hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata

motor

Știi cum să alegi un motor electric? (P)

Un motor electric sau electromotor este utilizat în activități foarte variate, existând numeroase aparate și echipamente care le utilizează. Fie că e vorba despre un utilaj industrial, un sistem de ventilație, un echipament agricol sau unul de construcții, de activități casnice sau industriale, motoarele electrice profesionale acoperă toate nevoile pe care le poți avea.

Și pentru că toate aparatele au nevoie de un motor electric pentru a funcționa, îți pui imediat întrebarea: ce tip de motor utilizează și cum îl alegi? Dacă ajungi în punctul în care trebuie să alegi sau să înțelegi cum funcționează, este necesar să cunoști câteva aspecte esențiale despre motoarele electrice.

Înainte de a intra în cunoașterea termenilor tehnici, trebuie să urmărești câteva criterii simple și pe înțelesul tău. Motoarele electrice profesionale au un cuplu de pornire mare, vibrații puține, sunt ușor de întreținut și ușor de transportat dacă ai o mașină cu care îți faci treaba la sat sau în zonele urbane. Poți să alegi dintr-o mare varietate de motoare electrice disponibile pe Cezo în funcție de preț, de consum, de firmă, chiar și de culoare dacă ai anumite preferințe.

Motoarele electrice și aspecte pe care trebuie să le ai în vedere

Structura unui motor este standard, indiferent de tipul motorului, construită din două componente de bază, rotorul și statorul. Mai întâi de toate, trebuie să ai în vedere clasificarea motoarelor electrice. Acestea se împart după tipul curentului și după numărul fazelor curentului cu care funcționează.

Din prima categorie fac parte motoarele de curent continuu și cele de curent alternativ, iar în cea de-a doua categorie intră motoarele electrice monofazate și motoarele electrice trifazate.

Având împărțirea motoarelor, următorul criteriu de care trebuie să ții cont este mediul în care se desfășoară activitatea. Astfel, pot fi necesare motoare electrice pentru temperaturi ridicate, motoare de dimensiuni adaptate unor aplicații mai pretențioase sau motoare specifice mediilor în care există mult praf sau agenți cu potențial coroziv.

Puterea motorului reprezintă un factor decizional în alegerea motoarelor electrice. Un motor electric bun nu trebuie să fie nici subdimensionat, nici supradimensionat, ci trebuie ales în funcție de necesarul de putere pentru proiectul respectiv, pentru a eficientiza consumul energetic.

Nivelul de ventilație necesar motorului electric este esențial pentru funcționarea optimă a acestuia. Deși motoarele electrice au incluse sisteme de ventilație care le asigură o funcționare corespunzătoare, sunt modele care necesită o protecție suplimentară, pentru a evita supraîncălzirea.

Turația motorului consitutie un criteriu de selecție a motorului electric, deoarece treptele de turate alese corespunzător influențează productivitatea și eficiența motoarelor electrice.

Ultimii, dar nu cei din urmă, sunt parametrii tehnici ai motoarelor electrice. Aceștia cuprind viteza de rotație, momentul și cuplul motorului electric și împreună influențează randamentul și eficiența motorului electric ales.

Înainte de a achiziționa un motor electric este indicat să ai în vedere toate aspectele menționate anterior. Dacă vrei ca motorul pe care îl cumperi să se plieze perfect pe nevoile tale, cere o părere avizată specialiștilor pentru a găsi soluția potrivită dintr-o gamă variată de astfel de motoare electrice disponibile pe piață.

sus(2)jos(1)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns