taxi gherla telefon
mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon
cercetasi gherla sanmartin

Tabără în stil trib indian la Sânmartin, cu cercetașii din Gherla – FOTO

De o săptămâna a început şcoala, dar pentru cercetaşii din Gherla abia acum s-a încheiat campul de vara. Oare cum e posibil acest lucru?

Explicația o dă Kasza Rozsa, liderul centrului local scout. „Un proiect începe cu conceperea lui, apoi continuă cu organizarea premergătoare a programului, urmează programul în sine, iar apoi după terminarea lui, încep lucrările de evaluare, precum şi cele de curăţare şi depozitare a materialelor şi echipamentelor folosite. Astfel am ajuns ca tabăra de vara, începută în 25 august să ia sfârşit abia pe 18 septembrie. Acum suntem pregătiţi pentru tabăra din 2018!”

Anul acesta, echipa de cercetaşi nr. 51 „Czetz Janos” din Gherla a ales ca locaţie satul Sânmartin, aproape de pădure, unde timp de 14 zile a păşit pe „tărâmul indienilor americani”. Au construit un mic sat indian, sub îndrumarea căpeteniei şi au încercat să fie cât mai „indieni” posibil: au ridicat corturile tipi, au fost la „vânătoare de bizoni”, au primit nume după calităţile fiecăruia. Învăţând zi de zi de la „bătrânii” tribului şi de la „şamanul înţelept”, au ajuns să formeze un trib unit şi bine conturat.

cercetasi gherla sanmartin

La sfârşitul taberei, în ziua porţilor deschise, au sosit în vizită mulţi părinţi, cu fraţii şi surorile, bunicii şi prietenii, Cu toţii au fost curioşi să vadă micul „trib indian” din Sânmartin. Au constatat că indienii au mereu voie bună, sunt jucăuşi şi totuşi ordonaţi, că mereu au un zâmbet şi un cuvânt bun pus deoparte, că gătesc şi mănâncă bine, dar mai ales că s-au obişnuit atât de bine cu viaţa în trib încât nu-şi mai doresc neapărat să se întoarcă acasă.

cercetasi gherla sanmartinDupă închiderea oficială a poveştii cadru, care a oferit decorul educativ pentru acest câmp, cercetaşii s-au pregătit pentru ceremonia de evaluare a anului cercetăşesc 2016-2017 şi pentru deschiderea oficială a anului următor. În acest cerc de sărbătoare au depus jurământul şi au fost acceptaţi în comunitatea de cercetaşi 16 tineri şi un adult, iar în cercul simpatizanţilor au fost primiţi încă doi părinţi energici.

Motto-ul cercetaşilor este „Creăm o lume mai bună”, iar pentru anul acesta pregătesc mai multe noutăţi. Printr-un parteneriat cu Liceul cu predare în limba maghiară, vor derula un program educaţional non-formal, pe tot parcursul anului şcolar, dedicat elevilor claselor II-IV.

Apoi vor începe un proiect educaţional cu totul nou pentru grupa de vârstă exploratori – clasele de liceu. Se fac pregătiri şi pentru a III-a ediţie a Campului Schiorilor şi a XIX-a ediţie a Concursului Naţional de scris Runic, cel mai vechi proiect naţional al asociaţiei din Gherla.

 

sus(9)jos(1)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon apartament chirie gherla

Lasă un răspuns