hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata mariflor sofer angajare locuri de munca gherla dej cluj

gherla bloc antena

Solicitare: fără antene de telefonie mobilă în zonele locuite din Gherla. Cazuri reale petrecute în apropierea antenelor – VIDEO

Antenele de telefonie mobilă amplasate în zone locuite, chiar lângă școli și spitale, au fost în discuția consiliului local în ultima ședința ordinară.

Cel mai recent caz, semnalat chiar în centrul orașului, dar și alte antene, provoacă temeri privind sănătatea celor care locuiesc în zonele vizate.

„Domnilor consilieri, aceste antene cu radiații nu sunt sănătoase!”, a spus la ședință preotul Petru Băgăcian. „În luna ianuarie am fost în fața dumneavoastră și am solicitat o hotărâre, cum sunt și în alte orașe, cum ar fi Bistrița, Turda, de a fi scoase aceste antene care emit radiații și care pun în pericol sănătatea cetățenilor. Așa au făcut alte consilii locale cărora le-a păsat de viața și sănătatea cetățenilor. Eu nu vreau să creez probleme, dar am sperat și am crezut că cineva se va sesiza. E vorba de o problemă de sănătate publică. Din contra, apar surprize și mai multe. Eu am venit în fața domniilor voastre, am luat binecuvântare de la Mitropolitul nostru ca să vin să prezint situația. Am venit cu un gând bun. Dar haideți să rezolvăm această problemă.

Am solicitat un specialist să facă măsurători, care are aparatură performantă. Lângă Școala Nr.1 există o asemenea antenă. Acolo este o grădiniță. Măsurătorile au indicat cu mult peste limita admisă de lege. Acest lucru trebuie să vă dea de gândit celor care aveți copii. Conform studiilor, cei mai afectați sunt copiii și bătrânii. Țara noastră ocupă un loc fruntaș cu bolnavi de cancer. Trebuie să arătăm că ne pasă pentru cetățenii necăjiți și sunt convins că și dumneavoastră vă pasă. Vă rog să nu mai lăsăți să treacă timpul, este vorba despre sănătatea noastră și a tuturor. Am venit cu cele mai bune intenții, haideți să arătăm că suntem creștini și că ne pasă de cetățeni”.

În discuțiile care au urmat, primarul a adus la cunoștința celor prezenți că nu s-a cerut aprobarea și nu s-a dat o astfel de aprobare pentru montarea vreunei antene la biserica din centru.

Din procesul verbal al ședinței

Primar: Toată problema a pornit de la acel cetățean care reclamă. Nu s-a întâmplat nimic, părinte. Primăria nu deține niciun act de la nici o firmă, de la biserică. Consiliul local nu a aprobat nici o antenă.

Preot Băgăcean: Domnule primar, nu ați înțeles nimic. În parohia mea, lângă Școala nr.1 există o asemenea antenă.

Dl. Primar: Cu aprobarea cui s-a pus această antenă?

Preot Băgăcean: Omul care a pus-o a făcut cancer galopant și s-a curățat. Și el a recunoscut, că am fost duhovnicul lui. A spus că: am făcut greșeală pe care mi-a asum și acum o trag.

Este vorba de amplasarea acestor antene pe o distanțĂ care nu este permisă de lege. Nu mă refer la biserica armeano- catolică. Eu sunt păstorul unei comunități și îmi apăr turma mea. Sigur, mă interesează și de ceilalți, că sunt cetățenii noștri. Dar aici este vorba despre sănătate publică. Dl. Pop Virgil v-a spus că pe strada Ștefan cel Mare, unde a fost pusă antenă de la Electrica, era îndreptată spre Ștefan cel Mare, s-au curățit 8 persoane, care au fost bolnave de cancer. V-a spus numele acelor persoane. Deci nu se fabulează. Probabil dacă ați avea un nepot v-ați da seama că sănătatea este foarte importantă. Am venit pentru că mă interesează sănătatea credincioșilor mei. Se poarte face o hotărâre. L-am rugat pe dl. secretar, cu tot respectul, să găsească baza legală, să respecte legislația. Haideți să recunoaștem că trăim în România, unde totul este posibil.

Dl. Mureșan Marius: În România există o institute care se ocupă de asemenea activități, Inspectoratul Teritorial de Comunicații. Ei pot veni, chemați, la cerere și fac măsurători tuturor firmelor de acest gen. Ei măsoară dacă se încadrează în normele internaționale care se respectă și în România. Consiliul Local nu are competențe să facă acolo demersuri. Dar cetățenii, oamenii, proprietarii pot să se adreseze Inspectoratului General de Comunicații, care vin cu aparatură și măsoară nivelul de radiații din zonă și dacă nu este admis internațional, ia măsuri. Aceasta este calea legală.

Dl. Primar: Poți să instalezi acest fel de antenă, fără să ai aceste documente, sau avize ?

