taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
gama optic gherla ochelari rabla oftalmologie analize medicale dej cluj
apartament vanzare gherla
apartament vanzare gherla
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla angajare infirmiera camin varstnici rebeca santioana taga gherla cluj creare site web gherla dej cluj
ziua copilului copii

Tabără de comunicare în limba română pentru copiii de etnie maghiară din Gherla și împrejurimi

70 de copii de etnie maghiară au luat parte la activitățile taberei organizată în acest an de echipa Fundației Teka din Gherla, cu sprijinul unor cadre didactice a căror limba maternă este româna.

Scopul taberei a fost de a-i determina pe copii să comunice în limba română. Grupul din acest an a fost format din copii din oraș și din împrejurimi, iar activități au avut loc zilnic, între orele 10-17. Oaspeții din alte părți au fost cazați la internatul fundației.

Acestă tabără s-a născut datorită faptului că în ultimii ani s-a constatat că foarte mulți  copiii maghiari nu reușesc să vorbească sau să scrie în limba română, ci doar memorează subiecte şi le redau apoi mecanic. Copiii nu se mai joacă împreună în fața blocului sau pe ulițe. Copiii de etnie maghiară sunt puși în situația de a vorbi în limba română doar în institiții (grădinițe sau școli) și întâmpină dificultăți de comunicare. Fundația Teka a venit cu ideea taberei, inițial pentru elevii din clasele primare, iar apoi au fost acceptați și copii de gradiniță și gimnaziu.

Pe perioada taberei, copiii au fost împărțiți în cinci grupe, în funcție de vârstă, și au purtat brățări distincte. Fiecare grupă a avut un cadru didactic coordonator, care a organizat activități de comunicare, dar și activități distractive.

Majoritatea activităților s-au desfășurat la Liceul Teoretic ”Kemény Zsigmond”, cunoscut sub denumirea de liceul maghiar.

După ora 17, copiii din oraș plecau acasă, iar pentru cei rămași, organizatorii taberei Fodor Emőke și Rariga Imola, cu ajutorul angajaților de la Fundația Teka, au organizat diferite activități distractive.

Luni, educatoarea Claudia Cornea a organizat o activitate muzicală, ea fiind cunoscută drept o inovatoare în acest domeniu. Marți, copiii au luat parte la activități meșteșugărești, iar miercuri au vizitat muzeul Kallós din Răscruci. Aici, directorul instituției, Balla Ferenc, le-a arătat copiilor valorile populare maghiare, românești și săsești, denumind exponatele în ambele limbi. Copiii au fost foarte entuziasmați și au reținut foarte multe cuvinte. Joi au participat la un concurs sportiv, un traseu aplicativ organizat la centrul de echitație Tekaram din Băița, care aparținde fundației.

Activitățile de comunicare au fost diferite de la grupă la grupă. Cei mai mici, preșcolarii, s-au jucat, au desenat și au cântat cu Iulia Moldovan, ajutată de două voluntare, Horváth Emőke si Molnos Zita. Echipa portocalie a fost coordonată de educatoarea Claudia Cornea. Grupa ei fost alcătuiă mai ales din elevi din clasa pregătitoare. Educatoarea a organizat activități variate, având mai multă experiență, fiind a patra tabără în care lucrează cu copiii maghiari. Învățătoarea Gabriela Nicula a fost la prima experiență, dar a îmbinat armonios activitățile școlărărești cu cele distractive. Învățătoarea Ionela Sabo a organizat pentru grupa galbenă activități foarte variate: de la cele digitale, la lucru manual, dramatizare, pictură, jocuri de rol.

Adolescenții, de felul lor mai reticienți, au făcut partea din grupa neagră a învățătorului Sabo Ciprian. ”Domnul profesor a făcut tot ce este posibil să vorbim românește!”, au spus tinerii la final. ”Nu este ca la școală, este foarte interesantă munca în echipă. Se poate să venim și la anul?”

Intersant în acest proiect a fost organizarea unui târg cu afișe, reclame și produse realizate de elevi.

În ultima zi, activitatea ”căutarea de comori”, a fost foarte agreată de copii.

„Mulțimim cadrelor didactice implicate, deoarece pe lângă munca depusă au reușit să realizeze o atmosferă plăcută, copiii plecând acasă cu amintiri foarte plăcute. Au prins aripi, au prins încredere în forțele proprii- pot vorbi românește, nu este așa de greu. Mulți s-au înscris deja pentru tabăra din anul viitor, iar Fundația Teka din toamnă va porni alte proiecte interculturale”, spune Fodor Emoke, reprezentantul Fundației Teka.

foto: arhiva

sus(14)jos(2)
apollo livada mobila angajare muncitor angajare sofer tir gherla dej cluj

Faci un comentariu sau dai un răspuns?