gama optic ochelari gherla magazin service dej cluj
locuri de munca iclod fabrica calorifere
salon frizerie gherla ure telefon
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj asociatia pro vita
accident tren bariera sannicoara apahida cluj 1998

Știrile zilei de 5 ianuarie de altădată – monede de argint găsite la Țaga, un mistreț bun de salam salvat, scaune la Combinat, grav accident de tren – VIDEO

Ziarele din vremurile trecute și arhivele video ne permit acum o trecere în revistă a știrilor din această zi. Cum site-uri de știri locale încă nu existau în acei ani, articolele publicate pe hârtie își găsesc azi locul în galeria știrilor online de altădată.

În 1963 la Țaga se descoperise un tezaur cu monede romane de argint. În 1964, la Combinatul de Prelucrare a Lemnului se producea un scaun pe minut. În 1971, se înființa Clubul Tineretului la Gherla, iar un mistreț, numai bun de salam, a fost salvat de un om milos. Aflaăm cum a fost noaptea de revelion la spitalul din oraș în 1993, despre oaspeți din America la Penitenciar în 1994, un campionat de mini-fotbal și un grav accident de tren din primele zile ale anului 1998.

TEZAUR ROMAN DESCOPERIT LA ȚAGA

În urma unor săpături făcute în grădina sa, colectivistul Nicolae Cociş din comuna Ţaga, raionul Gherla, regiunea Cluj, a descoperit un vas cu 670 monede romane de argint. El a înştiinţat despre această descoperire muzeul raional Gherla.

Specialiştii care s-au deplasat la faţa locului au constatat că ele au fost emise în perioada împăraţilor Vespasian – Gordian III, iar locul unde au fost găsite este o importantă aşezare din epoca romană.

În prezent, tezaurul se află la Muzeul de istorie din Cluj pentru a fi conservat şi studiat

ziarul Munca, 5 ianuarie 1963

 

SCAUNE PESTE PLAN LA CPL GHERLA

Inginerul Constanţa Lupu, care a absolvit facultatea de industrie a lemnului din Braşov în 1958, a fost numită recent în fruntea unei secții a Combinatului de Prelucrare a Lemnului din Gherla.

combinat lemn gherla 1964 cpl constanta lupu

În fabrica modernă, dotată cu mașini automate, se produce câte un scaun în fiecare minut. Secția condusă de Constanța Lupu, în concursul de muncă lansat pentru aniversarea a 20 de ani de la eliberare, a decis să realizeze 5000 de scaune peste plan, 700 dintre ele din materii prime recuperate

revista Dolgozo no, 5 ianuarie 1964

 

NOI CLUBURI ALE TINERETULUI

Noi puncte de înâlniri ale tinerilor au fost inaugurate la Gherla şi Baia Mare. Clubul din Gherla este dotat cu aparataj modern.

club tineret gherla 1970

Sala de spectacole va găzdui reprezentaţii teatrale, concerte, simpozioane, mese rotunde, întâlniri cu oameni de artă şi cultură (o primă întâlnire: cu scriitorii din Cluj), cu alte personalităţi de seamă ale vieţii cultural-ştiinţifice. Pe lângă preocupări ca cele de mai sus, clubul din Baia Mare şi-a creat şi secţii de automobilism, culturism, cinefilie etc.

ziarul Scânteia Tineretului, 5 ianuarie 1971

 

UN MISTREȚ BUN DE SALAM?

Cu vreo doi ani în urmă, vânătorul Gheorghe Lupşa din Gherla a întâlnit un cioban care găsise doi godaci de mistreţ abia aduşi pe lume într-un hăţiş de pădure. Ciobanul i-a dat unul dintre ei, căruia vinătorul a început să-i dea lapte cu biberonul. Încet, încet, mistreţul s-a obişnuit cu gazda, găsindu-şi culcuş în dulapul unde se afla rucsacul vânătorului. După ce s-a făcut mai mare, Ghiţă a fost dus în coteţul lui. Acum are 140 de kilograme. Un vecin spunea că e numai bun de… făcut salam. Dar gazda, vânătorul, nici gând n-are de-aşa ceva. El intenţionează să-l redea unei rezervaţii naturale. Cine se înscrie la cuvânt?

ziarul Scânteia, 5 ianuarie 1971

 

REVELION ÎN CAMERA DE GARDĂ

Medicul pediatru Cornel Zehan, de la Spitalul orăşenesc Gherla, lucrează la această unitate sanitară de 22 de ani. De atâta timp face naveta din Cluj-Napoca. Drumul parcurs în această perioadă însumează zeci de mii de kilometri. Nu a fost ușor, mai ales în condițiile iernii. Dar omul în halat alb își face cu conștinciozitate datoria. Iată-l și în noaptea de Revelion în camera de gardă a spitalului gherlean.

