hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata mariflor sofer angajare locuri de munca gherla dej cluj

centura gherla lucrari

Soseaua de centură de la Gherla o ia la vale de 10 ani – au reînceput noi lucrări de consolidare – când ar putea fi terminate – VIDEO

Drumul care lega Napoca de Italia, făcut din piatră, pe vremea romanilor, a rezistat 2000 de ani. Șoseaua de centură de la Gherla, începută acum 10 ani, a început să o ia la vale chiar de la inaugurare, în 2009.

În același an au început lucrări de reparații și consolidare, făcute pe barba constructorului, spaniolii de la FCC Construccion, care și-au lăsat „ștampila” pe un zid de beton de pe marginea drumului, de parcă ar fi fost motiv de mândrie. De-atunci, lucrarea care a costat 2 milioane de euro a ieșit din garanție, iar șoseaua a continuat să se scufunde.

video: centura de la Gherla, stricată după inaugurare

Explicația specialiștilor: „fenomenul de instabilitate s-a produs datorită condiţiilor geologice şi hidrogeologige nefavorabile care erau, practic, imposibil de prevăzut în momentul executării acestui sector de drum, în condiţiile lipsei unor lucrări de investigaţie geotehnică aprofundate”.

video: șefii din CNADNR explică cum stă treaba cu centura de la Gherla (2009)

Apoi s-a turnat în mai multe rânduri asfalt pe unde erau probleme, pentru a masca gropile, însă așa cum se știe, boală lungă e moarte sigură. În toți anii scurși de atunci, șoferii care au circulat de la Cluj la Dej pe scurtătură au trebuit mai mereu să ocolească porțiunile cu probleme, marcate cu indicatoare, lăsate luni întregi pe șosea. Iar cei mai neatenți s-au izbit de ele și s-au ales cu mașinile stricate.

Necazul șoselei de la Gherla a ajuns chiar și în parlament, unde s-au făcut sesizări pe acest subiect.

sosea gherla centura stricat drum

Vestea bună, dacă se mai poate spune așa, este că de aproximativ două săptămâni au reînceput lucrări de consolidare la șosea, aflată în grija Companiei Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Lucrările sunt executate de firma Dacia Faber srl din Cluj-Napoca, care a încheiat cu CNAIR un contract în februarie 2018, în valoare de 1.300.000 de lei.

Lucrările se execută de la km 3+800 la 4+100, iar consolidarea constă din execuția unui zid de sprijin fundat pe piloți, cu diametru de 0,8 m, lungime de 11,5 m la interdistanță de 1,20 m inter ax, încastrați în teren bun de fundare – argilă vârtoasă. La partea superioară va fi un zid de sprijin, cu înălțimea de 2 metri, în care se vor încastra capetele piloților.

Perioada de garanție a lucrării este de minim 3 ani, iar conform contractului, lucrările ar trebui terminate în 6 luni. Surse din DRDP Cluj spun însă că s-ar putea termina în 3-4 luni.

video: noi lucrari la centura Gherla – 2 iulie 2018

sus(15)jos(9)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns