taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla vindecare tratament terapeut terapie bowen gherla dej cluj
gherla spital covid

Situația bolnavilor de Covid-19 la Gherla, cu reprezentanții spitalului – VIDEO

Începând din luna aprilie, la nivelul spitalului municipal din Gherla s-a înființat un compartiment de boli infecțioase cu 10 paturi, pentru tratarea cazurilor moderate și severe de persoane pozitive cu Covid-19.

La sediul primăriei a avut loc joi o informare făcută de reprezentanții unității medicale asupra situației din ultima lună.

Potrivit datelor anunțate, 60 de persoane au primit tratament adecvat, în baza protocoalelor elaborate de Ministerul Sănătății  și în colaborare cu Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca. O parte dintre pacienți, care au necesitat terapie intensivă, au fost direcționați către spitale Covid din Cluj-Napoca, Baia Mare, Satu Mare, Timișoara, Sibiu.

Cinci decese s-au produs în această perioadă. Marea majoritate a cazurilor au evoluat bine, iar pacienții au fost externați. Între aceștia, un vârstnic de 80 de ani, care a ajuns în sânul familiei, în stare foarte bună, de Florii.

Cel mai tânăr pacient a fost o femeie de 43 de ani, iar cel mai vârstnic, un bărbat de 91 de ani, care a ajuns acasă cu bine. Cei mai mulți internați sunt sunt persoane de peste 70 de ani. Niciunul dintre pacienții compartimentului Covid din Gherla nu era vaccinat.

Directorul medical al spitalului, Claudia Albăstroiu, a declarat că în primele 10-12 zile din luna aprilie a fost o perioadă critică, cu multe cazuri, care au solicitat la maximum activitatea compartimentului, dar că printr-o bună manageriere, prin externarea unor cazuri sau redirecționarea către alte spitale, s-a reușit, cu mult efort, menținerea situației sub control.

La înființarea compartimentului Covid s-a impus o dotare urgentă cu cele necesare – paturi, aparate EKG, monitoare, lămpi UV, truse de primă urgență, care au putut fi procurate în cel mai scurt timp, în urma unei donații consistente, de 200.000 de lei, făcută de o firmă multinațională din județ. De asemenea, s-a modernizat instalația de oxigen a spitalului, iar cele 10 paturi au fost dotate cu kituri complete.

La conducerea compartimentului a fost adus un medic specialist în medicină internă, dr. Iulia Pfingstraf, care a beneficiat de sprijinul conducerii spitalului și al primăriei, astfel încât tratarea pacienților să decurgă în cele mai bune condiții. Aceasta a făcut un apel către populație să se programeze pentru vaccinare la centrul din oraș, să poarte masca de protecție, să respecte distanțarea și celelalte măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

Reprezentanții spitalului au mulțumit aparținătorilor celor internați pentru înțelegerea de care au dat dovadă în această perioadă, în care nu au putut să-și viziteze rudele bolnave. Recent s-a anunțat că va fi permisă o vizită scurtă, însă medicii au făcut apel ca aceasta să fie făcută cu multă reținere, pentru a proteja atât pacienții, cât și vizitatorii.

În prezent, la compartimentul Covid de la Gherla mai sunt internate 7 persoane.

Primarul Ovidiu Drăgan, prezent la întâlnire, și-a manifestat susținerea și pe mai departe pentru spital și pentru lucrările de modernizare de care instituția are nevoie. Edilul a transmis mulțumiri tuturor cadrelor medicale implicate în lupta cu virusul, atât la spital, cât și la centrul de vaccinare din oraș.

Potrivit datelor de la Direcția de Sănătate Publică Cluj, la data de 29 aprilie 2021 se înregistrau 66 de persoane pozitive Covid-19 din Gherla. Rată de incidență în municipiu era de 2,65 la 1000 de locuitori, în scădere.

video în continuare

sus(20)jos(6)

1 comentariu

  1. Felicitåri Autoritåtii locale si Personalului medical din Spitalul municipal pentru atentia specialå acordatå persoanelor bolnave cu Covid 19.

    sus(1)sus(0)

Lasă un răspuns