„Cred că în cei 22 de ani, puține revelioane au fost fără mine”, ne mărturisea la cumpăna anilor distinsul medic. „Dar niciodată nu am făcut problemă din aceasta. Dimpotrivă, eu am fost de gardă și de paști, și de Crăciun. Niciodată nu au fost evenimente, de altfel nici în noaptea revelionului.”

1994 spital gherla

foto: arhiva/ Jani Lenard

Atât putem consemna: în orașul Gherla, în anul 1992, am avut foarte puține nașteri. Poate în 1993.

Deși spitalul din Gherla are o dotare veche, depășită, la rezultate se apropie totuși de cele ultradotate. Numai marea profesionalitate a medicilor mai ține această unitate sanitară pe picioare. Fondurile alocate ajung cât să-l țină de azi pe mâine. Poate anul 1993 le va aduce ceva fonduri și… bucurii. Cu aceste gânduri au întâmpinat medicii și asistenții sosirea lui 1993.

Szekely Csaba, ziarul Adevărul de Cluj, 5 ianuarie 1993

 

UN AMERICAN LA PENITENCIARUL GHERLA

Printre cei mai dragi oaspeți ai Penitenciarului Ghera se află și Karen Rose din SUA, venită special în România să contribuie la educația moral-religioasă a deținuților.

karen rose

Încă din septembrie, ea se găsește într-o lucrare de expresie creștină. La întâlnirile săptămânale are loc o prelegere biblică, urmată de un program de muzică creștină, susținută de vocea cadă a oaspetelui american.

1994 penitenciar gherla

Acesta spune că s-a îndrăgostit deja de România și poporul român, iar misiunea creștină din Penitenciar este concretizarea unor proiecte pentru viitorul apropiat.

Szekely Csaba, ziarul Adevărul de Cluj, 5 ianuarie 1994

 

TURNEU DE MINIFOTBAL LA GHERLA

Pentru prima dată s-a organizat în timpul iernii campionatul oreășenesc de minifotbal la Gherla. Profitând de timpul deosebit de prielnic, pe terenul Liceului Teoretic „Petru Maior” s-au întrecut șase echipe: Olimpia I și II, Veteranii I și II, Apollo și Dinamo II. Meciurile au avut o durată de 60 de minute (două reprize a câte 30 minute), iar echipele au fost formate din 5+1 jucători.

Spectatorii prezenți în număr mare în jurul terenului au avut ocazia să asiste la partide deosebit de spectaculoase, încheiate cu goluri multe. Trei echipe au acumulat 10 puncte, în final pe primul loc clasându-se Olimpia I.

Turneul a constituit pentru componenții divizionarei C Olimpia un bun prilej de a începe pregătirile înaintea reîntâlnirii cu conducerea tehnică

Szekely Csaba, Adevărul de Cluj, 5 ianuarie 1998

 

ACCIDENT MORTAL DE TREN – OPT MORȚI

Sâmbătă, 3 ianuarie, acceleratul 1824, care circula pe relația Cluj-Craiova – București, în jurul orei 10.28 a ajuns în dreptul barierei Sânnicoară, în plină viteză. Se lăsase o ceață deasă. Două căruțe se îndreptau spre Sânnicoară, ignorând atât semnalele acustice, cât și cele luminoase. Prima căruță a apucat să treacă. Cea de-a două însă a fost izbită în plin. Toți cei opt oameni aflați în căruță, aparținând aceleiași familii, au fost făcuți zob. Lingurar Marcu (51 de ani) și Mândra (47 de ani), împreună cu copiii lor Lămâița (23 de ani), Armeanca (26 de ani), Rupi (25 de ani), Dolar (1 an) și Pitic (șase luni) au murit pe loc. La fel și Lingurar Elisabeta (50 de ani) din Jucu. În urma coliziunii a supraviețuit doar calul, a ținut să precizeze maiorul Mureșan, ofițer de serviciu la Poliția TF.

În scurt timp, locomotiva a fost schimbată și trenul și-a continuat drumul.

ziarul Adevărul de Cluj, 5 ianuarie 1998

video gherla info

video: Arheolog TV

tractari auto gherla dje cluj telefon productie video gherla relcama marketing publicitate adhub

Lasă un răspuns