Dl. Mureșan Marius: În primul rând, acest Inspectorat de Telecomunicații măsoară înainte de a amplasa amplitudinea radiațiilor și ei dau avizul, da sau nu. Aici se supun radiourile, firmele de telefonie mobilă, instituțiile care folosesc transmisiile radio, toată lumea se supune aceluiași regim.

D-na Ghețe: Noi putem să solicităm asemenea măsurători. Există penitenciarul, și el este o sursă de radiație.

Dl. Mureșan Marius: Oricine poate solicita să se facă măsurători.

Preot Băgăcean: Trăim în România, unde știm foarte bine cum se fac legile. V-am spus că am chemat un specialist, care a venit cu aparatură de ultimă generație și a măsurat lângă Grădiniță, lângă Școala nr.1. În apropiere există o asemenea antenă. Legea prevede că trebuie să existe o distanță minimă. Haideți să le scoatem în afara orașului, ca să fim liniștiți. Dânșii își fac în continuare afacerile, dar nu pe sănătatea și pe viața copiilor noștri. Eu știu că sunt interese. Este cu ochiul liber vizibil acest lucru. De un an de zile nu s-a făcut nimic. În alte orașe, consilierii au luat hotărâri protejând sănătatea locuitorilor. Orașul Gherla nu ar trebui să fie mai prejos decât aceste orașe care au oameni, capabili, responsabili, care sunt interesați de viață. Pentru că la urmă este vorba și de viața dumneavoastră. Suntem într-o situație alarmantă cu cancerul. Haideți să fim realiști.

Dl. Kasza Tamas: Voiam să subliniez și eu faptul că la noi legea este respectată doar până se uită cineva la tine. Aici au mai venit gherleni care și-au expus această dorință. Eu cred că consiliul local poate lua oricând o astfel de hotărâre, ca aceste antene să fie scoase în afara orașului. Legea ne permite ca noi consilierii să avem o astfel de inițiativă.

Dl. Torok Balint: În perioada când am fost viceprimar, niște cetățeni situați pe strada Avram Iancu, colț cu Dragoș Vodă, ne-au solicitat să-i lăsăm să monteze astfel de antene. Li s-a promis că o să li se facă acoperișul sau așa ceva, ceva pe bani mărunți. Ei au vrut cu tot dinadinsul să obțină avizul nostru, dar noi nu am fost de acord. Oamenii s-au supărat, dar ei nu au știut că noi le-am făcut de fapt un bine. Celelalte antene care au fost amplasate de ce nu au trecut prin consiliul local pentru a da sau nu avizul nostru? Nu putem să spunem că nu este o problemă. Eu am din familia noastră o persoană care locuiește lângă Școală nr. 1 și are cancer. Nu demult, imediat după ce s-a instalat antena. Nu pot să afirm 100% că este din cauza asta, dar s-ar putea.

D-na Ielcean Claudia: Părinte, câte sesizări ați făcut către această firmă? Vreau să știu ce răspunsuri ați primit.

Preot Băgăcean: Oamenii mi-au solicitat acest lucru să mă adresez dumneavoastră pentru că sunteți singurii în măsură să puneți capăt acestei situații neplăcute. Pentru noi, cel mai important este cetățeanul, omul, iar pe Aleea Brazilor, unde sunt credincioșii mei, jumătate sunt cu probleme grave de sănătate. Este adevărat, nu este o poveste. Nu se cuvine că biserica să între în probleme juridice cu diferite firme, care au interesele lor financiare. Eu vă rog să tranșați și dumneavoastră această problemă, cum au făcut și alte orașe.

D-na Ielcean Claudia: Așteptăm, părinte, la modul cel mai serios și în momentul în care avem un fapt concret, vom face și noi demersurile legale.

Dl. Secretar: O sugestie domnului Băgăcean. Proiectele de hotărâri pot fi propuse de consilierii locali, de primar, viceprimar sau de cetățeni. Iar secretarul UAT trebuie să acorde sprijin în ceea ce privește redactarea, la fel și serviciile din cadrul aparatului de specialitate al primarului. Deci, domnule Băgăcean, puteți să inițiați un proiect de hotărâre de consiliu local, cu sprijinul aparatului de specialitate al primarului și a secretarului. Cu privire la procedură mă refer, la aspectele legale și la temeiurile legale, la aspectele tehnice cu care vă putem ajuta.

Înainte de a începe ședința am văzut la Corabia, în județul Olt, de exemplu, o inițiativă cetățenească care s-a materializat într-o hotărâre de consiliu, cred. Deci s-a mai întâmplat în România, nu este imposibil. Dacă doriți să mergeți pe această cale, mă puteți contacta săptămâna viitoare.

Preot Băgăcean: De ce să mai umblăm după semnături când dumneavoastră aveți posibilitatea să faceți acest lucru? Haideți să nu mai lungim lucrurile. Avem și lucruri grave care nu suportă amânare, nu putem să umblăm acum după semnături. Dacă trebuie, o să venim cu 100 de oameni aici.

