irrom fabrica calorifere iclod fundatura locuri de munca angajare sudor stivuitorist sef schimb dej cluj
gama optic ochelari gherla magazin service dej cluj
balastiera fundatura angajare muncitori iclod
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj asociatia pro vita cabinet veterinar gherla medic telefon cabinet veterinar gherla medic telefon
spital gherla covid testare

Spitalul și Ambulanța Gherla, suprasolicitate, asistentele s-au transformat în electricieni, de frica incendiilor

Potrivit datelor de la Direcția de Sănătate Publică Cluj, la data de 5 octombrie erau înegistrate 139 persoane pozitive Covid-19, cu domiciliul în Gherla. Rata de incidență la 1000 de locuitori a urcat la 6,06 cazuri la 1000 de locuitori.

Mai mult de jumătate din totalul persoanelor pozitive, adică 77 de persoane, sunt cazuri aflate marți în izolare la domiciliu. Alte 25 de persoane, contacți ai celor pozitivi, se află în carantină la domiciliu.

La Spitalul Municipal Gherla erau internați la sfârșitul zilei de luni, la secția Covid, un număr de 16 persoane. Este vorba atât despre persoane cu domiciliul în Gherla, cât și din comunele învecinate.

Cazurile ușoare se izolează la domiciliu, cele moderate la spitalul din Gherla, iar cele severe la Cluj-Napoca, spune directorul medical al spitalului, Claudia Albăstroiu.

Inițial, la secția Covid de la spitalul din Gherla au fost șase paturi. Apoi s-a mărit capacitatea la 10 paturi, dar Prefectura a solicitat o nouă creștere, la 14 paturi.

Pentru a face față solicitărilor, secția Interne a devenit secție Covid, iar de la sfârșitul săptămânii trecute, au mai venit doi medici pentru a ajuta medicul de gardă, în condițiile creșterii numărului de pacienți. La poarta spitalului s-a impus suplimentarea numărului de asistente medicale la trei. S-a cerut ajutor la primărie și s-au alocat asistente de la unitățile de învățământ. Se lucrează în ture, la capacitate maximă, cu speranța să nu se îmbolnăvească personalul

Duminică seara a fost o situație la limită, era cât pe ce să se închidă parterul spitalului, din cauza numărului mare de pacienți sosiți la spital. Pacienții de la secția Interne au fost mutați temporar la secțiile de Ginecologie și Chirurgie, unde mai erau locuri libere.  La spital s-au primit și donații de paturi, dar lipsa spațiului este adevărata problemă.

Au fost temeri serioase că instalația electrică nu va face față solicitărilor crescute, întrucât a trebuit asigurat oxigen pentru toți pacienții.

Instalația electrică nu a fost refăcută în clădire, spune directorul medical al spitalului. „Acum asistentele medicale sunt și electricieni, verifică periodic fiecare priză, să nu se încingă, verifică să nu scape oxigen, se aerisesc încăperile din oră în oră. Ne este frică să nu se întâmple ceva rău, după nenorocirile care s-au întâmplat la alte spitale, unde au izbucnit incendii”.

cort gherla

Pe trotuarul de la secția pediatrie a spitalului din centrul orașului a fost repus în funcțiune cortul de testare și triere, dar se încearcă înlocuirea acestuia  cu un container, în zilele următoare, astfel încât să fie condiții decente. Secția are deja mulți copii confirmați cu Covid.

În ce privește pacienții care ajung la spital, din cauza numărului redus de locuri, aceștia sunt trimiși în alte orașe, fie la Turda, fie la Cluj-Napoca. „Sunt persoane până în 50 de ani, unii în stare gravă, cu afectare a plămânilor de 80-90%, nevaccinați, reticenți la existența virusului, care s-au tratat acasă la sfatul medicului sau cum au considerat. La tineri situația se agravează cel mai rapid, în două-trei zile. Cei aflați în astfel de cazuri au fost trimiși la spitalul de boli infecțioase din Cluj. Acum sunt bine, n-au ajuns să fie intubați. Cei rămași la Gherla sunt persoane de 80-90 de ani. Cel mai tânăr caz a fost un copil mic de 3 ani, pozitiv, a venit la spital cu părinții, pozitivi și ei”.

O estimare aproximativă arată din totalul persoanelor pozitive ajunse la spital la Gherla, 90% sunt nevaccinați, iar 10% vaccinați. „Cei vaccinați au avut la noi cel mult forme moderate alte bolii, la ceilați au fost agravări și decese. În ultima săptămână au fost 3 cazuri de persoane decedate, care au avut și comorbidități. Este vorba despre persoane nevaccinate, cu vârste de 80-90 de ani”.

O problemă o reprezintă testele, care sunt insuficiente. Aceeași problemă o au și echipajele de Ambulanță, copleșite de solicitări pentru testări la domiciliu.

Medicul Claudia Albăstroiu spune că într-o săptămână, rata de incidență ar putea ajunge și depăși 10 la mie la Gherla. „Sunt trei valuri într-unul singur. Din punct de vedere al impactului, valul patru este mai agresiv decât toate celelalte la un loc. E tardiv să mai dăm sfaturi, ne rămâne doar să ne protejăm și să încercăm să minimizăm pierderile. Lumea ar trebui să se vaccineze, imunitatea apare la 10 zile după prima doză. Cei cu două doze să o facă și pe a treia. Noi, cei din spital, am făcut-o și nu s-a întâmplat nimic. Aproape toți medicii din spital sunt vaccinați cu doza a treia, iar personalul este în mare parte vaccinat”.

Ce faci dacă ai simptome neobișnuite

Simptome ca tusea seacă sau cu expectorație, febră, frisoane, dureri musculare, lipsa poftei de mâncare, a gustului, a mirosului, grețuri, vărsături, chiar diaree sau leșin, sunt posibile semnale ale infectării cu noul Coronavirus.

În acest caz, trebuie contactat telefonic medicul de familie, care poate solicita trimiterea la spital. Cei cu simptome se pot prezenta și direct la spital.

Programul de testare a pacienților cu forme ușoare spre moderate este zilnic, de la ora 11.30 la 13. De aici, oamenii sunt trimiși la secția radiologie, pentru a se vedea afectarea plămânilor.

Dacă starea este gravă, se solicită ambulanța, care face testări la domiciliu.

fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj

Lasă un răspuns