gama optic ochelari gherla magazin service dej cluj
locuri de munca iclod fabrica calorifere
casa vanzare gherla pret
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj
inundatii 1941 ardeal cluj

Știrile de altădată: inundații la Gherla în septembrie 1941, apele până la șosea, Candia și Țigănimea cele mai afectate

Ploi puternice au lovit în Ardeal, în toamna anului 1941. La începutul  lunii septembrie, ziarele scriau despre catastrofa care a produs pagube însemnate în mai multe localități, între care și la Gherla.

Gherla a fost lovită în mai multe rânduri de inundații, datorate și apropierii de Someșul Mic. Cele mai grele urmări le-au produs inundațiile din 1970, dar au mai fost inundații serioase, consemnate în ziarele acelor timpuri, în anii 1851, 1857, 1912, 1925, 1929, 1932, 1933, 1935, 1975, 1998, 2010.

foto: inundații la Gherla, în Candia, în anul 1932 / inundații în 1970, la ieșirea din Gherla spre Dej

inundatie gherla 1932 candia

1970 inundatii gherla

„Mari inundaţii în Ardealul de Nord – O mare parte din Cluj sub apă”, titra ziarul Țara, în ediția din 5 septembrie 1941. Despre același subiect scria și ziarul Universul, în aceeași zi.

Din cauza ploilor torenţiale căzute in ultimul timp, mai multe râuri din Transilvania s-au revărsat. Cartierele joase ale oraşului Cluj sunt inundate, din care cauză mai multe case şi fabrici au trebuit să fie evacuate.
În apropiere de Cluj, terasamentul liniei ferate a fost spălat de apele revărsate şi circulaţia a fost suspendată provizoriu. Alte trei linii ferate sunt în aceeaşi situaţie.
În oraşul Şimleul Silvaniei, peste 50 de case s-au prăbuşit şi alte 100 de case au suferit stricăciuni grave, din care cauză toate au trebuit să fie evacuate chiar peste noapte. Sub dărâmături au fost găsiţi doi morţi. În aceeaşi localitate, unele cartiere sunt complet izolate.
În locurile unde primejdia este mai mare, s-a făcut apel la concursul trupelor.

Detalii despre efectele inundațiilor de la Gherla au fost publicate în ziarul Ellenzek (Opoziția), care apărea la Cluj-Napoca, pe 4 septembrie 1941.

Potopul a ajuns la Gherla marți după-amiază, iar apele au acoperit partea orașului numită Candia, precum și cartierul țigănesc. Până după-amiază, apa ajunsese deja la podul de piatră de pe promenadă (aleea principală din parcul mare, n.r.) și apa era atât de mare încât băncile de pe alee erau scufundate.

Conducerea orașului, primarul Dr. Károly Tamásy, inginerul orașului Tódor Szilasi, căpitanul de poliție Emil Bereczky și comandantul lacului György Hevess, și-au început imediat munca. În câteva ore, aproximativ 200 de familii aflate în pericol au fost mutate în locuri sigure.

În zorii zilei, inundația a rupt terasamentul liniei de cale ferată care vine de la Cluj și în prezent se îndreaptă spre străzile Lazar Vilmos și Kalvin. Ruperea terasamentului a dus în același timp la scăderea semnificativă a nivelului apei. Stâlpii de susținere ai podului care leagă Gherla de Băița au fost afectați de inundație, iar autoritățile mai permit doar circulația pietonilor pe el. Starea podului a fost sesizată la Biroului de Inginerie Județean, care a întreprins deja demersurile necesare pentru salvarea acestuia.

Până acum, relativ puține case au fost avariate în Gherla, deoarece imobilele din centrul orașului au structuri mai puternice și ar putea rezista la atacul apelor pentru o perioadă mai lungă de timp.

Pe lângă autoritățile orașului, la lucrările de salvare a participat și o formație a diviziei locale de artilerie.

Abia după inundațiile catastrofale din mai 1970, s-a luat decizia construirii unui dig de apărare a orașului față de apele Someșului și ale Văii Fizeșului (1977-1981). În anii care au urmat, ploile abundente au mai provocat pagube însemnate doar pe malul stang al râului care traversează Gherla.

Inundaţii la Gherla şi Dej în mai 1970 – oameni sinistraţi, evacuaţi, case prăbuşite – VIDEO

productie video gherla relcama marketing publicitate adhub tractari gherla dej cluj telefon

1 comentariu

  1. Atunci, Ardealul de nord si Gherla erau sub ocupatia vremelnicå a Ungariei hortiste….

Lasă un răspuns