Chiar de la începutul anului, Fundaţia „Kallós Zoltán” din Răscruci, comuna Bonţida, a stabilit deja programul obişnuitelor tabere.
Este vorba de tradiţionalele perioade de petrecere a verii în compania artei populare şi folclorului, fundaţia de pe Valea Someşului Mic fiind cunoscută şi apreciată mai ales prin valorificarea şi popularizarea valorilor folclorice maghiare din zona Câmpiei, acordând o mare atenţie şi instruirii muzicale a copiilor.
Sejururile din timpul vacanţei de vară oferă copiilor şi tinerilor noi posibilităţi de a face cunoştinţă cu jocurile populare de pe meleagurile clujene, dar şi cu frumoasele cântece populare. Prima serie se derulează în perioada 1-8 iulie 2023 şi se adresează tinerilor. Va urma tabăra de creaţie pentru familişti organizată în intervalul 24 -30 iulie, unde copiii învaţă noi meşteşuguri populare împreună cu părinţii lor şi la care de obicei participă şi mulţi amatori din afara judeţului Cluj. Arta populară şi meşteşugurile populare au și o tabără separată, mai precis în perioada 31 iulie – 6 august. Seria taberelor se încheie cu cea mai aşteptată acţiune de vacanţă, adică cea rezervată muzicii şi dansului popular, planificată în intervalul 6-13 august şi la care se aşteaptă o prezenţă mare, aşa cum s-a întâmplat şi în anii trecuţi, când cursurile organizate de gazde au fost onorate şi de străini.
Fundaţia „Kallós Zoltán” din Răscruci dispune de o bază materială bogată şi diversificată pentru desfăşurarea activităţilor educaţionale, organizând chiar şi o devărată şcoală de instrumente muzicală în municipiul Cluj-Napoca, de unde în ultimii ani s-au evidențiat multe talente, unii instrumentişti făcând parte din tarafurile de muzică populară înfiinţate la Cluj-Napoca sau la Gherla.
Szekely Csaba
foto: Facebook