hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata

sic mestesug

Tabără internaţională de iconari la Nicula

Localitatea Nicula din comuna Fizeşu Gherlii este cunoscută în toată ţara, dar şi peste hotare, mai ales prin Sfânta Mănăstire şi prin valoarea icoanelor pe sticlă.

Dar, puţini ştiu că în pitoreasca localitate din împrejurimile municipiului Gherla se organizează şi tabere de vară, chiar şi cu caracter internaţional.

La sfârșitul lunii iulie a avut loc Tabăra internaţională de iconari, dersfăşurată într-o locaţie pitorească din Nicula. Sub supravegherea artistei Martaian Ermone Zabel, timp de o săptămână, acolo s-au instruit în arta icoanelor armeneşti un număr de opt cursanţi, majoritatea femei din România şi Ungaria.

sic mestesug

Martaian Ermone Zabel este născută în oraşul Gherla, unde şi-a terminat studiile liceale, iar în prezent trăieşte la Budapesta, unde conduce Cercul artiştilor Plastici din cadrul Centrului Cultural Armean din capitala Ungariei. A avut mai multe expoziţii personale de icoane armeneşti în ţara noastră şi în Europa. Recent a fost prezentă cu lucrările sale şi la cea de a VI-a ediţie a Festivalului „Strada Armenească” de la Bucureşti, unde icoanele realizate de artistă s-au bucurat de mare succes.

La sfârşitul săptămânii trecute, Martaian Ermone a însoţit la Gherla o mică delegaţie de americani şi mexicani, care a asistat la obişnuita slujbă duminicală din Catedrala Armenească oficiată de preotul paroh Küsmödi Attila, după care a vizitat capela în care este expusă pictura „Coborârea lui Isus de pe Cruce”. Cu ocazia deplasării în oraşul de pe Someş, delegaţia la care s-a mai adăugat un turist polonez, s-a întâlnit şi cu membrii comunităţii armeneşti din localitate.

Szekely Csaba

sus(1)jos(0)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns