târgu Mureș: Szabó Boglárka – vocal, Miklóși Hunor – primaș, Szabó Bence – primaș, Filep Zoltán Balázs – braci, Szabó Szilárd Sándor – contrabas, Szigeti Nimród Szilamér – contrabas.

„A fost o satisfacție pentru elevii noștri să ajungă până în finală. A fost un mare efort intelectual și fizic, au făcut mai multe drumuri la Budapesta, au trebuit să se acomodeze cu studiourile de filmări, au fost zile întregi de muncă grea, de repetiții. Acolo s-au întâlnit cu cei mai buni în domeniu, ca dansatori și muzicanți. Pentru ei înseamnă foarte mult acest rezultat, această participare, la o vârstă foarte tânăra și va conta foarte mult în afirmarea lor profesională”, mai spune Melinda Szekely. „Participarea la concurs nu le-a afectat programul de la școală și nu au lipsit de la ore. Este un rezultat deosebit obținut de ei, sunt o mândrie pentru liceul nostru, pentru fundația Teka și pentru Gherla”.

Szekely Csaba

video, în continuare

 

sus(39)jos(15)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon apartament chirie gherla

Lasă un răspuns