Dl Primar: Părinte, nu trebuie să veniți cu nimeni. Este OK, am înțeles. Ne ocupăm.

În urmă cu o luna de zile, în spațiul virtual au apărut informații privind montarea unor astfel de antene în turnul bisericii armenesti din centrul orașului, aflată în parcul central, loc de joacă pentru copii mici, în apropierea căreia se află un spital de copii, dar și locuințe.

Informația a fost confirmată atunci de Ioan Esztegar, președintele comunității armenesti, dar care a precizat că „încă nu s-a montat nimic”.

Ulterior au apărut și fotografii cu aparatura din interiorul bisericii, din care ar rezulta că se lucrează la montarea antenelor.

Nemulțumiți de faptul că nu se iau măsuri urgente și că se montează antene fără sa fie consultați, susținătorii îndepărtării antenelor au inițiat o petiție pe internet în acest sens, intitulată „Nu vrem antene de telefonie/GSM/telecomunicații în centrul municipiului Gherla”.

Către Primăria Municipiului Gherla

Subsemnații, prin această petiție online solicităm să NU aprobați montarea antenelor GSM/de telefonie mobilă/telecomunicații în turnul catedralei armeano-catolice din centrul municipiului Gherla, respectiv să reglementati modul de amplasare al antenelor de telecomunicații și de telefonie mobilă/GSM prin hotărâre de Consiliu Local, cum s-a făcut în alte localități precum Turda, Orăștie etc., pe baza practicilor europene.

Conform acestora, antenele de telefonie mobilă se pot monta la o distanță minimă de 200 m de locuințe și 500 m de spitale și unități de învățământ, iar în cazul catedralei sunt deja în rază de 100 m atât școli (Liceul tehnologic), spitale (Secția de pediatrie), cât și locuințe (blocul Cinema – CEC, blocurile de pe stradă Gheorghe Șincai, case particulare în Piațq Libertății, str 1 Decembrie 1918, Ștefan cel Mare)

Având în vedere faptul că efectul dăunător al radiațiilor electromagnetice și al antenelor de elecomunicatii/GSM/telefonie mobilă este un subiect foarte controversat la nivel global, ar trebui aplicat principiul precauției și prevenirii.

Totodată, nu suntem de acord cu faptul că o lucrare care ar putea afecta sănătatea cetățenilor să fie făcută în taină și fără consultarea cetățenilor orașului.

Petiția a fost semnată până la zi de peste 50 de oameni.

Cât de periculoase sunt totuși antenele de telefonie mobilă

Informațiile privind efectele radiațiilor electromagnetice par să fie controversate în toată lumea, nu doar în România. Telefonia mobilă este un domeniu extrem de profitabil, iar sumele de bani puse la bătaie sunt considerabile. Operațiuni de „lobby” făcute de firmele de telefonie pe lângă legislativ, dar și în mass-media, unde se investesc sume colosale în publicitate, sunt astfel explicabile.

Subiectul a fost abordat demulte ori de jurnaliști, care au avut surpriza să li se întoarcă spatele atunci când au încercat să afle mai multe despe măsurile luate, după studiile privind efectele asupra sănătății oamenilor.

O echipa de francezi de la televiziunea France3 a realizat un documentar pe acest subiect, cu cazuri concrete, unde oamenii povestesc cum au fost afectați de antenele de telefonie mobilă, dar și cu specialiștii care au făcut studii în domeniu și rezultatele surprinzătoare obținute.

Reportajul atrage atenția că undele electromagnetice au niveluri crescute nu doar la telefoanele mobile, ci și la cele fixe fără fir, la banalul cuptor cu microunde, la baby-phone-uri (aparate prin care părinții își monitorizează copiii de la distanță), la routerele wi-fi etc.

Documentarul prezintă și poziția celor vizați, care resping studiile din care rezultă efecte nocive. Dar mai multe cazuri în care firmele de telefonie mobilă au fost date în judecată și au fost obligate să desființeze antenele, ori au făcut acest lucru înainte să se ajungă la judecată, ar putea da de gândit.

Materialul realizat de francezi mai semnalizează faptul că la expunerea la unde electromagnetice, cei mai vulnerabili sunt copiii și adolescenții până la 20 de ani.

video în continuare: „Undele malefice” – cazuri reale

O antenă de telefonie mobilă pe biserica armenească încinge din nou spiritele, oamenii se tem de radiații. Ce spun responsabilii

sus(30)jos(2)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

1 comentariu

  1. Nu s-a facut inca nimic si probabil ca nici nu se va face pentru ca nu este in interesul unor persoane carora le convine pastrarea situatiei actuale si nu este unicul domeniu in care ar fi nevoie de reglementare suplimentara si de inasprirea conditiilor.

    sus(24)sus(0)

Lasă un răspuns