Dacă în zilele noastre, 1 mai înseamnă ieșire la iarbă verde, la mici ori în mini-excursii, nu la fel era și pe vremuri. În zilele de 1 mai sau 23 august se organizau mitinguri în toate orașele din România, parade militare la București, urmate de spectacole grandioase. La Gherla aveau …
Vezi mai mult »Recent Posts
mai, 2018
aprilie, 2018
-
10 aprilie
Orchestra de muzică țigănească din Gherla în 1928
O poză din anul 1928, cu orchestra de muzică țigănească din Gherla. Fotografia a fost realizată de Eugen Bordan, un fotograf stabilit la Cluj, care a ajuns de multe ori și pe la Gherla. Nepoata acestuia a descoperit fotografiile de arhivă și a trimis imaginea alăturată.
Vezi mai mult »
ianuarie, 2018
-
7 ianuarie
Gherla și primele blocuri – când s-a construit blocul tău
Gherla, orășelul de pe Someșul Mic, a fost câteva sute de ani o așezare cu aspect rural, în care impunătoarele case armenești din zona centrală au dat farmecul localității. Abia spre sfârșitul anilor ’50 a început construcția de blocuri de locuințe, care a presupus, de multe ori, demolarea unor case …
Vezi mai mult »
noiembrie, 2017
-
26 noiembrie
Petrecere la Gherla acum 10 ani, în club X-tacy – VIDEO
Era anul 2007 când încă la Gherla se mai petrecea în weekend. Aproape de gară, pe strada Trandafirilor, lângă piață, a funcționat câțiva ani Clubul X-tacy.
Vezi mai mult »
octombrie, 2017
-
13 octombrie
Explozie la Gherla – cum și când a fost demolat obeliscul din parcul central
Un obeliscul a fost construit în 1941 în parculețul din centrul orașului Gherla în timpul administraţiei maghiare, dedicat „eroului necunoscut”. fotografii din parcul din centrul oraşului la Gherla, din perioada 1942-1944. După sfârşitul războiului, pe vârful obeliscului a fost montată o stea, simbol al comunismului sovietic. Era undeva prin anul …
Vezi mai mult » -
8 octombrie
Cum arăta școala de la țară pe vremuri – Sic, Bonțida, Buza, Fundătura, Orman, Salatiu, Sântioana, Pruneni, Stoiana, Sucutard, Cornești
O serie de fotografii de arhivă, cu sediile şcolilor rurale din zona Gherla – de la Sic (1905), Buza (1910), Bonţida, Corneşti, Fundătura, Orman, Salatiu, Sântioana, Pruneni, Stoiana, Sucutard (aproximativ 1930-1940), ne permit azi să vedem cum se făcea școală la sat, pe vremuri. Dintr-un volum tipărit în 1937 aflăm …
Vezi mai mult »
septembrie, 2017
-
10 septembrie
Gherla, 9 septembrie 1940 – trupele maghiare ocupă orașul – VIDEO
9 septembrie 1940 – trupele maghiare intră în orașul Gherla, iar în centru are loc o ceremonie de preluare a administrației locale. In fotografiile de arhiva, tancurile CV33 fabricate în Italia mărșăluiesc prin oraș și în centru. Cu puține zile înainte, pe 30 august, România a fost sfârtecată prin Dictatul …
Vezi mai mult »
august, 2017
-
20 august
Fotbal la Gherla în 1944, cu echipa naziștilor
O fotografie de arhivă, datată aproximativ 1944, surprinde echipa de fotbal din Gherla, care juca acasă un meci cu echipa nemților. În imaginea îngălbenită de vreme se observa în partea stângă, ofițerul SS care a asistat la meciul dintre echipa locală și nemții ajunși cu linia frontului in Transilvania. Germanii …
Vezi mai mult » -
15 august
Mănăstirea Nicula pe la 1900
Mănăstirea Nicula – important centru de pelerinaj din Ardealul de Nord. Biserica mănăstirii a adăpostit de-a lungul timpului renumita icoană pictată în anul 1681 de meșterul Luca din Iclod. Conform unui proces-verbal întocmit de ofițeri austrieci, icoana ar fi lăcrimat între 15 februarie și 12 martie 1699.
