taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla locuri de munca gherla angajare restaurant fiesta bucatar ospatar
batrana bunica maini

Solidaritate cu vârsta a treia, un proiect de ajutorare a vârstnicilor

La Gherla s-a demarat programul/proiectul ”Solidaritate cu vârsta a treia”, de care beneficiază persoanele vârstnice de peste 65 de ani, bolnavii care suferă de o boală acută sau cronică, cei care și-au pierdut total sau parțial autonomia și persoane care se confruntă cu lipsa unui mediu familial suportiv sau resurse interne limitate ale familiei, aparținătorilor în a-i sprijini, respectiv vârstnici singuri. Proiectul este organizat de Asociației Caritas Eparhial Greco-Catolic Cluj.

Sunt oferite diferite tipuri de servicii gratuite, dintre care se bucură de cea mai mare căutare serviciile de îngrijire la domiciliu, oferite pacienților cu statut de asigurat medical, prin vizitele asistenților medicali la domiciliu, în funcție de gradul de dependență. Mulți vârstnici din Gherla apelează la serviciile de bază și ajutor în realizarea igienei corporale (dezbrăcare, hrănire și hidratare, transfer și mobilizare, deplasare în interior sau comunicare). Mai sunt oferite servicii de suport, care constă în ajutor la prepararea hranei, efectuarea de cumpărături, activități de menaj ușor, însoțirea și facilitarea deplasării în exterior etc. De asemenea sunt oferite mijloace compensatorii, mijloace de suport sau de susținere în procesul de vindecare și recuperare: cadre de mers, fotolii rulante, saltele antiescare, cârje, bastoane etc. Nu în ultimul rând, acest proiect/program asigură servicii de socializare și petrecere a timpului liber.

Recent, câțiva vârstnici incluși în acest proiect, au vizitat expoziția de artă fotografică deschisă în cadrul Centrului Turistic din oraș, cu respectarea strictă a normelor de măsuri impuse de situația actuală. Un alt grup a vizitat catedrala armenească. În perioada următoare vor fi organizate scurte ieșiri.

În proiectul derulat la Gherla sunt incluși până în prezent 70 de beneficiari, dar cei interesați pot să apeleze și în continuare la serviciile oferite.

Szekely Csaba

foto: arhiva

sus(20)jos(1)

Lasă un răspuns