Vezi mai mult »
iulie, 2017
-
23 iulie
Gherla, la ștrand în 1984
De la mijlocul anilor ’80 s-a deschis pentru locuitorii din Gherla noul ştrand, în parcul mare, lângă Someş. Era perioada de transformare a oraşului, când demolările de case pentru construcţia de blocuri era în toi mai peste tot. Dacă aveai cumva ghinionul să locuieşti într-o casă unde un arhitect prea …
Vezi mai mult » -
6 iulie
Gherla, 1970 – Restaurantul Transilvania – Complexul Comercial
Mai multe case vechi au fost demolate la Gherla spre sfârşitul anilor ’60 pe strada Bobâlna pentru a face loc „modernizării”. S-a construit aici Restaurantul Transilvania, cunoscut de localnicii vremurilor trecute sub numele „Catanga”. Lângă el, un bar-bufet, iar alăturat, Complexul Comercial Transilvania, în 1969, aşa dupa cum se observă …
Vezi mai mult » -
2 iulie
Sărbători armeneşti la Gherla de-a lungul timpului – GALERIE FOTO
Sărbătoarea Sf. Grigore Luminatorul la Gherla, în prima jumătate a secolului X, în fotografii de colecţie. La acea vreme, catedrala armenească din centrul oraşului era flancată de statuile din piatră ale celor 12 apostoli.
Vezi mai mult »
mai, 2017
-
6 mai
Gherla, primăria pe la 1910
Actuala clădire a primăriei a fost construită la începutul anilor 1900. In locul ei se afla înainte o casă în stil baroc, care a fost demolată. In fotgrafia de acum peste 100 de ani, datată aproximativ 1910, mai apare în partea dreaptă încă o casă, care a fost demolată şi …
Vezi mai mult »
aprilie, 2017
-
1 aprilie
Gherla, 1978 – lucrări agricole pe dealurile din jurul oraşului
Sfârşitul anilor ’70. Ogoarele erau arate până la ultima bucăţică de pământ. Erau vremurile când în România, importul de cereale, legume sau fructe era o noţiune necunoscută. Gherla devenise în scurt timp un oraş industrializat, prin combinatul de prelucrare a lemnului, fabrica de sticlă, fabrica de spirt, Formaţia de Construcţii …
Vezi mai mult »
martie, 2017
-
29 martie
Gherla, 1978. Curăţenie în parcul din centrul oraşului
In fotografie, un grup de muncitori mobilizaţi în Piaţa Libertăţii, la amenajarea zonei verzi. Dupa aproape 40 de ani, părculeţul din centrul oraşului s-a transformat într-o mică pădure. foto: http://www.photoarchive.minerva.org.ro
Vezi mai mult »
februarie, 2017
-
18 februarie
Gherla, 1984 – blocuri şi magazine. Se pregătea o nouă demolare
Mijlocul anilor ’80 la Gherla a fost dominat de lucrarile de constructie de blocuri in centrul orasului. O fotografie din 1984 surprinde ultimele zile ale cladirilor vechi de pe strada Avram Iancu, demolate in 1985 (pe partea dreapta, in imagine). In locul lor au fost construite blocuri de locuinte, pana …
Vezi mai mult »
ianuarie, 2017
-
15 ianuarie
Gara din Gherla, iarna 1941. „Taxi” cu trăsura
Aşa arăta gara veche din Gherla, prin iarna lui 1941. Clădirea a fost bombardată în octombrie 1944 şi apoi refacută. La acea vreme, „taximetria” se făcea cu trăsura. In fotografia a doua, cateva magazine de pe cealalta parte a drumului, intre care unul de vin si bere. Cladirile respective au …
Vezi mai mult » -
8 ianuarie
Gherla, iarna 1990, centrul oraşului, catedrala armenească
O fotografie din iarna anului 1990, în luna ianuarie, în centrul oraşului. După 27 de ani, parcă totul e la fel. Sau nu. foto: http://www.photoarchive.minerva.org.ro Intre timp, catedrala armeneasca, verde la acea vreme, a fost zugravita, s-a construit monumentul eroilor neamului langa rondul de flori din centrul parculetului, au aparut …
Vezi mai mult » -
8 ianuarie
Gherla, 1990, soseşte un camion cu ajutoare
Imediat dupa revolutia din decembrie 1989, in Romania, ca si la Gherla, au inceput sa soseasca camioane intregi cu ajutoare. Din Franta, Germania, Austria, Elvetia, Suedia, Danemarca, Olanda, Italia, oameni inimosi si asociatii de caritate, au simtit ca trebuie sa fie alaturi de romanii care au avut parte de lipsuri …
Vezi mai mult »
decembrie, 2016
-
28 decembrie
Gherla, iarna 1935 în parcul mare
Iernile nu mai sunt de cativa ani buni cum erau pe vremuri. Prima zapada cadea la inceputul lui decembrie, iar trei luni, pana pe la inceputul lui martie, era zapada serioasa. Pe masura ce anii au trecut, iernile au devenit tot mai sarace in ninsori. De exemplu, in luna februarie …
Vezi mai mult » -
11 decembrie
Gherla, 1992 – deţinuţii votează în penitenciar
Echipaţi în celebrele ţinute în dungi, deţinutii cu drept de vot din Penitenciarul Gherla voteaza în conditii speciale, la alegerile din România anului 1992. foto: http://www.photoarchive.minerva.org.ro Faimoasele haine dungate, simbol al ruşinii şi al gratiilor în spatele cărora erau cazaţi, au fost eliminate ulterior pentru că le cauzau puşcăriaşilor „umilință …
Vezi mai mult » -
10 decembrie
Gherla, 1990 – coadă la ziare
Daca pana in 1989, cozile la magazinele alimentare erau ceva banal, imediat dupa revolutie acestea s-au mutat la chioscurile de ziare. A avut loc o adevarata explozie a presei tiparite: au aparut zeci de ziare noi, care se vindeau ca painea calda. Cititorii erau avizi de informatie, iar la chioscurile …
Vezi mai mult »
septembrie, 2016
-
15 septembrie
Vizita lui Nicolae Ceauşescu la Gherla, în 1983 – GALERIE FOTO
Era 14 septembrie 1983, cand cuplul prezidential, Nicolae si Elena Ceausescu, a efectuat o vizita la Gherla. In aceeasi zi vizitasera Combinatul de Celuloza si Hartie de la Dej. Elicopterul a aterizat pe stadion, de unde cei doi s-au urcat intr-un ARO, au traversat orasul pe soseaua principala, unde au …
Vezi mai mult » -
10 septembrie
Castelul Kornis, Mănăstirea, in foto de arhiva şi un film din 1940 – VIDEO
Minunatul Castel Kornis de la Manastirea are o istorie de peste 400 de ani. Din pacate, pe masura trecerii timpului, constructia s-a degradat, iar azi a mai ramas in picioare o mica parte. Decaderea continua pe zi ce trece video: scurta istorie a castelului in fotografii din perioada 1865-1990 Frumusetea …
Vezi mai mult »
august, 2016
-
31 august
30-31 august 1990 – revolta deţinuţilor din Penitenciarul Gherla – GALERIE FOTO+VIDEO
Despre revolta din august 1990 a detinutilor din penitenciarul Gherla s-a scris foarte putin. Era la scurta vreme dupa ce romanii gustau libertatea si fiecare o intelegea in felul lui. In vara anului 1990 s-au declansat actiuni ale detinutilor din mai multe penitenciare din tara. Pe 30 august 1990, cativa …
Vezi mai mult »
iulie, 2016
iunie, 2016
-
18 iunie
Gherla, 1973 – la Gradina de Vară, bere şi Pepsi răcite cu gheaţă
Suntem in anul 1973, la Gradina de Vara, in parcul mare al orasului, la Restaurantul „Parc”. In acea vreme, singura bautura racoritoare occidentala acceptata in Romania de catre regimul comunist era Pepsi Cola. Se spune ca in anii ’80, compania Coca-Cola ar fi cotizat puternic la planurile pentru inlaturarea lui …
Vezi mai mult »
mai, 2016
aprilie, 2016
februarie, 2016
-
22 februarie
Gherla, şoseaua principală plină de noroaie, pe la 1905. Casa Gopcsa
foto 2: Google Maps
Vezi mai mult » -
14 februarie
Gherla, 1930. Recunoşti locul?
O carte postala tiparita la „Ilustratia” Gherla, în 1930, prezinta „Vila Dr. Suciu”. Locația actuală nu s-a schimbat prea mult. Se găsește la intrarea în parcul mare de pe strada Vasile Alecsandri, chiar lângă Canalul Morii.
Vezi mai mult » -
12 februarie
Ii recunoaşteţi? Sunt… din Gherla!
Numele lor este foarte cunoscut in Gherla, insa nu neaparat datorita prezentei lor fizice, ci… numelui pe care l-au dat unor strazi din oras. Este vorba de Alexandru Vlahuta, aici intr-o fotografie de colectie, la mijloc, incadrat de George Cosbuc si Elena Cosbuc (la stanga) si Alexandru Vaida Voievod si …
Vezi mai mult » -
2 februarie
Gherla, gara veche, la 1900
Pe 15 septembrie 1881 s-a inaugurat calea ferata Apahida – Gherla – Dej, cu o lungime de 46.7 km. Probele s-au făcut cu puţin timp înainte. „Primul tren a sosit in Gherla în săptămâna trecută şi a fost primit cu mare bucurie”, scria revista „Familia”, într-un număr din august 1881. …
Vezi mai mult »
ianuarie, 2016
-
24 ianuarie
Gherla, prin iarna anilor ’40
Fotografie făcută la Gherla, într-o iarnă, undeva prin anii ’40. Magazine pe actuala strada Avram Iancu. In spate se observă vârful bisericii reformate de pe strada Dragoş Vodă. Magazinele au fost demolate in anii ’60, iar în locul lor s-au ridicat blocuri de locuinţe – vezi mai jos foto din …
Vezi mai mult »
decembrie, 2015
-
8 decembrie
Băile Băiţa, anii ’70 – îi recunoaşteţi?
In fotografiile de mai sus, facute prin anii ’70, la Baile Baita, apar mai multe persoane, care venisera, mai mult ca sigur, la putina relaxare si, de ce nu, la o bere rece. Pozele sunt primite de la dl. Peti Luidort din Dej, care spune ca in acei ani era …
Vezi mai mult »
noiembrie, 2015
-
23 noiembrie
Gherla, 1979 – liceul Ana Ipatescu, fost Scoala Nr 1
Primul local al Scolii nr. 1 Gherla a fost cladirea de pe strada 23 august nr. 22 (azi 1 Decembrie 1918). Cladirea a devenit localul „Scolii de 7 ani mixta nr. 1” in toamna anului 1953. Incepand cu anul scolar 1961/1962 si-a schimbat denumirea in „Scoala de 8 ani Nr.1”. …
Vezi mai mult » -
15 noiembrie
Gherla, 1921 – pietruire cu piatră cubică pe str Stefan cel Mare
In anul 1921 a inceput pietruirea Pietei Unirii din Gherla, dar si a strazilor Regina Maria, Horea, Crisan etc. Din 1934 pana in 1935 s-au pietruit trotuare pe strazile Avram Iancu, Regina Maria, Regele Ferdinand, Piata Unirii, Mihai Viteazul, Stefan cel Mare, Dragos Voda, Regele Carol al II-lea. foto: Google …
Vezi mai mult » -
13 noiembrie
Gherla, 1940 – casa Sokol Adeodat, construita in 1764, acum Stomatologie
Casa Sokol Adeodat (acum stomatologie) este una dintre cele mai bine pastrate cladiri vechi din Gherla. Poarta este flancata de doi pilastri decorati cu panglici. La coltul cladirii, casa are o garda de roata care arata pe vremuri modul de folosire a domeniului public cand nu se facea distinctie intre …
Vezi mai mult »
octombrie, 2015
-
27 octombrie
Gherla, 1925 – școala de fete si tipografia diecezană
In localul unde azi funcționează Liceul Tehnologic era școala de fete, iar pe colț, librăria și tipografia diecezană, unde se tipărea ziarul „Curierul creștin”.
Vezi mai mult » -
24 octombrie
Gherla, 1930. Pe vremea când în oraş erau trei maşini
In anul 1927, in Gherla existau doar trei automobile! Acestea apartineau proprietarului Stela Stefanescu, cu numarul 3-DEJ, Societatii pentru ingrasarea porcilor Ajan Teodor, cu numarul 10-DEJ si proprietarului Frochlich, cu numarul 11-DEJ.* *Ioan Campean – Istorie, cultura, spiritualitate in spatiul gherlean, 2007
Vezi mai mult » -
22 octombrie
Gherla, 1907 – biserica greco-catolica
Prin anul 1904, episcopul Ioan Sabo a mijlocit de la Ministerul Cultelor al Ungariei suma de bani necesara pentru zidirea unei noi biserici parohiale intr-un loc mai central al orasului Gherla. Pe acel loc s-a zidit biserica in stil bizantin, dupa planurile facute de ingineri ministeriali de la Budapesta. Biserica …
Vezi mai mult » -
18 octombrie
Gherla, 1910 – libraria Andrei Todoran
Libraria si papetaria Andrei Todoran, la Gherla, prin 1910. Libraria cu tipografie a functionat intre 1881-1913, avand in acea vreme sediul in Piata Unirii nr. 13 (acum Piata Libertatii, Liceul Tehnologic – foto jos Google Earth). Intre anii 1866-1942, la Gherla au functionat nu mai putin de 6 tipografii, la …
Vezi mai mult » -
15 octombrie
Gherla, concurs UTC în 1989
„Tineretul orașului Gherla se manifestă tot mai plenar în muncă, familie și societate, este prezent și în formațiile sportive, cultural-artistice și de creație, își însușește cu perseverență politica partidului și legile țării, dovedindu-se o puternică forță, demnă de epoca în care trăim.” Aspect de la concursul Tineretul și legislația țării, …
Vezi mai mult »
septembrie, 2015
-
15 septembrie
Gherla si cafenelele de acum un secol: Cafeneaua Benyei de peste canal
Cafeaua servita la cafenea – un tabiet care era respectat cu sfintenie la Gherla si in urma cu 100 de ani. In parcul mare al orasului functiona cafeneaua Benyei. Clientii trebuiau sa traverseze poduletul de lemn pentru a ajunge la ea. fotografie: Gherla, aproximativ 1915
Vezi mai mult » -
12 septembrie
Povestea Cooperativei Lemnul din Gherla, care livra la export marfa milioane de dolari in RFG, SUA si Canada
Despre unitățile de producție din Gherla care produceau milioane de dolari, care țineau în viață zeci de familii din Gherla, și care, aproape peste noapte, după Revoluție, și-au închis în mod misterios porțile, azi, într-o scurtă poveste. Cooperativa „Lemnul” Gherla si-a inceput activitatea in 1970, cu 70 de salariati, repartizati pe …
Vezi mai mult » -
10 septembrie
Gherla 1988 – CAP Hasdate, la finalul campaniei agricole de vara
Finalul campaniei agricole de vara la CAP Hasdate, in 1988
Vezi mai mult »
august, 2015
-
18 august
Gherla, 1910 – Casa Karacsony (acum muzeul de istorie) – scurta poveste a familiei
Casa Karacsony (Karatsonyi) de pe strada Mihai Viteazu este cel mai valoros exemplu de locuinta baroca din Gherla. Cladirea a fost ridicata la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Strabunii familiei Karatsonyi au purtat numele armenesc Şnorkhian. Acest nume a fost transformat in Polonia in latinescul Gratianus, iar mai tarziu, in Moldova, …
Vezi mai mult »
iulie, 2015
-
19 iulie
Gherla, 1916 – terasa „Royal” si terasa „Coroana”
In anul 1929, proprietarul cafenelei „Royal”, Sily Sigismund, obtinea aprobarea pentru construirea unei terase, in fata cafenelei din Piata Unirii (actuala Piata Libertatii, din centrul orasului Gherla), conform cerintelor moderne, de marimea frontului cafenelei, din motivul ca vara publicul are absoluta nevoie de aer liber. In Piata Unirii au existat …
Vezi mai mult »
mai, 2015
-
26 mai
Gherla, 1988. Fabrica de chibrituri a CPL
Fabrica de chibrituri din cadrul CPL (Combinatul de Prelucrare a Lemnului), infiintata in 1983, cu echipamente tehnologice aduse din China /foto primite de la Paul
Vezi mai mult » -
19 mai
Gherla, 1990 – linghispir pe strada Victoriei, langa calea ferata
foto: Inge Morath /Magnum Photos
Vezi mai mult » -
12 mai
Gherla, 1974-1975 – amenajare teren sport la liceul „Ana Ipatescu”
foto din volumul Liceul „Ana Ipatescu” Gherla 1960-1990, de Mirela Nicola
Vezi mai mult » -
12 mai
Gherla, 1974-1975 – amenajare teren sport la liceul „Ana Ipatescu”
fotografii din volumul Liceul „Ana Ipatescu” Gherla 1960-1990, de Mirela Nicola
Vezi mai mult » -
10 mai
Gherla, 10 mai 1936 – festivitati in centrul orasului
fotografii primite de la Delia
Vezi mai mult » -
10 mai
Gherla, 10 mai 1936 – festivitati de ziua Romaniei in centrul orasului
foto primita de la Delia
Vezi mai mult » -
10 mai
Gherla, spectacol de Ziua Romaniei, 10 mai 1925
Pana in 1947, Ziua Romaniei era sarbatorita pe 10 mai.
Vezi mai mult » -
5 mai
Gherla, 1957. Afisierul cinema „Victoria”, la intrarea in parcul mare
In anul fotografiei, 1957, afisierul pentru filme si alte evenimente culturale se afla la intrarea in parcul mare (in prezent este agentia de voiaj in locul respectiv). Cinema „Victoria” functiona in cladirea din Piata Libertatii, unde mai tarziu a fost magazinul „Menaj”, apoi Galeria de Arta, iar in prezent este …
Vezi mai mult » -
4 mai
Gherla, 1986. In parc, la metrou?
Paul ne-a trimis o fotografie facuta in 1986, in parcul din centrul orasului, alaturi de un coleg de liceu. Ce pare a fi o gura de metrou, perfecta pentru un cadru memorabil, de tip occidental, in acele vremuri, avea de fapt destinatia de… toaleta publica. Cativa ani mai tarziu, aceasta …
Vezi mai mult » -
3 mai
Gherla, strada Clujului, 1988. Doar o Dacie in parcare
foto primita de la Paul
Vezi mai mult »
aprilie, 2015
martie, 2015
februarie, 2015
ianuarie, 2015
-
6 ianuarie
Gherla, 1940. Podul peste canal (acum zona „Conte”)
foto primita de la Delia
Vezi mai mult » -
4 ianuarie
Gherla, 1930. Actuala strada Avram Iancu
fotografie din colectia Kasza Antal
Vezi mai mult »